Cod galben de ninsori: Structurile M.A.I. sunt pregatite sa intervina, la nevoie, in sprijinul populatiei!
Conform informărilor transmise de Administrația Națională de Meteorologie, începând joi, până vineri la prânz, vor fi ninsori care vor forma un strat consistent de zăpadă, intensificări temporare ale vântului, precipitații mixte și polei.
Zonele vizate sunt Buzău, Vrancea, Galați, Vaslui, Bacău, Neamț și Iași (COD GALBEN, în perioada 10.01.2019, ora 22.00 – 11.01.2019, ora 12.00), dar și Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei (pentru intervalul 10.01.2019, ora 16.00 – 11.01.2019, ora 12.00).
Drept urmare, structurile Ministerului Afacerilor Interne – pompieri, poliție și jandarmerie – sunt pregătite să intervină rapid în teren, în cazul producerii unor situații de urgență cu efecte negative asupra comunităților.
De asemenea, în funcție de evoluția și intensitatea fenomenelor prognozate, vor fi activate grupele operative şi suplimentate efectivele, pentru asigurarea intervenţiei imediate la solicitările cetățenilor.
Situația la nivel național este monitorizată prin Centrul Național de Conducere Integrată care funcționează la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Reprezentanții conducerii MAI vor ține permanent legătura cu prefecții din județele afectate de vremea rea. Astfel, dacă vor apărea situații de risc pentru populație, împreună cu prefecții se va lua decizia convocării Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență și se va asigura permanența coordonării acțiunilor de sprijinire a localnicilor și administrațiilor publice din zonele respective.
RECOMANDĂRI PENTRU CETĂȚENI!
Pentru siguranţa dumneavoastră, evitați pornirea la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil, dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.
Înainte de plecare, asigurați-vă că sistemul de încălzire funcţionează eficient, rezervorul de combustibil este plin, iar autovehiculele sunt echipate corespunzător pentru circulaţia în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmăriți la posturile radio/tv buletinele meteorologice şi recomandările autorităţilor centrale şi locale.