Peste 500 de dansatori au fost prezenţi la Cupa „Mirona”

A XIII-a ediţie a Cupei „Mirona” la dans sportiv s-a desfăşurat la Reghin, sâmbătă, 17 noiembrie, fiind prezenţi peste 500 de dansatori. Evenimentul a fost organizat de Clubul Sportiv „Dansul Viorilor”, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Reghin și Consiliul Județean Mureș, sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv.

vlcsnap-2018-11-27-09h41m13s518

„Această ediţie este organizată sub egida Centenarului Marii Uniri şi pot spune că aici la Reghin s-au unit multe cluburi şi m-am bucurat că am auzit nume de cluburi noi. Miercurea Ciuc şi Piatra Neamţ au avut înainte de masă cel puţin câte zece clasări pe podium, iar asta pentru mine, în calitate de preşedinte al Federaţiei Române de Dans Sportiv este o mare bucurie. Au fost peste 500 de dansatori, având în vedere că avem o competiţie care este adresată mai mult începătorilor şi dansurilor de masă, inclusiv cei de la grădiniţă, care au făcut primii paşi de dans au putut participa la această competiţie, individual. Avem categorii de fete solo, care nu au partener, fac performanţă, dar poate în viitor îşi vor găsi partener şi vor face o pereche bună. O competiţie specială am avut şi pentru Clubul „Dansul Viorilor” unde toţi elevii de la şcoală au fost invitaţi să concureze, unii dintre ei aflându-se pentru prima dată pe ringul de dans, fapt ce a adus cu siguranţă multe satisfacţii părinţilor, bunicilor, care se bucură când îşi văd copiii şi nepoţii dansând.

vlcsnap-2018-11-27-09h40m55s722
Acum, după atâţia ani, nu mi se mai pare greu să organizezi un astfel de concurs, pentru că avem experienţă, sunt atâţia ani de când organizăm acest concurs la Reghin. Dar ca preşedinte al Federaţiei în fiecare sfârşit de săptămână avem câte trei – patru competiţii unde se face dans sportiv cu participare masivă, mai ales în Bucureşti şi oraşele mari unde sunt competiţii de amploare” a declarat Vasile Gliga, președinte al FRDS și vicepreședinte în forul mondial, World Dance Sport Federation.
România se situează între primele ţări din lume ca număr de medalii obținute la dans sportiv. De asemenea, în cei 25 de ani, dansatorii noștri au făcut ca la Campionatele Mondiale şi Europene, imnul României să răsune de nenumărate ori, obţinând totodată și numeroase medalii de argint şi bronz, în peste 100 de clasări în finale. „Am trăit aceste momente ca părinte şi ştiu ce înseamnă să îţi vezi copilul dansând, să îl vezi pe podium, să îl vezi pe locul I, la competiţii internaţionale unde ai bucuria de a asculta Imnul României, cum a fost Mirona în momentul în care a câştigat Campionatul Mondial. La prima competiţie la care a participat Mirona, nu ştiam nimic despre dansul sportiv. Îmi amintesc că am participat la prima competiţie la Târgu-Mureş unde Mirona a picat la o selecţie. M-a întrebat: “oare de ce am picat pentru că nu am greşit paşii?!”. Dar cred că asta a determinat-o să facă performanţă, chiar dacă a fost supărată că a picat, a ţinut neapărat să stea până la sfârşitul competiţie pentru a vedea cel mai înalt nivel, să vadă ce înseamnă cinci dansuri, performanţă, ce înseamnă să fii campion naţional” a declarat Vasile Gliga.
vlcsnap-2018-11-27-09h38m11s003Preşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv, Vasile Gliga a mai adăugat faptul că la baza rezultatelor bune stau şi părinţii. “Aici, cred că avem foarte mult de lucru cu părinţii pentru că ei sunt cei care trebuie să-şi îndrume copiii spre sport, spre mişcare, spre a trăi sănătos. Copiii formaţi la Gimnaziul „Mirona” sunt speciali pentru că după opt ani de dans sportiv, ţinuta lor fizică e cu totul alta şi nici nu au emoţii când trebuie să danseze într-un loc anume. Mai mult, au acea putere de a-şi controla mimica, zâmbetul, iar asta îi formează pentru viitor şi vor fi lideri în profesia aleasă în viaţă. Dansul sportiv e complex pentru că este şi artă, pentru că e ca şi la un actor atunci când captezi toată sala. Se întoarce pielea pe tine când vezi şi simţi ceea ce transmite dansatorul, trăind muzica şi ritmul”.

vlcsnap-2018-11-27-09h36m14s389
Costin Mihaiu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv, nu a lipsit la niciuna din cele 13 ediţii a Cupei „Mirona”. „Nu am lipsit la niciuna dintre ediţii şi mă simt onorat să fiu prezent aici în fiecare an. Înseamnă că facem o treabă bună, împreună cu colegii mei, că altfel domnul Gliga nu ne-ar invita. Este un moment de referinţă în campionatul nostru intern, competiţiile importante, de marcă ale Federaţiei Române de Dans Sportiv, în primul rând prin grija organizatorilor, care ne oferă condiţii, atât sportivilor cât şi părinţilor, condiţii cât mai bune de a ne desfăşura activitatea. Se simte un uşor trend ascendent, dar a fost foarte bine organizată de la început. Spun uşor pentru că în momentul în care de prima dată organizezi foarte bine este foarte greu apoi să zici că e o diferenţă notabilă, să zic aşa, dar se simte un trent ascendent atât în valoarea perechilor, cât şi prin numărul lor, dar şi prin grija pe care o oferă organizatorii tuturor amănuntelor” a declarat Costin Mihaiu, vicepreşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv.
România se află în momentul de faţă pe locul doi la nivel Mondial în ceea ce priveşte numărul de rezultate, finalişti în Campionate Mondiale, Europene. „Este foarte greu să ajungi pe locul întâi pentru că pe primul loc este Rusia, iar vecinii noştri au o tradiţie îndelungată, o putere financiară mai mare şi au şi mai mulţi sportivi decât noi. Noi încercăm, ne dorim lucrul acesta, dar nu va fi uşor” a precizat Mihai Costin, vicepreşedintele Federaţiei Române de Dans Sportiv.vlcsnap-2018-11-27-09h35m20s122

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*