Atenţie! Cade tencuiala în zona centrală!

Vrei să trăieşti în centrul unui oraş?
Plăteşti pentru asta! Acesta este, să-i spunem, „riscul” de proprietar al clădirii în centrul istoric. Însă, risc au şi ceilalţi cetăţeni, pietonii ce trec liniştiţi pe trotuar…

Din păcate, o parte dintre clădirile aflate în centrul Municipiului lasă de dorit. Multe dintre faţadele clădirilor din centrul Reghinului sunt într-o stare avansată de deteriorare, drept pentru care bucăţi de tencuială sunt gata să cadă, fiind un adevărat pericol pentru cei care trec pe trotuar. Da, cade tencuială, punând în pericol siguranţa trecătorilor. Şi nu exagerez deloc când spun asta, având în vedere că recent, eram la un „click” distanţă de a fi lovită de câteva bucăţi mari după ce câteva părţi din tencuială s-au desprins de pe o clădire. Norocul meu a făcut ca în clipa aia să-mi sune telefonul şi m-am oprit…

tencuiala cap ziar
E trist, e trist că aceste clădiri aflate în zona protejată a Ansamblului Urban din Centrul Istoric „trăiesc” aşa, arzând parcă mocnit, la foc mic, fără o intervenţie salvatoare. Au rezistat sute de ani, iar acum, când am putea să ne mândrim cu ele, stau tăcute şi-şi plâng amarul. Da, e doar o clădire! Da, sunt doar bucăţi de cărămidă, dar sunt parte a istoriei noastre, a trecutului pe care ar trebui să-l ducem cu mândrie mai departe.
Singurii responsabili de lucrări sunt proprietarii clădirilor, care trebuie să ia măsuri pentru repararea fațadelor cu probleme. Să presupunem că unii proprietari sunt de bună credinţă, însă problema apare atunci când sunt curţi comune cu două, trei familii. Conform regulamentului de Urbanism, toţi locatarii dintr-o curte sunt obligaţi să contribuie pentru repararea faţadei, chiar dacă proprietatea lor se află în capătul curţii.
În unele cazuri, atunci când situaţia o cere, singurii care intervin sunt pompierii, solicitaţi în regim de urgenţă. Aceştia îndepărtează bucăţile periculoase, dar în urmă rămâne tencuiala căzută, pe care nu o mai repară nimeni.
Autorităţile locale cunosc situaţia, aşa că Primăria Municipiului Reghin, prin intermediul Poliţiei Locale a trimis proprietarilor de clădiri din zona centrală, numeroase notificări, însă până acum nimeni nu a solicitat intenţia de intervenţie asupra acestor faţade. Aşa că poliţia locală s-a pus pe dat amenzi. De ce? Pentru că, după ce i-au somat, oferindu-le avertismente de nenumărate ori, se pare că proprietarii clădirilor din zona centrală nu s-au obosit să remedieze problema pentru că avertismentele nu pare să-i fi speriat.
Poliţia Locală a Municipiului Reghin a trimis în ultima perioadă aproximativ 40 de adrese de atenţionare a proprietarilor de clădiri. Însă e bine de ştiut că au început aplicarea de sancţiuni. „În conformitate cu prevederile art. 1, alin. 1, 2 şi 3 din Legea nr. 153/2011 – republicată şi actualizată, privind „măsurile de creştere a calităţii arhitecturale – ambientale a clădirilor”, proprietarii clădirilor aflate în stare de degradare care pun în pericol sănătatea, viaţa, integritatea fizică şi siguranţa populaţiei şi/sau afectează calitatea mediului înconjurător, a cadrului urban construit şi a spaţiilor publice urbane, în temeiul şi cu respectarea legislaţiei în vigoare privind calitatea în construcţii, sunt obligaţi ca din proprie iniţiativă să ia măsuri de efectuare, după caz, de lucrări de reconstruire, consolidare, transformare, extindere, desfiinţare parţială, precum şi de lucrări de reparaţii ale construcţiei pe care o deţin”.
Astfel proprietarii locuinţelor situate în zona centrală a municipiului Reghin sunt obligaţi să ia măsuri urgente în vederea executării lucrărilor de reabilitare a clădirii.
Pentru cei care vor să înceapă lucrările, trebuie să ştie că au nevoie de avize, mai precis autorizaţie de construire. Dacă se doreşte intervenţia asupra clădirilor situate în zona protejată Ansamblul Urban „Centru Istoric” şi în zona de protecţie a monumentelor, trebuie să ştiţi că în conformitate cu art 3 alin 1 lot b din legea 50/1991 republicată şi actualizată, privind autoritatea executării lucrărilor de construcţii, orice intervenţie asupra imobilului se poate realiza numai cu respectarea autorizaţiei de construire, precum şi a reglementărilor privind proiectarea şi executarea lucrărilor în construcţii.
Proprietarii care intenţionează să repare faţadele cu probleme, au nevoie de câteva acte şi să informeze administraţia locală pentru ceea ce urmează să facă.  „Dacă ne referim strict la reparaţii, fără modificări de culoare, material, formă, acestea se pot executa şi fără autorizaţie în baza unei cereri depusă la sediul primăriei. Noi le dăm răspuns, dar trebuie depus un memoriu, un plan de situaţie, acte de proprietate” spune arhitectul Municipiului Reghin, Dorin Cazan.
Mare atenţie! În cazul unor accidente şi prejudicii produse terţilor, datorate stării avansate de degradare a clădirii a cărui proprietar sunteţi, vă faceţi răspunzători şi veţi fi sancţionaţi în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
Ba mai mult, există deja o hotărâre de Consiliu Local care prevede impozite de 500% pentru proprietarii de clădiri şi terenuri care nu respectă normele în vigoare şi nu-şi întreţin proprietăţile.

DSC_4671

DSC_4708 DSC_4687 DSC_4703

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*