Consiliul Judeţean Mureş marchează Ziua Europeană a Patrimoniului Cultural cu o expoziție fotografică şi un concert cameral

În fiecare an, în luna septembrie, la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene celebrăm Zilele Europene ale Patrimoniului Cultural. Cu această ocazie în toate ţările europene sunt organizate o serie de evenimente, cu scopul de a încuraja cât mai multe persoane să descopere și să aprecieze patrimoniul cultural bogat al Europei. Anul acesta Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale a propus ca evenimentele organizate pentru a marca Ziua Europeană a Patrimoniului Cultural să aibă loc în data de 15 septembrie.

Consiliul Judeţean Mureş a decis să se alăture acestei iniţiative europene şi să organizeze un eveniment cu ocazia Zilei Europene a Patrimoniului Cultural. Astfel Consiliul Judeţean Mureş a lansat în luna august concursul fotografic „Sharing Heritage” care se va finaliza cu deschiderea în data de 15 septembrie a unei expoziții în cadrul căreia vor fi prezentate cele mai reușite fotografii. Concursul fotografic  a avut ca scop promovarea patrimoniului cultural material și imaterial al județului Mureș, precum şi sensibilizarea cetăţenilor din judeţul Mureş cu privire la cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural mureșean. Concursul fotografic s-a desfăşurat pe două secţiuni:  ”Selfie cu un Monument” și ”Patrimoniul cultural material și imaterial al județului Mureș”.

Din fotografiile înscrise la concurs, juriul a selectat 45 fotografii pentru expoziţie, 30 de fotografii din secţiunea „Patrimoniul cultural material şi imaterial al judeţului Mureş” şi 15 fotografii din secțiunea „Selfie cu un monument”. Fotografiile selectate pot fi vizionate pe contul de Facebook al Consiliului Județean Mureș.

Vernisajul expoziției „Sharing Heritage” și decernarea premiilor vor avea loc  în data de 15 septembrie 2018, în Palatul Culturii (sala de expoziţii de la etajul II.), cu începere de la ora 17.00.

După vernisajul expoziţiei, de la ora 18.00, va avea loc un concert extraordinar de muzică clasică, susţinut de Cvartetul Bohemia. Pentru acest concert am ales o locaţie specială, curtea Palatului Administrativ, care este o clădire cu statut de monument istoric, în care publicul larg nu are acces în alte zile. Cvartetul Bohemia va prezenta un concert care va pune în evidenţă bogăţia patrimoniului muzical european şi va include piese muzicale clasice  precum şi interpretarea clasică a unor creaţii muzicale contemporane de mare succes. În caz de vreme nefavorabilă, concertul va fi organizat în Sala Mică a Palatului Culturii.

Biroul de Presă al Consiliului Judeţean Mureş

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*