Statuia Episcopului Iuliu Hossu realizată de artistul Simion Moldovan

Uşa era deschisă… m-am apropiat cu încredere de ea, ciocănind de trei ori consecutiv în fereastra uşii. De după un perete, îşi face apariţia artistul, ivindu-i-se pentru început doar cozorocul băştii pe care o poartă, urmat rapid de un zâmbet până la urechi!

Pătrund în atelierul lui… Tocmai făcuse o pauză din atingerea şi modelarea unei lucrări. O altfel de lucrare. Atât ca dimensiune, cât şi ca profunzime, ca importanță. Privesc lucrarea… o imensitate pe lângă artist, o imensitate pe lângă mine. O statuie uriaşă de o mare importanţă pentru locuitorii Transilvaniei: episcopul Iuliu Hossu.
Artistul reghinean Simion Moldovan, a primit comanda pentru această lucrare pentru locuitorii Bistriţei, o comandă a Bisericii Greco-Catolice şi a Primăriei Bistriţa-Năsăud. Opera este puţin mai mare decât a Cardinalului Todea (la care tot Simion Moldovan a lucrat), o lungime de 2,70 m, care a fost modelată în lut, apoi se va turna în ipsos, în ceară, iar în final în bronz. Va fi amplasată pe un postament de un metru pe un metru. „Sunt foarte încântat că pot să reprezint sculptural pe Iuliu Hosu, un preot care în perioada tulbure a ajutat foarte mult populaţia din Transilvania. Este cel care a citit proclamaţia de Unire a Transilvaniei cu România, iar după anii 44, cu domiciliul forţat până la moarte, ceea ce înseamnă un destin foarte tulburător. Cu atât mai mult, trebuie să nu-l uităm. Este o coloană a spiritualităţii Transilvane. Pe umerii acestui om s-a clădit ceva şi de aceea noi nu trebuie să îl uităm” spune artistul reghinean, Simion Moldovan.
Nu este prima dată când Simion Moldovan lucrează la Iuliu Hossu, pentru că în anii 90, la Alba Iulia, artistul a făcut un bust al episcopului. „Cred că e o treabă de destin, pentru că absolut întâmplător s-a făcut. În momentul în care primeşti o comandă de genul acesta, nu te mai gândeşti la cât de mult trebuie să lucrezi, ziua, noaptea, nu te gândeşti la remuneraţii, ci este o bucurie să o faci, să încerci să îi dai asemănare, deşi fotografiile sunt foarte puţine din acea perioadă. Dar să ajungi în ziua respectivă acasă încântat, că ai făcut ceva, că ai mai schimbat, că e mai bine, e un lucru foarte important. Într-o lume în care toţi sunt interesanţi de „imediat” adaugă Simion Moldovan.
Iuliu Hossu va fi pregătit pentru turnarea în bronz de artistul turnător Santa Csaba în atelierul său din Sovata.


Este a doua lucrare de o asemenea anvergură pe care artistul plastic Simion Moldovan o realizează. În această perioadă a lucrat şi pentru oraşul Luduş cinci busturi care sunt turnate deja în bronz, urmând să fie amplasate de marea sărbătoare a Centenarului. „Este vorba despre Regina Maria, Regele Ferdinand, Ioan I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, iar în mijloc va fi Marele Mihai Viteazul. Este o comandă pe care am onorat-o şi mă bucur foarte tare că sunt solicitat din ţară cu diverse comenzi” a precizat Simion Moldovan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*