Elevii reghineni au făcut must la Muzeul Etnografic
Elevii însoţiţi de profesori au umplut astăzi curtea Muzeului Etnografic „Anton Badea” din Reghin pentru a participa la o activitate interactivă şi educativă: făcutul mustului. Cu mic, cu mare, participanţii au luat parte la o activitate tradiţională, iar organizatorii şi-au arătat fericirea la văzul atâtor copii, dornici de o lecţie deschisă.
„Este o activitate de toamnă pentru că toamna se culege recolta. Ne-am gândit să culegem şi noi strugurii şi să-i implicăm pe tineri. Pentru că astăzi este Ziua Educaţiei am invitat cadre didactice şi elevi de la şcoli şi grădiniţe. Am parcurs împreună etapele de culegere şi prelucrare a strugurilor. Este o activitate educativă, la care unii dintre ei au mai participat şi ştiu cum se face mustul, iar pentru alţii este pentru prima dată când văd aşa ceva” a precizat Roxana Man, directorul Muzeului „Anton Badea” din Reghin.
Strugurii au fost adunaţi chiar din recolta Muzeului din Reghin. Din pleava rămasă, se poate face tescovină, însă la Muzeul Etnografic din Reghin, aceste resturi din struguri sunt folosite pe post de îngrăşământ. „Nimic nu se pierde, totul se transformă. Îl împrăştiem în vie cu rol de îngrăşământ” ne mărturiseşte, Marin Suceava, angajat al muzeului.
Cei prezenţi au putut gusta din mustul făcut, ba mai mult, unii dintre tinerii prezenţi la această activitate, au preferat să se implice activ, nu doar să fie observatori de pe margine. „Am ales să mă implic, nu doar să privesc. Am mai făcut această treabă şi cu bunicul meu. Mă simt chiar bine pentru că într-un fel e o atmosferă mai rurală” ne spune, Daniel Graur, elev.