Refugii montane la dispoziţia turiştilor în Munţii Călimani

Serviciul Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș a finalizat asamblarea celor patru refugii montane în Parcul Național Călimani. Valoarea investiției este de 80.000 de lei, sumă pusă la dispoziția Serviciului de către Consiliul Județean Mureș.

Cele patru refugii au o capacitate de 8-9 persoane fiecare, dar în caz de nevoie ele pot oferi adăpost și unui număr de 12-14 persoane.

Refugiile sunt amplasate în puncte strategice din Poiana Lungă, Curmătura Tihului, Stăncile Rusca şi în Șaua Negoiu, locaţia acestora fiind aleasă în aşa fel încât să fie la o distanţă ce poate fi parcursă într-o zi, să existe semnal telefonic pentru apelarea serviciilor de urgenţă şi să fie în apropierea unei zone în care să poată ateriza elicopterul atunci când este necesar. Coordonatele GPS pot fi găsite pe pagina de internet a Serviciului Salvamont. De asemenea, pe Scaunul Domnului pentru asigurarea permanenţei la sfârşit de săptămână a fost instalat un container în care se va putea caza echipajul care asigură permanenţa, se va putea depozita echipamentul şi se va putea acorda primul ajutor. Instalarea acestuia a fost posibilă datorită unei donaţii primite de Serviciul Salvamont de la o societate comercială.

Prin amplasarea celor patru refugii pasionații de drumeție vor beneficia de o măsură de siguranță în plus, mai ales în perioada sezonului rece.

”Unul dintre obiectivele noastre majore este să reducem numărul accidentelor montane în județul Mureș prin prevenirea lor. Proiectul de a asambla refugii montane a fost demarat tocmai din acest scop. În judeţul Mureş până acum nu exista nici un refugiu în Munții Călimani deși sunt munți cu peste 2.000 de metri altitudine. Ne-am dorit de mult timp înfiinţarea unor astfel de refugii, deoarece acestea pot salva vieţi pe perioada de iarnă, sau cu ocazia unor furtuni”, a precizat Kovács Robert, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Mureș.

Președintele Consiliului Județean Mureș a transmis felicitări tuturor celor implicați în acțiunea de transport și asamblare a refugiilor.

”Doresc să transmit felicitările mele atât salvamontiștilor mureșeni care au gândit și pus în aplicare acest proiect, cât și celor de la Departamentul pentru Situații de Urgență și de la Unitatea Specială de Aviație din Cluj-Napoca care au ajutat la transportul și asamblarea acestora. Prin acest proiect cei care aleg să facă drumeții pe aceste trasee montane vor fi în mai mare siguranţă. Ştiu că sunt multe persoane care practică schi de tură în Munţii Călimani, şi am speranţa că prin aceste refugii şi mai mulţi turiştii vor alege pentru drumeţii aceste trasee, atât iarna, cât şi în restul anului.  Aş dori pe această cale să fac un apel către toți cei care vor folosi aceste refugii să se comporte civilizat și să respecte regulamentul amplasat în interior”, a spus Péter Ferenc, preşedintele Consiliului Judeţean.

Patrulele Salvamont împreună cu pădurarii Parcului Național Călimani vor supraveghea și controla buna funcționare a acestor refugii montane.

Consiliul Judeţean Mureş şi Salvamont Mureș planifică ca în următorii ani să amplaseze astfel de refugii și în Munții Gurghiu.

În cursul anului 2017 Serviciul Salvamont Salvaspeo Mureş a intervenit în 361 de cazuri, numărul acestora fiind în creştere faţă de anii precedenţi când se înregistra o medie de 200 de intervenţii pe an.

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş

CJM_2555

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*