Elevii de la Lucian Blaga au absolvit cursul de ghid turistic

Mai mulţi elevi de la Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” din Reghin au participat la un curs de formare, intitulat „Vrei să fii ghid turistic la Castelul din Brâncoveneşti” destinat elevilor din clasele IX – XII.
Cursul s-a desfăşurat în perioada 10 – 15 februarie şi a adunat la un loc aproximativ 30 de elevi, doritori să absolve acest curs. Cursul face parte dintr-un concurs naţional intitulat „Adoptă un obiectiv turistic”, concurs la care Liceul Lucian Blaga a mai participat şi anul trecut.
„Am format câţiva voluntari care vor să devină ghizi turistici la Castelul din Brâncoveneşti. Am început cu o parte istorică unde a fost prezentat castelul din acest punct de vedere, cât şi arhitectural. Am avut invitaţi, am vizitat centrul de Informare Turistică din Reghin unde ni s-a prezentat Dieta Transilvană şi Baronul Kemeny Janos. Astăzi îl avem invitat pe arhitectul Klaus Birthler, care va prezenta castelul din punct de vedere arhitectural. S-a discutat în cadrul cursului despre comunicarea eficientă, despre prezentarea castelului în mai multe limbi” a precizat profesorul Székely Rozalia, coordonator al proiectului.
Elevii înscrişi la acest curs au susţinut şi un examen în urma căruia au primit diplome. „Cei care învaţă toată prezentarea vor primi diplomă care atestă faptul că pot deveni ghizi ai acestui castel, iar cei care au absolvit parţial, mai precis cei care nu au reuşit să înveţe toată prezentarea primesc o diplomă de participare. Proprietarii castelului sunt fericiţi că îi ajutăm în acest fel, iar ei ne ajută cu ce pot” spune Székely Rozalia, profesor de istorie şi limba engleză şi coordonator de proiect.
Arhitectul Klaus Birthler a vorbit elevilor, doritori să devină ghizi turistici despre patrimoniu, dar a şi oferit diplome elevilor care au susţinut prezentări în mai multe limbi, prezentări legate bineînţeles de Castelul din Brâncoveneşti. „Motivul pentru care mă aflu astăzi aici este ca elevii să fie răsplătiţi pentru munca pe care au depus-o. Să le prezint importanţa patrimoniului construit pentru viitor. Patrimoniul construit nu ţine neapărat doar de trecut, ci este o chestiune de identitate locală şi o chestiune de viitor pentru că patrimoniul este văzut ca o resursă inepuizabilă dacă ştim să-l folosim bine. Pentru mine, cel mai impresionant lucru pe care l-am aflat despre acest castel este că aici exista un centru cultural, un cerc literar ” a precizat Klaus Birthler, arhitect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*