De la liceu… la spital după ce au consumat băuturi alcoolice

Doi elevi de la Liceul Tehnologic „Petru Maior” din Reghin, au ajuns la sfârşitul săptămânii trecute la urgenţe, asta după ce au consumat băuturi alcoolice.

alcool

Conducerea liceului a confirmat acest caz, acceptând să ne ofere câteva informaţii. „Vineri dimineaţa, în pauza de la ora 9:00, profesorul de serviciu de la etajul trei de la corpul C, m-a anunţat că este o problemă. Când am ieşit pe hol, unul dintre elevi nu putea să stea în picioare. L-am adus în birou pentru al supraveghea, moment în care a început să i se facă rău, a început să vomite. Am sunat la salvare şi în acelaşi timp au fost anunţaţi părinţii, care au venit atât la şcoală, cât şi la spital pentru a primi informaţii despre ceea ce s-a întâmplat” spune Ioan Marcu, directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin.

Conducerea liceului susţine că după ce au început să investigheze cazul, au descoperit faptul că elevii nu ar fi consumat alcoolul în incinta liceului, ci în curtea unui supermarket din imediata apropiere a instituţiei. Un elev ar fi adus alcoolul de acasă. „Am început investigaţia şi am aflat că împreună cu un alt coleg de clasă şi încă doi elevi de liceu, au servit băuturi alcoolice în incinta unui supermarket, găsindu-i în geantă o sticlă de un litru de ţuică, din care mai mult de trei sferturi era consumată. În momentul în care am început să-i punem întrebări, rugându-l să-şi cheme părinţii, cel de-al doilea, a început să facă crize, să bată cu pumnul în masă, să urle, cerându-ne să-i tăiem capul, să-l spânzurăm că a greşit lăsându-l pe colegul lui consume băuturi alcoolice. La aceste gesturi ieşite din comun, am sunat din nou la salvare pentru a veni să-l ridice şi să-l liniştească. Am aflat ulterior că acest copil a fost internat la psihiatrie în Târgu-Mureş” a precizat Ioan Marcu, directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin.

 

Comisia de disciplină va lua măsuri

„Suntem în procedură de evaluare a acestui caz, ştim că nu este plăcut şi este o pată mare pe imaginea instituţiei, dar nu putem sta cu mâinile în sân şi să ascundem acest caz. În momentul de faţă, am investigat toţi copiii, am anunţat toţi părinţii copiilor care au fost implicaţi în acest incident. Suntem în cercetări, astfel încât conform regulamentului, li se va aplica sancţiunea pe care comisia de disciplină o va decide după ce va fi luată o hotărâre în acest sens” a conchis Ioan Marcu, directorul Liceului Tehnologic „Petru Maior” din Reghin.

De apreciat este cooperarea directorului Ioan Marcu pentru că din păcate, la modul general, directorilor unităţilor de învăţământ le este greu să recunoască că sub conducerea lor, există elevi consumatori de alcool ori droguri, iar motivul ar fi tocmai faptul că în joc se află imaginea instituţiei pe care o conduc. „O mare parte din activitățile de prevenire a C.P.E.C.A. Mureș implică mediul școlar. Problematica drogurilor nu vizează o școală sau alta, deoarece în perioade scurte de timp pot surveni modificări cu privire la grupurile și categoriile vulnerabile, cât și la modul de consum. În acest sens, acțiunile desfășurate într-o anumită instituție de învățământ nu o pot stigmatiza ca și vulnerabilă” au menţionat reprezentanţii Centrului de  Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş (C.P.E.C.A).

 

De la alcool la prenadez

De la consumul de alcool şi până la droguri, e doar un pas. Însă atunci când alcoolul intră în combinaţie cu alte substanţe, efectele adverse nu întârzie să apară.

Din anumite surse, se pare că unul dintre cei doi elevi, ar fi consumat pe lângă alcool şi „legale”, substanţe pe care le-ar fi realizat după o reţetă dubioasă ce ar conţine busuioc, spray împotriva muştelor şi prenadez. Prenadezul este un adeziv extrem de toxic, cu efecte halucinogene, care creazã dependenţă. „În ceea ce privește efectele consumului acestor substanțe, putem evidenția gazele sau solvenţii, care dacă sunt inhalați, pot influenţa mintea şi comportamentul. Deoarece vasele de sânge se dilată rapid, consumatorul experimentează foarte dese dureri de cap, ameţeli, bătăi puternice ale inimii, înroşirea pielii şi se poate simţi rău” au declarat reprezentanţii C.P.E.C.A Mureş.

Consumul de droguri a devenit o problemă, atât pentru consumatorul în sine, cât şi pentru părinţii consumatorilor, dar şi pentru societate. Tocmai din acest motiv, părinţii adolescenţilor ar trebui să fie atenţi la schimbarea comportamentului, la anturajul în care tinerii se învârt. Cel mai greu e atunci când părintele refuză să creadă că propriul copil a devenit consumator de droguri, acest fapt ducând în cele din urmă la un regret al părintelui, după ani şi ani, pentru că nu a acţionat atunci când era cazul şi nu a văzut la timp semnele atât de vizibile pentru alţii.

Din păcate, drogurile sunt peste tot: acasă, în parcuri, la şcoală, în baruri. Tentaţia este mare, cu atât mai mult atunci când eşti adolescent, când îţi doreşti să experimentezi tot ce este nou. „Printre motivele consumului de droguri la adolescenți putem enumera: curiozitatea, personalitatea adolescenţilor, presiunea egalilor, stresul, insecuritatea şi stima-de-sine scăzută” adaugă reprezentanţii C.P.E.C.A Mureş.

Conform “Studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din județul Mureș”, realizat de Agenția Națională Antidrog în perioada 2016 – 2017, consumul de droguri ilicite înregistrează următoarele prevalențe: 11,7% dintre adolescenți au declarat consumă cel puțin o dată de-a lungul vieții, 6,4%  au menționat consum cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 3,3%  ai consumat în ultima lună.

Indiferent cât de liniştit am crede că ar fi oraşul nostru, problema consumului de droguri este prezentă printre noi. Cartiere precum Făgăraş, Mihai Viteazu şi chiar Rodnei sunt vizitate deseori de indivizi în căutarea unui loc retras pentru a putea consuma în linişte. „În aceasta seară a fost chemată poliţia municipală în parcul mare din cartierul Făgăraşului. Caz de drogare. A fost şi ambulanţa. Parcul a fost recondiţionat de asociaţia de proprietari şi arată bine, însă din păcate, copii minori asistă aproape zilnic la anumite “scene” îmi spunea într-o seară, un amic.

Trecusem prin faţa unui magazin, când doi copii, ce nu păreau a fi trecuţi de zece ani, m-au abordat, cerându-mi să intru în magazin pentru a le cumpăra prenadez. „Păi de ce nu vă cumpăraţi voi? le zic, motivându-mi rapid că lor nu le dă, iar tatăl are nevoie de acest produs pentru a le repara încălţămintea. „În perioada de vară au venit des să cumpere, însă am intrat la bănuieli, aşa că am refuzat să-i servim. Chiar şi atunci când vin adulţi, care cer prenadez în cantităţi mari, două trei flacoane, ne punem semne de întrebare” îmi mărturiseşte o vânzătoare.

 

Canabisul – cel mai folosit drog

canabis

 

În ceea ce priveşte preferinţele consumatorilor de droguri, conform „Studiului privind consumul de tutun, alcool şi droguri ilicite în rândul elevilor din învățământul liceal și profesional din județul Mureș”, după tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de canabis – 11,3%. În clasamentul preferințelor urmează consumul de noi substanțe psihoactive – 2,7%, inhalanți – 0,8%. „La nivelul C.R.P.E.C.A. Târgu-Mureş drogurile principale de consum au fost tot canabisul și noile substanțe psihoactive. Problema drogurilor este una permanentă, ce ar trebui să preocupe atât instituțiile publice, cât și societatea civilă, o abordare multidisciplinară fiind cheia reușitei” spun reprezentanţii C.P.E.C.A Mureş.

Vieţi şi destine distruse. Acesta este impactul pe care consumul de droguri îl poate avea. Conform informaţiilor furnizate de Centrul de  Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Mureş „Pe parcursul anului 2017, la nivelul C.R.P.E.C.A. Târgu-Mureş au fost înregistrate 56 de noi cazuri în asistenţa consumatorilor de droguri. La nivelul C.P.E.C.A. Mureș au fost prelucrate și analizate datele referitoare la cazurile de admitere la tratament și urgență medicală, pe fondul consumului de droguri, înregistrate în județul Mureș pe parcursul anului 2017. Distribuția admiterilor la tratament în funcție de zona de reședință indică faptul că 52% din cazuri provin din zona Târgu-Mureș, fiind urmate de cazurile din zona Reghin (10%). De reținut faptul că 9% din cazurile de admitere provin din alte județe. În ceea ce privește distribuția urgențelor medicale în funcție de zona de reședință, se constată faptul că 43% din cazuri provin din zona Târgu-Mureș, iar 16% din zona Reghin”.

 

sursa foto: pixabay.com

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*