O nouă statuie a lui Eminescu la Reghin

Bustul poetului Mihai Eminescu, realizat de Ion Vlasiu şi amplasat în zona centrală a Reghinului în anul 2000, a fost recent schimbat cu altă lucrare, semnată Simion Moldovan.
Această decizie a fost luată de administraţia locală după ce în spaţiul public au apărut discuţii privind estetica, fiind considerat de unii ca având o tentă erotică.
Montarea bustului s-a făcut în prezenţa artistului care a dat viaţă lui Eminescu, cât şi a celor ce au făcut posibilă turnarea lucrării în bronz: familia Santa din Sovata.
Noul bust realizat de Simion Moldovan, are o înălţime de 1,10 metri şi a fost turnat în bronz. Artistul reghinean a lucrat cu drag şi implicare, considerând-o, printre cele mai mari provocări. „După o perioadă relativ tulbure, legată de acest bust al lui Eminescu din Reghin, s-a luat decizia de schimbare din motive subiective, legate de forma lui generală, pe care unii au considerat-o cu o tentă uşor sexuală. Am fost solicitat să lucrez un Eminescu nou, să-l schimbăm. Se împlinesc anul viitor 130 de ani de la moartea lui. Sper ca reghinenii să-l accepte şi să-l iubească pentru că este vorba despre Marele Eminescu, care trebuie să stea în Reghin pe un soclu, respectat. Am încercat să fac lucrarea cât mai bine posibil ţinând cont de fotografiile care se păstrează şi în care este recunoscut. Am mai lucrat un Eminescu pentru Republica Moldova, însă am evitat de atâtea ori să îl fac pe Eminescu pentru că îl consider o provocare foarte grea” a mărturisit Simion Moldovan, care speră ca pe viitor să aibă ocazia să lucreze un Eminescu în dimensiuni reale.
eminescu 2018 (13)eminescu 2018 (12)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*