Unirea Principatelor Române marcată la Reghin

Ziua Unirii Principatelor Române a fost marcată şi la Reghin printr-un eveniment organizat de Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Reghin la Casa de Cultură „Eugen Nicoară”.  Seara a început în acordurile fanfarei Municipiului Reghin, moment urmat de o lecţie de istorie predată de profesorul Sabin Urzică. Două nume mari ale muzicii populare româneşti au urcat pe scenă, în aplauzele celor prezenţi, Grigore Leşe şi Sava Negrean Brudaşcu, alături de profesorul Ioan Berci. Sala arhiplină, a fost dovada că spectacolul şi artiştii au fost mult aşteptaţi de publicul reghinean.

24 IANUARIE 2019 (10)

24 IANUARIE 2019 (6)

„… „Am avut în 2018 concerte senzaţionale. Cu cât îmbătrânesc, cânt mai bine şi cu mai multă energie. Am început concertele în 2018 la Atena, am fost la Torino, la Bruxelles, la Festivalul Internaţional Sackspiers, la Festivalul „Blaga”, am fost la Coloana fără de Sfârşit la Târgu Jiu unde am spus o poveste împreună cu lăutarii. Am fost în toată lumea asta pentru că am experimentat departele. Ca să te poţi cunoaşte pe tine trebuie să ai experienţa departelui. Dacă nu o ai, nu ai cum să te vezi. Dacă tu te crezi buricul pământului, nu e de ajuns. Se vorbeşte mult despre patriotism, dar niciodată nu poţi ştii ce este în sufletul oamenilor până nu trăieşti cu ei. Trebuie să fii viu! Asta îmi place şi mie pe scenă, să fiu viu!„ Grigore Leșe.

 

La eveniment a luat parte și Mircea Dușa – prefectul județului Mureș, Vasile Gliga și primarul Municipiului Reghin, Maria Precup. „Dragii mei, vă rog să fiţi fericiţi, să fiţi buni, să fiţi uniţi. În seara asta am asistat la o lecţie de patriotism, o lecţie de spiritualitate. Le mulţumesc celor din sală, invitaţilor că au luat parte la un eveniment deosebit. Cred că au trăit alături de noi şi cei care au privit de acasă spectacolul la televizor” a declarat primarul Municipiului Reghin, Maria Precup.

24 IANUARIE 2019 (2)

Reghinul – capitala culturală

24 IANUARIE 2019 (1)

Primul care a urcat pe scenă a fost Grigore Leşe. Prezent la Reghin, înainte de a se prezenta în faţa publicului, artistul a vorbit despre programul prezentat în municipiul nostru cu această ocazie. „ Am venit cu drag la Reghin. Cred că sunt a treia oară cu un concert aici. Am venit să spun o poveste despre secolul de dor, despre România, despre evenimentele importante. Ce înseamnă pentru mine de fapt când spun povestea Centenarului?! Înseamnă Siberia, Galiţia, Aiud, Sighet, Cernăuţi, Chişinău. Sunt poveşti cu durere. Evenimentele acestea, din acel secol, au creat melodii de jale, de dor, de înstrăinare. Am venit să spun o poveste adevărată. În scenă sunt singur singurel. Un singur glas am pe care eu îl numesc glasul lui Dumnezeu. Este un sunet de glas care se aude pe dedesupt, iar eu îl numesc glasul lui Dumnezeu. Pe scenă sunt trei instrumentişti, care intră între momentele acestea cu aceeași linie melodică, adică una de jale şi un discret acompaniament la melodii. Nu desfăşor un recital, trecând dintr-o melodie în alta fără să spun o poveste, unică la Reghin. Am fost chemat şi la Iaşi, la Focşani, dar dacă cineva mă întreabă unde este capitala culturală în seara asta, eu zic că la Reghin” a specificat Grigore Leşe despre spectacolul susţinut la Reghin.

Străbunicul…

Grigore Leşe a vorbit şi despre primele lecţii de viaţă învăţate pe Valea Lăpuşului de la străbunicul său. „Străbunicul meu m-a legănat, el m-a crescut până la patru – cinci ani. Mi-a spus o poveste. Străbunicul meu a fost în America şi în seara asta o să cânt şi un cântec despre America, care se leagă de străbunicul meu, Grigore. Am fost prin locurile unde a ajuns prin 1908 – 1910. Mi-a povestit despre cum e lumea, cum să trăieşti în rânduială, umblam cu el la toate sărbătorile importante de peste an, la Paşti, la Crăciun, la Rusalii, tot timpul mă lua de mână şi mă ducea cu el. Am fost cu ei la înmormântări, la jocul satului” îşi aminteşte Grigore Leşe.

Mai mulţi Grigore Leşe sub aceiași pălărie

O pălărie, mai mulţi Grigore Leşe. Aşa se descrie artistul, care mărturiseşte că a avut nevoie de 62 de ani să ajungă să cânte în toată lumea. „Sub pălăria asta, pălărie cu streşină, sunt mai mulţi Grigore Leşe: este Grigore artistul, Grigore – muzicologul, Grigore – realizatorul de emisiuni şi este şi Grigore Leşe – omul. Sunt multe poveşti sub streşină, oamenii nu mă ştiu până în capăt. Ei mă ştiu de artist. Şi mama mi-a spus asta „măi Grigore, nu e bine să îţi areţi toţi dinţii la oameni” şi-am ajuns la vorbele mamei. Toţi Grigorii de sub steşină îs buni, dar cel mai mult şi mai mult ţin la Grigore artistul. Când vrei să te confrunţi cu oamenii, trebuie să fie şi Grigore – muzicologul, trebuie să fie şi Grigore – realizatorul pentru că iată, de ani de zile, spun o poveste despre ţara asta. Am reuşit să pun pe DVD-uri toată zbaterea mea de 40 de ani. Acest material l-am prezentat la Expoziţia Mondială de la Beijing. Urmează ca pe 19 februarie să cânt la Ateneul Român, spun o poveste, la 65 de ani. Acum 20 de ani a fost un Grigore, acum 30 de ani a fost alt Grigore, acum 40 de ani a fost alt Grigore şi acum 62 de ani a fost alt Grigore. Bucuria mare a fost când tata a fost strigat de mama, că mă auzea mama gângurind pe lângă ea. Aveam trei ani! Mama l-a strigat pe tata şi i-a zis „Mă Ion, Grigore a cânta!”. Şi am cântat peste tot, în toată lumea, dar pentru asta mi-au trebuit 62 de ani” a spus Grigore Leşe.

 

sursa foto: facebook Maria Precup

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*