Colectarea gunoiului va fi făcută în continuare de RAGCL

Toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Mureş s-au asociat în scopul implementării Proiectului de investiţii „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Municipale Solide din Judeţul Mureş” (SMIDS Mureş), finanţat de Uniunea Europeană, astfel încât pe această listă de 102 consilii locale se află şi Municipiul Reghin care a aprobat documentația privind delegarea gestiunii serviciilor de colectare și transport a deșeurilor.
În cadrul acestui proiect, judeţul Mureş este împărţit în şapte zone pentru ca serviciile de salubritate să poată fi organizate corespunzător, Reghinul făcând parte din zona 4. Comunele arondate vor aduce gunoiul la Reghin la staţia de transfer, de unde va fi transportat imediat spre Sânpaul.  Am purtat cu primarul Municipiului Reghin – Maria Precup, o discuţie în acest sens pentru a afla mai multe despre ce înseamnă această delegare.

WhatsApp Image 2018-11-28 at 12.01.25

Rep.: Consilierii locali au votat… Care este situaţia actuală?
Maria Precup: Ceea ce am reuşit a fost ca la întâlnirea cu reprezentanţii proiectului pentru Adi Ecolect să rămână colectarea gunoiului la Regia noastră (RAGCL) unde suntem unic acţionar. Asta înseamnă că ne este valabil contractul până în anul 2022. Dar faptul că am fi dorit să ne retragem şi să fim independenţi, să ne gestionăm, pentru că suntem singurii din judeţ care avem gunoiul în administrarea noastră şi nu este dat la o firmă privată, în acest fel am putut face să rămână valabil contractul şi să se facă licitaţie pe şapte zone. Şapte operatori vor putea colecta gunoiul. Retragerea din Adi Ecolect este imposibilă.  Este o hotărâre de consiliu din 2008, înainte de a fi eu primar, prin care Primăria Reghin s-a angajat să fie membru fondator al Adi Ecolect, condiţii în care s-a obligat oarecum autoritatea locală să fie inclusă în acest proiect de finanţare, iar retragerea din ADI Ecolect ar însemna boicotarea şi restituirea la Uniunea Europeană  a sumei de 40 de milioane de euro, astfel că nimeni nu îşi poate permite să restituie această sumă. A fost o luptă, pentru că suntem patru ori cinci municipii cu staţii de transfer care ne-am opus să nu aderăm la un operator, fiind destul de decepţionaţi de operatorul de apă-canal, şi-atunci am rămas să gestionăm în continuare colectarea gunoiului. Problema este că operatorul judeţean ADI Ecolect impune preţ unic, iar distribuirea preţului unic este pentru operator o calamitate pentru că o mare parte din preţul pe care cetăţeanul îl plăteşte merge la cei care gestionează groapa de gunoi şi staţia de transfer, iar partea care revine RAGCL-ului este foarte mică. Aşadar, din nefericire sau din fericire, nici nu ştiu cum să o iau, Uniunea Europeană a impus o groapă ecologică zonală. După ce am ajuns primar, m-am dus la Ministerul Mediului să vedem dacă nu am putea atrage fonduri pentru a face şi noi o groapă ecologică în Reghin pentru a nu mai fi nevoiţi să ducem gunoiul la început la Sighişoara, şi-apoi la Sânpaul pentru că distanţa este foarte mare. Uniunea Europeană a impus însă o groapă ecologică zonală, fiind exclusă orice variantă de a transporta gunoiul mai aproape.

Rep.: Ce se va schimba?
M.P.: Se va schimba inclusiv regimul de colectare, fiind nevoiţi să colecteze gunoiul de două ori pe săptămână, ceea ce înseamnă cheltuieli duble pentru că maşina merge de două ori la fiecare poartă, iar valoarea care rămâne la operatorul nostru este aşa cum am spus mai devreme, infimă şi nu ştiu cum o să ne descurcăm, dar nu am avut de ales. În ceea ce priveşte angajaţii de la RAGCL, până în 2022 nu este o problemă. O problemă s-ar putea ivi în ceea ce îi priveşte pe cei de la staţia de transfer, însă totuşi, având nevoie de mână de lucru nu cred că se va pune problema disponibilizărilor.
Sunt anumite politici impuse de către UE în faţa cărora administraţiile locale nu se pot eschiva. Uniunea Europeană impune, iar aici va trebui să facem o educaţie permanentă cu cetăţenii, cu noi, cu fiecare în parte pentru că se pune un mare accent pe colectarea selectivă a gunoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*