UMFST Târgu Mureș, pași importanți pentru stabilirea unui acord de colaborare cu Institutul Beck din SUA

Psihologul doctor Cosmin Popa, șef de lucrări în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș și coordonatorul Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți (DCOPIS), a efectuat, în această vară, o serie de cursuri de specialitate în domeniul psihologiei medicale și a psihoterapiei la prestigiosul Institut Beck din SUA. 

Modelele moderne de bune practici dobândite acolo vor fi implementate în cadrul DCOPIS, în noul an universitar. Mai mult decât atât, au fost realizați primii pași pentru definirea unui acord de colaborare a Institutului Beck cu Universitatea noastră în sfera curriculei, a cercetării și a instruirii cadrelor didactice.

„Mă simt onorat pentru că am avut ocazia să-i cunosc personal pe dr. Aaron Beck și pe dr. Judith Beck, figuri de marcă ale psihoterapiei și psihiatriei mondiale, pe dr. Allen Miller, director de programe naționale în cadrul Institutului, pe Lisa Pote, director executiv etc. Legat de posibilitatea unei viitoare colaborări, acesta a fost un obiectiv pe care l-am stabilit dinaintea plecării în SUA, în urma discuțiilor purtate cu domnul rector, prof. dr. Leonard Azamfirei.  Ideea de bază a fost „internaționalizarea” relațiilor și în domeniul psihologiei medicale din cadrul UMFST Târgu Mureș. Psihoterapia cognitiv-comportamentală abordează în prezent și probleme psihologice asociate problemelor de natură organică, cum ar fi durerea cronică, anxietatea pre-operatorie sau efectele psihologice secundare apărute în urma anesteziilor. În toate aceste tulburări, CBT-ul are un efect terapeutic eficient, este adevărat cercetările fiind doar la început. În urmă cu câteva zile, am discutat cu reprezentanții Institutului Beck posibilitatea unei colaborări a Institutului cu UMFST Târgu Mureș în sfera curriculei, a cercetării și a instruirii cadrelor didactice. După felul în care a decurs această primă întâlnire preliminară suntem optimiști în privința obținerii unui acord de colaborare”, a declarat psih. dr. Cosmin Popa.

Potrivit acestuia, workshop-urile din cadrul Institutului au avut trei mari direcții: tratamentul tulburărilor de anxietate, terapia depresiei și prevenirea suicidului. În prezent, psih. dr. Cosmin Popa aplică în practica clinică uzuală metodele și protocoalele clinice deprinse în SUA. În plus, își propune o nouă abordare a Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională și Informare Studenți care să contribuie la creșterea niveului de performanță al studenților în activitatea academică.
mail
„Studiile indică faptul că un nivel scăzut de anxietate de performanță reprezintă un factor motivațional în procesul de învățare. Dar atunci când anxietatea de performanță este prezentă la un nivel ridicat, corelativ, performanța academică scade. Astfel, îmi propun să aplicăm o parte dintre protocoalele specifice Institutului Beck în rezolvarea anxietății de performanță care apare absolut normal în cazul multor studenți. Dacă voi reuși acest lucru, vom fi singurul departament/centru de consiliere din țară care aplică un sistem de consiliere modern, în raport cu protocoalele Institutului Beck, ceea ce ne-ar face extrem de eficienți în munca cu studenții noștri. Cu toate acestea, nu-mi propun să devenim unici, ci mai degrabă eficienți, pentru a-i sprijini cât mai mult pe studenții Universității noastre”, a conchis psih. dr. Cosmin Popa.

Compartimentul Relații Publice UMFST

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*