Refugii montane în munții Călimani

Când eşti om al muntelui, iubitor de cutreierat creste, eşti conştient că pot apărea în traseul stabilit de tine, situaţii critice în care ai nevoie de adăpost. Tocmai pentru acest lucru, salvamontiştii mureşeni au venit în ajutorul turiştilor cu un proiect ce prevede amplasarea a cinci refugii montane în munţii Călimani.

Este vorba despre un proiect al Salvamont Mureş, finanțat de Consiliul Județean Mureş în parteneriat cu Departamentul pentru Situaţii de Urgență DSU și Unitatea Specială de Aviație Cluj Napoca. Transportul refugiilor montane a fost efectuat cu un elicopter, deoarece accesul în zonele în care refugiile au fost amplasate nu era posibil cu vreun mijloc de transport, iar transportarea acestora cu forţa umană ar fi fost o muncă titanică. Refugiile sunt amplasate pe creasta munților Călimani, în zona județului Mureş. „Fără elicoper ar fi fost o muncă titanică să le duci sus în munţi, pentru că sunt locuri inaccesibile, doar pe jos se poate urca. Casele sunt asemeni unui lego, au fost deja construite jos şi acum urmează să fie remontate. Durează trei zile montarea unei case. Producătorul care a realizat aceste refugii a oferit şi meseriaş care să le monteze. Majoritatea refugiilor sunt amplasate pe traseul de creastă al unui munte, poziţionate în aşa fel încât să poată fi parcursă creasta din casă în casă. Sunt amplasate în aşa fel încât să fie accesibile la sfârşitul unei zile de cutreierat” spune Ioan Căluşer, salvator montan.

salvamont 3
E foarte important ca aceste refugii să rămână întregi, dar acest lucru nu este posibil decât dacă tu, om al munţilor, ai grijă ca el să rămână neatins. Zeci de ani ar putea să reziste aceste refugii, dacă mâinile vandalilor nu şi-ar pune în aplicare planurile, putem spune, diabolice pentru că, vrem nu vrem, mai există încă oameni de rea credinţă. Tocmai de aceea, este important ca atunci când un turist observă că aceste refugii sunt vandalizate, să sune de îndată la Salvamont pentru ca aceştia să ia măsurile necesare.
„Facem un apel pe această cale turiştilor şi celor care umblă prin zonă, să încerce să aibă grijă de aceste case. Să-şi închipuie că e casa lor, să ştie că oricând e bine venit pentru că uşa e mereu deschisă. E important de ştiut să nu facă foc în apropiere, pentru ca flăcările să nu afecteze casa. Ele oricum sunt ignifugate, dar oricum trebuie prevenit acest lucru. Poate vei deveni într-o bună zi un erou, salvând viaţa unui turist aflat la limita puterilor şi care-şi va găsi refugiu în această casă, ştiind că e acolo şi e întreagă. În ultimii ani am observat totuşi, o modificare a mentalităţii turistului român şi a omului în general, faţă de bunul obştesc” spune Ioan Căluşer, salvator montan.
Locaţiile unde sunt amplasate aceste refugii sunt Scaunul Domnului, Poiana Lungă,  Curmătura Tihului, Stâncile Ruscii, Şaua Negoiului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*