
Proiectele Consiliului Judeţean Mureş în decursul acestui an
Președintele Consiliului Județean Mureș, Péter Ferenc, a prezentat în cadrul unei conferințe de presă prioritățile instituției pentru anul 2019. Obiectivele principale vizează lansarea de noi proiecte de dezvoltare ale județului Mureș, după ce în cursul anului 2018 s-a reușit finalizarea unor investiții importante, demarate cu mai mulți ani în urmă.
Principalele direcții de dezvoltare vizează dezvoltarea sistemului de sănătate, inițierea construirii celui mai mare centru de conferințe și evenimente din Transilvania, realizarea unui ciclotraseu în regiunea Valea Nirajului, realizarea unui domeniu schiabil în zona Sovata.
Sănătatea
Primul subiect dezbătut în cadrul conferinței de presă a vizat dezvoltarea sistemului de sănătate ,,Aici suntem de acord cu toții că sunt foarte multe lucruri de realizat și ceea ce este foarte aproape de noi este construirea noului buncăr pentru radioterapie la clinica de oncologie. Această lucrare a fost demarată în anul 2018, deci există contract ferm astfel încât în primăvara acestui an trebuie începute lucrările de construcții, până la sfârșitul anului, acest aparat de radioterapie trebuie să fie funcțional. Totodată prioritate este finalizarea clădirii noi de la Clinica de Urologie. Acolo știți foarte bine că de mulți ani a fost începută o investiție. În acest moment este o clădire în roșu, fiind importantă finalizarea lucrărilor la această clădire. Aici vă pot spune că doi ani de zile am alocat bani pentru efectuarea unei expertize, dar din cauza unui management nu prea sănătos s-a realizat doar la sfârșitul anului trecut. Dar acum această expertiză este realizată, practic în acest an trebuie să se realizeze un DALI și licitația pentru lucrările de finalizare” a precizat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.
De asemenea, președintele CJ Mureș a precizat că un lucru foarte important reprezintă alocarea de fonduri pentru aparatură și pentru lucrări de întreținere și reparații. ,,Probabil cunoașteți situația, avem 17 clădiri în cadrul Spitalului Județean, care trebuie să funcționeze până când există acest sistem. Toate clădirile sunt vechi, majoritatea monumente istorice, dar pentru a avea condiții normale atât pentru pacienți cât și pentru cei care lucrează în sistemul de sănătate, în fiecare an trebuie să dăm tot mai mulți bani pentru întreținere și pentru crearea unor condiții normale pe aceste secții. La fel vom proceda și în acest an” a menţionat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.
Centru de conferinţe şi
evenimente
O altă prioritate pentru 2019 este construirea celui mai mare centru de conferințe și evenimente din Transilvania, care să se afle în Târgu Mureș sau în zona adiacentă a Târgu-Mureșului. ,,Putem să vorbim concret. Avem un nod în zona Ungheni unde avem aeroport, autostradă, concret un loc unde se întâlnesc toate tipurile de infrastructură aeriană și terestră și cale ferată, o zonă de care se poate apropia oricine. Acestea oferă o posibilitate de a aduce multe persoane, nu doar din zona turistică, ci și din zona economică pentru organizarea unor evenimente și a unor expoziții foarte mari. Îmi doresc ca în bugetul din anul 2019 să existe un studiu exact pentru alegerea locului și pentru indicatorii tehnico economici să vedem care sunt sumele și în când timp să ne apucăm de lucru” a adăugat Péter Ferenc, președintele CJ Mureș.
Cicloturism
Se intenționează preluarea de la Ministerul Transporturilor a terenurilor de pe traseul căii ferate CFR, care leagă Câmpul Cetății de Ungheni, în vederea construirii unui ciclotraseu pentru dezvoltarea turismului în județul Mureș. „Este o cale ferată dezafectată în regiunea Văii Nirajului, de care am tot vorbit și nu am reușit până acum, dar aș dori să facem un proiect prin care să facem o pistă pentru bicicliști, deci pentru cicloturism. Primul pas aici ar fi obținerea proprietății de la Ministerul Transportului și în al doilea rând ar fi proiectarea, să încercăm măcar să facem un studiu, să vedem care ar fi indicatorii tehnico economici în vederea realizării unei piste pentru bicicliști pe tronsonul Valea Nirajului, Târgu-Mureș, Ungheni spre Sovata. Este o cerere imensă, cam în toate țările există astfel de trasee pe zeci ori poate pe sute de kilometri, care sunt folosite de către cetățenii UE. Chiar și din România merg mulți să folosească aceste căi și într-adevăr, nu numai pentru mișcare, ci pe acest traseu s-ar putea forma puncte turistice, de informare, puncte chiar de agrement. Așa am putea dezvolta această zonă” a adăugat Peter Ferenc.
Domeniu schiabil în Munții Gurghiului
Este vorba de aproximativ 12 km de pârtii de schi care vor ajunge la altitudinea de 1.600 – 1.700 m. Proiectul este inclus în Masterplanul pentru Dezvoltarea Turismului Național și urmează demersurile necesare în vederea realizării documentațiilor de specialitate.
În cursul anului 2019 vor continua proiectele legate de dezvoltarea Aeroportului Târgu-Mureș, sens în care Consiliul Județean pregătește un proiect în vederea obținerii de fonduri europene pentru prelungirea pistei și dezvoltarea zonei de terminal și a zonei de parcare a aeronavelor, precum și cele legate de Circuitul Transilvania Motor Ring unde se vor căuta soluțiile pentru îmbunătățirea accesului către Complex și a parcării.