Culoare şi tinereţe la atelierul de graffiti organizat la Reghin

„Tu nu ai vacanţă vara, când ar trebui să te odihneşti?” Este întrebată deseori, Rodica Bândilă. Răspunsul ei, este următorul: „Ideea e că vara sunt acasă tinerii, în timpul şcolii mulţi fac naveta, au mult de învăţat şi nu au timp. În vacanţă, chiar dacă au fost plecaţi în reprize, au avut o vară la dispoziţie să participe la diferite ateliere. Important este să spună mai departe, iar pe viitor lucrurile pot fi altfel” explică Rodica Bândilă.

 

Street Art-Atelier Graffiti având ca temă 4everYoung, face parte din seria de evenimente organizate în această vară pentru tineri de către Asociaţia Inovaţie în Educaţie „Eureka” din Reghin. Evenimentul a adunat în Parcul Tineretului mai mulţi tineri, curioşi de ce avea să se întâmple.

Două panouri albe, cu o dimensiune de 2,50 x 1,20 metri, puse paralel în zona de skateboard aveau să fie umplute de culoare. Unul dintre ele lucrat de două tinere: Doczi Antonia şi Suto Zsofia, iar cel de-al doilea a fost destinat mesajelor scrise de cei prezenţi cu citate despre tinereţe.

40455110_1880987131954834_5974080577073053696_n

„Am considerat că este momentul să aducem inovaţia şi modernitatea la noi acasă, unde altundeva, dacă nu în Parcul Tineretului în zona skatepark-ului unde sunt mereu copii care practică acest sport. Ne-am gândit să le facem ambianţa mult mai plăcută şi pe măsura stărilor sufleteşti. Ne-am gândit să aducem un aer de noutate cu acest atelier de graffiti în care Antonia, care este reghineancă, dar studiază la Liceul de Artă din Târgu-Mureş, s-a încumetat să deseneze în graffiti un panou, având ca temă „Forever Young – Veşnic tânăr”. Ştim dictonul, toţi vrem să fim tineri şi cel mai bine dacă suntem tineri la suflet şi la inimă” spune Rodica Bândilă, cea care conduce Asociaţia Inovaţie în Educaţie „Eureka”.

În locul clasicelor spray-uri folosite pentru graffiti, la acest eveniment s-au folosit markere speciale, fiind o adevărată provocare pentru cele două tinere. „Am acceptat invitaţia pentru că m-am gândit că ar fi o oportunitate de a-mi expune ideile şi a face oraşul mai colorat. Am ales ca temă ForeverYoung deoarece câteodată norii au o culoare mai interesantă, considerând că e o temă bună pentru a reprezenta tinerii” a declarat Doczi Antonia.

40366061_1929482927169691_5748314113625292800_nPrin Asociaţia pe care o conduce, Rodica Bindilă îşi doreşte să aducă un plus de inovaţie, oferindu-le tinerilor alternative de petrecere a timpului liber. „Nu poţi chiar de la început, dintr-o dată să-i scoţi din zona lor de confort. Ei trebuie să se obişnuiască cu lucruri noi. Se ştie că oriunde încerci să faci ceva nou, la început nu este impactul chiar aşa de mare. Dar este important începutul, decursul, iar copiii care au participat au spus că sunt nişte lucruri minunate şi având acest punct de plecare, că s-a făcut, nu mai există scuza confortului” spune Rodica Bândilă.

 

Îndemn…

Dorinţa organizatorilor este ca prin acest atelier de graffiti şi nu numai, să scoată la iveală iubitorii acestei forme de exprimare pentru a reuşi ca împreună să facă lucruri frumoase. „Dorinţa noastră este ca în viitor, asemenea tentative şi proiecte să nască lucruri foarte frumoase în oraş pentru că se ştie că zone care arată puţin peprimant ori sunt învechite, iar prin această tehnică pot primi o altă faţă, mult mai veselă, mai colorată, care ar avea un aer cu totul diferit. Ne dorim să vedem cât mai multe zone, care arată puţin altfel. Este un îndemn şi pentru cei care fac graffiti, dar deocamdată se tem să iasă la suprafaţă. Ieşiţi afară, la lumină pentru că puteţi face lcururi bune şi avem nevoie de voi. Ceea ce facem noi este o treabă legală, avem autorizaţie şi mulţumim Primăriei pentru că ne-a sprijinit” adaugă Rodica Bândilă.

La finalul atelierului, din mâinile celor două tinere a ieşit o adevărată operă de artă pentru că da, graffiti poate fi ridicat la rang de artă.

40368430_1929482773836373_9104465291739398144_n

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*