De sărbători, să fim mai cumpătaţi…

Puţin timp ne mai desparte de atmosfera de sărbătoare, de Naşterea Domnului. Cete de colindători vor poposi la porţile noastre. Însă din păcate, fiecare sărbătoare e un prilej de cheltuială.

Dacă ar fi să vină sfârşitul lumii de Crăciun, ne-ar găsi pe majoritatea în supermarket-uri. Intrăm în febra cumpărăturilor, cheltuim fără măsură, de multe ori pe lucruri inutile. Deseori cumpărăm mai mult decât avem nevoie, încărcând coşul de cumpărături până la refuz. Uităm că de fapt, anul trecut am pregătit pentru noi şi pentru musafiri foarte multă mâncare, care într-un final a ajuns aruncată. Cu toate acestea, an de an continuăm „tradiţia” de a cheltui şi găti peste măsură.
Agitaţia din magazine a început din primele zile ale lunii, cozile de la magazine sunt insuportabile. Fără să vrem şi fără să realizăm, devenim agitaţi cu toate că aceste sărbători ar trebui să ne tempereze, să ne ofere motiv de bucurie.
Indiferent de statutul social avut, masa ne e mereu plină. Rafturile din cămară au şi ele bucate puse pe iarnă, iar fără un porc tăiat în prag de sărbătoare, parcă nu-i la fel Crăciunul. Mâncăm pe săturate, facem exces de alcool, de zahăr şi grăsimi şi-apoi ajungem pe un pat de spital plângându-ne de milă.
Un studiu realizat recent ne arată că românii au alocat între 65% şi 80% din veniturile lunare pe cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, în ultimii 5 ani, în timp ce bugetul destinat cadourilor s-a situat între 23% şi 25%, din câştigul lunar al românilor. La nivel european, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie. Nu mă mir, atât timp cât înainte cu câteva zile de Crăciun, cumpărătorii iau cu asalt magazinele de zici că o foamete ar da peste ei. Uităm că sărbătorile ţin doar două – trei zile şi nu o veşnicie!
Problema e că „nevoile pe care doresc să și le acopere românii de sărbători sunt mai mari decât veniturile acestora, motiv pentru care cel mai des se împrumută. Potrivit Statista, românii sunt primii care se îndatorează pentru cumpărăturile din luna decembrie, fie că vorbim de cadouri sau bunuri de consum. Astfel, 19% dintre români apelează la o soluție de creditare pentru cheltuielile destinate sărbătorilor de iarnă, depășind populația Marii Britanii care ne urmează cu 17%” conform datelor relevate de programul Banometru, gestionat de Asociaţia pentru Relaţii Comunitare.
Zic că merită să încercăm a fi puţin mai cumpătaţi, nu e sfârşitul lumii şi nici nu e o întrecere prin care să-i dovedeşti cuiva cât de mult poţi cheltui de sărbători.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*