Tulgheş – o comună în plină dezvoltare
Un sat de oameni harnici, ambiţioşi, plăcuţi la vorbă, cu o amabilitate ieşită din comun. Oameni iubitori de tradiţii pe care le păstrează cu sfinţenie de generaţii la rând. Aşa descrie Vancu Marcel, comuna lui natală, comună pe care o administrează de mai bine de 6 ani, fiind acum la al doilea mandat de primar, unde la alegerile din 2016 a fost ales cu aproape 90% din voturile cetăţenilor.
Rep.: Domnule primar, aş dori să începem cu o retrospectivă a acestui mandat, care se află în derulare. Aşa cum menţionam mai sus, vă aflaţi la al doilea mandat de primar, câştigat cu succes în anul 2016. Cum s-a schimbat viaţa concetăţenilor dumneavoastră, acum după mai bine de 6 ani de când sunteţi la conducerea comunei Tulgheş?
Marcel Vancu: Să-ţi propui e una, să reuşeşti, cu totul alta. Din fericire pentru noi toţi, la Tulgheş lucrurile au intrat pe făgaşul cel bun, aş spune. Dacă aruncăm o privire în trecut, pe programul electoral prezentat în campania din 2016, vom observa că o parte din obiectivele propuse atunci, sunt deja terminate şi date spre folosinţă sau se află în curs de finalizare. Sunt câteva proiecte importante pe care le-aş menţiona aici, şi anume:
s-au finalizat lucrările la centrul multifuncţional pentru servicii legate de sănătate publică şi reabilitare şi modernizare parc în zona din centrul comunei.
Rep.: Ce înseamnă concret, această investiţie?
M.V.: Este vorba despre un proiect integrat cu două acţiuni, prima acţiune cuprinzând înfiinţarea unui centru multifuncţional pentru servicii de sănătate publică de bază şi anume: servicii de medicină de familie şi serviciu de stomatologie plus medicină pediatrică, iar a doua acţiune cuprinde reabilitarea şi modernizarea parcului din zona centru a comunei. În a doua jumătate a anului 2017 a fost dat spre folosinţă noul dispensar uman, care acum poartă denumirea de Centru Medical, unde locuitorii comunei Tulgheş pot primi îngrijiri medicale în condiţii civilizate.
Am reuşit să finalizăm lucrările de amenajare şi pavare din zona blocurilor nr.6, nr.8, A.N.L., zona Profi şi zona din jurul Centrului Medical.
Bineînţeles că nu am uitat de cei mici, ei sunt sufletul comunei noastre, aşa că pentru ei am construit două spaţii de joacă, unul în zona blocurilor A.N.L., iar celălalt în parcul din centrul comunei. Tot aici aş menţiona şi amenajarea trotuarului adiacent DJ 127, lucrare suportată din bugetul local. Tot din bugetul local, am reuşit să îmbunătăţim reţelele electrice. S-au schimbat transformatoarele şi conductorii electrici, iar la iluminatul stradal, pentru a mai economisi câţiva bănuţi, au fost înlocuite vechile lămpi, cu lămpi tehnologie LED.
Rep.: Foarte multe investiţii, domnule primar, aşa cum ne-aţi obişnuit, însă aş dori să ne spuneţi, cum se prezintă starea drumurilor din comună?
M.V.: În momentul de faţă vorbim despre 4 drumuri comunale parţial finalizate (asfaltate). Continuăm paşii începuţi în primul mandat. După cum bine ştiţi, ne-am axat pe modernizarea drumurilor şi a podurilor din localitate, acum ne aflăm în faza de proiectare a mai multor lucrări de reabilitare şi modernizare a infrastructurii rutiere. Avem nu mai puţin de patru proiecte depuse pentru finanţare, o parte dintre ele demarate prin fonduri europene, altele prin programe de dezvoltare susţinute de către guvern şi o parte susţinute de bugetul local. Vreau să asigur locuitorii comunei Tulgheş de faptul că avem în vedere pentru reabilitare mai mult de 90% din drumurile comunale din Tulgheş, de exemplu: DC 260 – Poiana – Veche, DC 259 – Pârâul Borvizului, DC 134 – Poiana-Nouă, DC 261 – Uliţa Fabricii, DC 135 – Valea – Frumoasă, DC 262 – Pârâul Marc, uliţele: Paşcu, Buium, Pâslaru, Cibeni, Diacu, Şandoreni, Poiana-Veche (pe sub coastă) şi uliţa Geangaloaicei.
Rep.: Nu putem vorbi despre drumuri şi să nu adresăm vechea întrebare care stă pe buzele multor cetăţeni ai comunei. Ce se întâmplă cu DJ 127, Tulgheş-Ditrău? Există speranţe de viitor pentru asfaltarea acestui tronson de drum?
M.V.: Consiliul Judeţean Harghita a demarat o serie de lucrări de modernizare şi întreţinere a DJ 127, iar noi am eliberat avizele necesare începerii lucrărilor. Din păcate, pot doar să sper din tot sufletul că acest vis va deveni în curând, realitate.
Educaţia – prioritatea comunei
Rep.: Despre investiţia în viitorul acestei comune, şi mă refer aici la copiii Tulgheşului, despre care ştiu că vorbiţi mereu cu mare plăcere, ce ne puteţi spune, ce investiţii aţi mai făcut în infrastructura din învăţământ?
M.V.: Investiţiile în domeniul educaţiei este o altă prioritate a mea. Cred că mă repet, dar sunt de părere că sufletul acestei localităţi sunt copiii.
Aşadar, continuarea investiţiilor în educaţie, în spaţii de joacă, în evenimente dedicate copiilor au fost şi vor rămâne primordiale.
Am reuşit să creăm condiţii de învăţământ care să se ridice la standardele Uniunii Europene.
Rep.: O tabletă destinată fiecărui copil din localitate. Ce s-a întâmplat cu acel proiect?
M.V.: Da, proiectul s-a bucurat de o mare reuşită, copiii şi deopotrivă şi cadrele didactice au fost absolut încântaţi. Fiecare copil a primit câte o tabletă cu internet nelimitat, costurile fiind suportate în întregime din bugetul local.
Printre investiţiile importante făcute în învăţământ pentru a facilita accesul copiilor la informaţie, spre finele anului trecut am realizat un cabinet de informatică la Şcoala Gimnazială Tulgheş. În cadrul acestui proiect am achiziţionat 20 de calculatoare performante, investiţie finanţată de Primăria Tulgheş.
Totodată, a fost iniţiat şi programul unei mese calde pentru copiii care doresc să servească o masă caldă zilnică, la prânz.
Am alocat şi în acest an o sumă destul de mare din bugetul local pentru a menţine programul şi în anul şcolar 2018-2019.
Rep.: Domnule primar, cum intenţionaţi să rezolvaţi problema grădiniţei din incinta Spitalului de Psihiatrie Tulgheş?
M.V.: Mă bucur că aţi adresat această întrebare. După câţiva ani de zile, timp în care am tot încercat să rezolvăm această problemă, iată că în sfârşit am găsit soluţia. Avem două contracte de finanţare semnate pentru începerea lucrărilor de construire grădiniţe, una cu program normal şi cealaltă cu program prelungit, cu patru săli de grupă. Sunt două investiţii mari, grădiniţa cu program normal este un proiect finaţat prin fonduri europene, în valoare de 1.366.968,47 lei, iar grădiniţa cu program prelungit, cu patru săli de grupă este finanţat prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, finanţat prin MDRAP, în valoare de 1.773.383,45 lei.
Rep.: Să înţeleg că vor fi noi construcţii care se vor realiza în următoarea perioadă de timp în comuna Tulgheş. Când vor începe lucrările?
M.V.: Într-adevăr, vor fi două clădiri noi, una dintre ele, şi mă refer la grădiniţa cu program prelungit, va fi amplasată în incinta Şcolii Gimnaziale Tulgheş, iar construcţia, care va găzdui grădiniţa cu program normal, va fi amplasată pe locul unde se afla în trecut platforma de fag (pe drumul spre terenul de fotbal, înainte de podul peste Pârâul Putna). Chiar dacă am înregistrat o întârziere de câteva luni, acum afirm cu bucurie că în sfârşit au început lucrările de construcţie. Termenul de execuţie a lucrărilor este de 12 luni, aşa că, sperăm ca la anul, pe această vreme să vă invităm la inaugurarea celor două grădiniţe.
Rep.: Doamne ajută, domnule primar, să finalizaţi cu bine aceste investiţii! Mă bucură enorm de mult ceea ce mi-aţi spus, deoarece, grijile părinţilor care îşi duc copiii la grădiniţă în incinta Spitalului de Psihiatrie vor dispărea odată cu deschiderea noii grădiniţe.
M.V.: Mult timp, grădiniţa din cadrul Spitalului de Psihiatrie a fost un subiect controversat, însă în lipsa unei alternative, părinţii, şi mai ales cei cu locuri de muncă, se declară mulţumiţi de existenţa acestui spaţiu. Şi copiii mei au frecventat această grădiniţă, şi, chiar dacă mergeam în fiecare zi cu strângere de inimă, din fericire nu au fost înregistrate incidente de niciun fel.
Rep.: Nu mă pot îndepărta de sfera educaţie, fără să aduc în discuţie şi Biserica, deoarece, ştiu că aici la Tulgheş, parohiile joacă un rol important în viaţa cotidiană a cetăţenilor, dar mai ales a copiilor.
M.V.: Pot decât să fiu de acord cu dumneavoastră. Avem o colaborare extraordinară cu parohiile, ortodoxe şi catolică, iar asta poate fi probat cu argumente. Toate cultele religioase au primit sprijinul de care au avut nevoie. Au fost alocaţi bani Parohiei romano-catolice pentru renovarea locuinţei de serviciu. Apoi, a primit finanţare un proiect minunat, care se află deja la a treia ediţie, tabăra de vară, „Bucurie în tinda bisericii”, eveniment organizat de către parohiile ortodoxe din comună, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Tulgheş şi Primăria Tulgheş. Este un proiect care adună anual foarte mulţi tineri, anul acesta au fost 170 de copii, atât de naţionalitate română, cât şi de naţionalitate maghiară. Este un proiect pe care, alături de altele, îl vom susţine în continuare.
Am apreciat iniţiativa parohiilor, din acest motiv am susţinut toate demersurile şi am încercat să sprijinim financiar fiecare solicitare venită din partea lor, bineînţeles în limita posibilităţilor, astfel au luat naştere proiecte precum: „Pelerinaj în Bucovina”, – proiect depus de Parohia Ortodoxă Centru, „Pelerinaj de Rusalii şi vacanţă cu prietenii în Ungaria” – proiect depus de Parohia Catolică din Tulgheş.
Prin intermediul acestor acţiuni, cetăţenii comunei Tulgheş au beneficiat de excursii – pelerinaj în locuri deosebite, pe care, mulţi dintre ei nu au avut posibilitatea să le viziteze până în prezent.
Ca o paranteză la această discuţie, doresc să punctez participarea Şcolii Gimnaziale Tulgheş în proiecte socio-culturale, iar pe această cale doresc să le transmit mulţumiri cadrelor didactice pentru implicare. Îmi vine în minte un proiect frumos, deplasarea unui număr de copii, elevi din Tulgheş, în Velki Grob, o localitate din Slovacia cu care noi suntem în relaţii de înfrăţire. A fost o experienţă cultural-artistică dobândită de elevii Şcolii Gimnaziale Tulgheş, posibilă datorită profesorilor care s-au implicat în proiect şi Primăriei Tulgheş care a susţinut şi finanţat deplasarea.
Refacerea infrastructurii afectată de inundaţii
Rep.: Anul acesta a fost un an capricios din punct de vedere meteorologic. Multe comune din judeţ, printre care şi comuna Tulgheş s-au confruntat cu ploi torenţiale în cantităţi însemnate, care au dus la inundaţii. Ce măsuri aţi luat şi cât de mult a fost afectată comuna dumneavoastră?
M.V.: Într-adevăr, ne-am confruntat şi noi cu ploi torenţiale în această vară. Din cauza cantităţii mari de apă căzută, mai multe râuri au ieşit din matcă, cauzând avarii la mai multe drumuri comunale şi forestiere, de asemeni au fost afectate parţial sau distruse complet un număr mare de poduri şi podeţe.
Din fericire, nu s-au înregistrat pagube în gospodăriile omeneşti.
Pompierii voluntari din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă Tulgheş, împreună cu cetăţenii comunei au intervenit cu utilaje pentru decolmatarea şi degajarea şanţurilor şi a podeţelor.
În urma bilanţului, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă Tulgheş, a depus la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, „Oltul” al judeţului Harghita şi la Instituţia Prefectului judeţului Harghita, rapoartele privind evaluarea pagubelor în speranţa aprobării unui ajutor financiar pentru refacerea infrastructurii locale, afectată de inundaţii.
Rep.: Care a fost răspunsul primit?
M.V.: Încă nu am primit un răspuns oficial.
Aici însă aş dori să fac nişte precizări, şi anume, doresc să informez cetăţenii cu privire la o serie de proiecte aflate în faza avansată (obţinere avize de la instituţii) pentru lucrări de dirijare a apei pluviale pe albia Pârâului Vărăriei, în zona Poiana-Veche.
Avem un proiect în desfăşurare şi pentru construirea a 250 m de gabioane pe malul drept al Pârâului Putna, în amonte de confluenţa cu Râul Bistricioara şi, de asemeni, dorim să amenajăm albia Pârâului Geangalău, un afluent al Pârâului Rezu-Mare.
Păşunatul…
Rep.: Să trecem la un alt subiect, aş spune sensibil, păşunatul animalelor pe păşunea publică. O problemă naţională, cu care se confruntă atât proprietarii de animale, cât şi edilii comunelor, care administrează islazurile. Care este situaţia la dumneavoastră în comună?
M.V.: Îmi aduc aminte despre dezbaterea acestui subiect într-o ediţie anterioară a publicaţiei dumneavoastră. Ne aflam atunci într-un mare impas. Ulterior, apele s-au mai limpezit. În urma repetatelor discuţii avute cu crescătorii de animale, am luat decizia de a rezilia contractul cu Asociaţia Crescătorilor de Animale şi am redistribuit păşunile solicitanţilor, în baza unei documentaţii de atribuire şi a unui caiet de sarcini, ultimul pas fiind organizarea unei licitaţii cu strigare, la care au participat crescătorii de animale clasificaţi în urma depunerii documentaţiilor. Acum, spre finalul sezonului de păşunat, apreciez că decizia luată în primăvara acestui an, a fost una de bun augur, pentru ambele tabere.
Crescătorii de animale din Tulgheş îşi pot păşuna animalele nestingherit şi necondiţionat pe păşunea comunală.
Pădurile comunei
Rep.: Aţi demonstrat încă o dată că imposibilul poate deveni posibil, la Tulgheş. Auzim zilnic în mass-media discutând-se despre criza lemnului de foc pentru populaţie. Cum comentaţi dumneavoastră acest subiect şi care este situaţia actuală la Tulgheş?
M.V.: Din păcate, vorbim despre o resursă limitată, dar indispensabilă populaţiei.
Însă asprirea legislaţiei privind tăierile ilegale şi abuzive de arbori a condus, pe de o parte la o creştere a preţului materialului lemnos, iar pe de altă parte, la această criză despre care vorbiţi dumneavoastră. Primăria Comunei Tulgheş a încercat să vină în sprijinul cetăţenilor, astfel că am semnat un acord de parteneriat cu Regia Naţională a Pădurilor, prin Ocolul Silvic Tulgheş.
Facem cunoscut faptul că, Regia Naţională a Pădurilor are obligaţia, conform legii, de a disponibiliza, anual, partizi de lemn de foc pentru populaţie, iar primăriei îi revine obligaţia de a primi şi înregistra toate cererile de material lemnos care vin din partea cetăţenilor, solicitări care ulterior sunt soluţionate de Ocolul Silvic Tulgheş, în funcţie de materialul lemnos disponibil.
Din păcate, ne-am confruntat şi noi în sezonul trecut cu o criză a materialului lemnos, mai cu seamă lemn de foioase, însă sperăm ca în acest an să reuşim să asigurăm necesarul de lemn de foc pentru fiecare solicitant. Cererile sunt foarte multe, spre exemplu, în sezonul de iarnă 2017-2018 au fost înregistrate nu mai puţin de 200 de cereri de material lemnos.
Interes pentru sănătate
Rep.: Vreau să rămânem tot în zona sprijinului acordat cetăţenilor, deoarece ştiu că aveţi o activitate continuă şi susţinută privind ajutoarele destinate populaţiei defavorizate. Prin ce se concretizează acest demers?
M.V.: Da, acordăm o atenţie sporită, în special cetăţenilor care se confruntă cu probleme grave de sănătate. Am suplimentat bugetul destinat cazurilor sociale, astfel încât să putem acorda ajutor financiar persoanelor nevoiaşe. Dintr-un raport pe care l-am solicitat zilele trecute compartimentului de asistenţă socială, reiese că în ultimii doi ani, am acordat până în prezent, 25 de ajutoare de urgenţă pentru cazuri medicale deosebite, în valoare de peste 26.000 de lei.
Tot în sprijinul persoanelor defavorizate, imobilizate la pat sau la domiciliu, avem contract de prestări servicii cu Asociaţia Caritas Alba Iulia, care, prin angajaţii săi, oferă îngrijire la domiciliu persoanelor care nu beneficiază de tratament medical specializat.
Rep.: Cine plăteşte aceste servicii, domnule primar?
M.V.: Aşa cum am menţionat mai devreme, avem nu unul, ci două contracte cu Asociaţia Caritas Alba Iulia, în valoare totală de 72.000 lei pe an, distribuiţi astfel:
Un contract, în valoare de 2000 lei pe lună prin care se asigură facilitarea accesului la servicii medicale, se asigură transportul şi distribuirea de hrană caldă la domiciliul beneficiarului, asistenţă şi ajutor pentru întocmirea diferitelor acte, de asemenea, se asigură transportul bolnavilor la diferite unităţi medicale şi nu numai. Iar cel de-al doilea contract, în sumă de 4000 lei pe lună, prevede servicii de asistenţă socială şi îngrijire la domiciliu. Aici vorbim despre ajutor acordat bolnavilor pentru desfăşurarea activităţilor de baza ale vieţii cotidiene, supravegherea stării generale a beneficiarului, aplicarea şi monitorizarea tratamentului, evaluare socio-medicală periodică.
Evenimente pentru comunitate
Rep.: Îmi permit să numesc Tulgheşul, o poveste de succes. Domnule primar, sunteţi un om sensibil, care îndrăgeşte foarte mult copiii. Ce aţi făcut dumneavostră pentru a-i bucura şi pe cei mici?
M.V.: Mereu mi-am dorit ca cei mai mici locuitori ai comunei noastre să nu simtă diferenţa dintre ei şi copiii de la oraş, aşa că, de când am preluat mandatul de primar, am încercat cu fiecare ocazie să le aduc zâmbetul pe buze, astfel, în fiecare an de Ziua Copilului, am organizat un spectacol destinat lor, în care s-au putut bucura de numere de magie, baloane uriaşe de săpun, defilarea păpuşilor gigant costumate în personaje din desene animate celebre, spectacol artistic. De altfel, copiii din Tulgheş au avut parte şi de un teatru de păpuşi, eveniment în premieră în comuna noastră.
Rep.: Iată-ne ajunşi la un subiect frumos. Ştiu că tulgheşenii au avut parte de multe premiere de când vă aflaţi dumneavoastră în fruntea conducerii comunei. Ne povesteaţi data trecută despre un spectacol de operă. Ce alte evenimente de acest gen aţi mai realizat la Tulgheş?
M.V.: Scopul meu nu este numai de a reabilita drumuri şi de a construi şcoli. Doresc să bucur sufletele locuitorilor prin diverse acţiuni care să le aducă un strop de fericire şi zâmbete pe buze.
Din această dorinţă au luat naştere evenimente precum Ziua Drapelului Naţional, un moment de mare însemnătate istorică pentru noi toţi, astfel că nu puteam lăsa o zi atât de importantă, fără un omagiu pe măsură. Continuăm acest eveniment, devenit deja tradiţie din anul de debut, 2014.
Dar dacă vorbim despre activităţi în premieră la Tulgheş, atunci vorbim şi despre Revelionul în aer liber, un eveniment organizat de Primăria Tulgheş la trecerea dintre ani, 2017-2018. Spectacolul artistic, focul de artificii şi atmosfera de poveste a adunat în centrul comunei Tulgheş peste 1000 de persoane.
Rep.: Ziua Comunei Tulgheş în acest an a fost sărbătorită mai devreme decât eram obişnuiţi.
M.V.: Anul acesta am serbat Zilele Tulgheşului sub semnul Centenarului Marii Uniri de la 1918, totodată, a coincis şi cu altă sărbătoare „Ziua Imnului Naţional al României”, 29 iulie 2018.
Deoarece am avut oaspeţi de peste hotare, am încercat să ne organizăm astfel încât să ne putem bucura împreună de acest eveniment.
„Zilele Tulgheşului” au început în după-amiaza zilei de vineri, 27 iulie 2018, când au sosit delegaţiile străine, prietenii noştri din Cojuşna, Republica Moldova şi din Velki Grob, Slovacia. Din păcate, nu au reuşit să ajungă la eveniment, delegaţiile localităţilor înfrăţite din Ungaria. Ne-am străduit, ca în fiecare an, să le oferim oaspeţilor noştri un program variat. Pentru ziua de sâmbătă, am „pregătit” o mică excursie prin care am urmărit vizitarea câtorva obiective turistice, precum Cetatea Neamţului, Parcul Naţional Vânători Neamţ şi câteva mănăstiri din zonă.
Duminică a urmat spectacolul artistic. Din punctul meu de vedere a fost un spectacol reuşit. Ne-am bucurat deopotrivă atât de artiştii noştri locali, cât şi de artiştii consacraţi, care au urcat pe scenă. Rememorez cu plăcere fiecare prestaţie artistică, nu m-aş putea decide la un singur favorit. Desigur, prezenţa lui Francesco Napoli la Tulgheş a stârnit valuri de aplauze binemeritate, deoarece artistul a avut o prestaţie de excepţie.
Nu pot să trec cu vederea prezenţa unor oaspeţi dragi, precum Mircea Duşa, prefectul Judeţului Mureş, Valer Dorneanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, Ioan Hîrb, directorul Oficiului Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Harghita, Cătălin Mutică, directorul Direcţiei Silvice Harghita. Mulţumesc pentru prezenţă colegilor primari din localităţile vecine care au răspuns pozitiv invitaţiei noastre.
Colectarea impozitelor
Rep.: Aşadar, numai reuşite, domnule primar. Dacă recapitulăm toate proiectele, investiţiile şi evenimentele deja realizate sau în curs de realizare, aş spune că Primăria Comunei Tulgheş are un buget de venituri extrem de mare. Care este de fapt realitatea, deoarece din informaţiile mele ştiu că impozitele nu au mai crescut la Tulgheş de câţiva ani?
M.V.: Voi răspunde pe rând la întrebările dumneavoastră.
Într-adevăr, impozitele nu s-au majorat la Tulgheş de mulţi ani, am încercat să le menţinem la o valoare suportabilă pentru fiecare, chiar la un nivel mai scăzut decât alte comune din împrejurimi. Din păcate însă, constatăm de la un an la altul, un nivel scăzut de colectare a impozitelor la bugetul local şi asta nu face decât să ne întristeze. Am încercat şi am reuşit chiar să evităm măsurile legale de recuperare a impozitelor.
Revenind la prima parte a întrebării dumneavoastră, vă spun, chiar dacă poate o să vă pară un clişeu, însă şi cu bani puţini se pot face lucruri măreţe, cu anumite condiţii: perseverenţă, o echipă bună şi bineînţeles, multă răbdare.
Cu toate acestea, aş vrea să atrag atenţia cetăţenilor asupra faptului că ne dorim continuarea tuturor demersurilor începute. Avem încă multe obiective stabilite pentru viitor, care necesită disponibilitate financiară. Astfel că, prin intermediul dumneavoastră, fac apel la toţi cetăţenii comunei să conştientizeze cât de importantă şi necesară este colectarea taxelor şi impozitelor, deoarece, acţiunile noastre de dezvoltare a acestei comunităţi se răsfrâng asupra tuturor.
Natalitatea…
Rep.: Care sunt problemele cu care se confruntă Tulgheşul?
M.V.: Unul dintre obiectivele mele este şi crearea de locuri de muncă în comună, astfel încât tinerii noştri să nu mai fie nevoiţi să îşi părăsească domiciliul. Aşadar, una dintre problemele cu care se confruntă Tulgheşul este scăderea populaţiei, fie din lipsa migrării tinerilor, fie din cauza natalităţii scăzute.
Discutam zilele trecute cu doamna doctor de medicină de familie, despre sporul natural din Tulgheş şi la finalul discuţiei am concluzionat că îmbătrânirea demografică s-a accentuat şi la noi. Populaţia rezidentă este în scădere, cauza principală a acestei scăderi fiind sporul natural negativ. Din păcate, se înregistrează mai multe decese decât naşteri.
Cu toate acestea, majoritatea tinerilor rămaşi în comunitate perpetuă ideea de familie tradiţională, astfel că, în decursul a 2 ani, am oficializat un număr de 46 de căsătorii. Ne bucurăm că avem tineri valoroşi şi gospodari în comunitatea noastră. Asta îmi oferă speranţa că Tulgheşul va fi o localitate prosperă.
Rep.: Referitor la locurile de muncă din comună, am văzut că într-adevăr, aţi făcut progrese şi pe acest segment. Aţi reuşit să atrageţi investitori, s-a deschis Profi Loco la Tulgheş.
M.V.: Aşa este, am reuşit să deschidem la Tulgheş, singurul supermarket din zonă. Ceea ce ne bucură este faptul că un număr de 12 persoane şi-au găsit locuri de muncă odată cu deschiderea acestui magazin.
Cămin Cultural la standarde europene
Rep.: Ce nu are Tulgheşul acum, dar va avea la sfârşitul anului 2018?
M.V.: Tulgheşul va avea, cu siguranţă, un Cămin Cultural complet nou, modern, cu dotări demne de invidiat pentru o comunitate din mediul rural.
Rep.: Ne puteţi oferi mai multe detalii sau vreţi să fie o surpriză?
M.V.: Vă voi spune doar atât: interiorul va arăta precum o sală de spectacol din marile oraşe, cu mobilier specific sălilor de spectacole, dotări multimedia ultramoderne şi de calitate superioară.
Rep.: Care a fost valoarea investiţiei?
M.V.: Reabilitarea Căminului Cultural este o investiţie care a primit finanţare din partea Companiei Naţionale de Investiţii Bucureşti, cu cofinanţare din partea noastră. Din păcate, s-au întârziat puţin lucrările, însă în cele din urmă, va fi gata până la finele acestui an. Valoarea investiţiei este foarte mare, în jur de 1.336.218 lei.
Rep.: Sunteţi admirat, sunteţi şi criticat, ce le transmiteţi oamenilor?
M.V.: Celor care mă critică le spun, cu toată sinceritatea, că accept orice critică pertinentă, obiectivă şi care ţine de atribuţiile primarului. Eu urmăresc să îmi ating obiectivele propuse, dar aşa cum ştim cu toţii, această funcţie a fost, este şi va fi criticată.
Rep.: În ce relaţie vă aflaţi cu celelalte instituţii din comună?
M.V.: V-am vorbit despre relaţia fructuasă de colaborare cu şcoala şi cultele religioase, ei bine, să ştiţi că menţinem la acest nivel şi relaţia cu celelalte instituţii din comună. Încercăm să depistăm împreună problemele comunităţii şi să le găsim o rezolvare.
Rep.: Un gând de final.
M.V.: Gândurile mele se îndreaptă, pe de o parte, către cetăţenii comunei pe care îi asigur de eforturile noastre pentru buna administrare a Tulgheşului, pe de altă parte, aşa cum v-am obişnuit, vreau să mulţumesc aparatului administrativ al primăriei pentru munca zilnică depusă, şi nu în ultimul rând, Consiliului Local pentru colaborare şi susţinere permanentă în toate demersurile.
Tudor C. POPA
Mulţumim pentru interviu .
Lucrurile arată bine!
Abia aştept să văd clădirea Căminului Cultural, finisată. (Acest aspect mă atinge în mod direct).
Sperăm ca lucrurile să meargă din ce în ce mai bine.
Dumnezeu să ne ajute!