Pensionarii s-au întâlnit la Reghin pentru dezbaterea privind legea pensiilor

Legea pensiilor a intrat în dezbatere publică din data de 9 august. Reghinul a fost primul Municipiu din judeţul Mureş, care a solicitat o întâlnire pentru dezbaterea publică privind legea pensiilor, întâlnire ce a avut loc luni, 27 august în prezenţa reprezentanţilor Casei Judeţene de Pensii Mureş, ai administraţiei locale din Reghin, dar şi a pensionarilor şi a celor interesaţi de acest proiect legislativ.

Eugenia Neagoe, director executiv al Casei Judeţene de Pensii Mureş a declarat că  „este foarte important să punem în dezbatere publică noul proiect al legii pensiilor. Este vorba atât de generaţiile care se află acum în pensie pentru care modul de calcul al pensiei în plată se va modifica în avantajul fiecăruia dintre pensionari, dar este important şi pentru generaţiile următoare. Trebuie să ştim încă de când suntem asiguraţi ai sistemului public de pensii, trebuie să putem să avem o proiecţie asupra viitorului pentru că anii trec, ajungem la pensie şi în funcţie de contribuţia noastră vom avea sau nu, asigurată bătrâneţea. De aceea este foarte important ca toate generaţiile să se implice în dezbatere, mai ales asupra formulei de calcul pentru că de ea depinde ce se întâmplă cu contribuţiile noastre în viitor. Vreau să vă spun că legea va fi aplicată etapizat, dar formula de calcul se va aplica deodată la toată lumea. De exemplu, dacă legea va intra în vigoare din septembrie 2021, aşa cum este prognozată, în acel moment noi trebuie să fim gata cu recalcularea pensiilor aflate în plată după noua formulă, iar cei care se vor pensiona după 1 septembrie vor beneficia de pensii calculate după formula din noua lege. Aşa încât nimeni să nu aibă de suferit sau să aştepte o perioadă lungă de timp. Se încearcă ca la momentul zero, toată lumea să pornească după noua formulă, să nu fie discriminări din acest punct de vedere.


Prezentă la dezbatere a fost şi Maria Precup, primarul Municipiului Reghin care a declarat faptul că „Am ales ca această dezbatere să se desfăşoare şi la Reghin pentru că am sprijinul Casei de Pensii Mureş şi pentru că judeţul nostru are o casă performantă, atât în legea pensiilor normale, cât şi pentru pensiile internaţionale şi pentru că legea este în dezbatere la nivel naţional. Zic că avem toţi de câştigat, atât domnii de la Casa de Asigurări pentru că vin cu propuneri, prin faptul că fac publică noua variantă a legii pensiilor, iar pentru pensionari şi cei de la resurse umane de pe raza Municipiului Reghin pentru că o să aibă informațiile la cald, pentru că lucrând în domeniu pot veni cu propuneri noi în proiectul de lege pentru a aduce îmbunătăţiri ca aceasta să fie cât mai uşor de aplicat şi de înţeles pentru oameni. Se introduc foarte multe lucruri în plus la calculul pensiilor, cum ar fi acordul global. Nu e uşor să recalculezi cinci milioane de pensii” a declarat Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.
Eugenia Neagoe, directorul executiv al Casei de Pensii Mureş a menţionat faptul că a transmis primarilor de la toate primăriile materialele proiectului, precizând că aşteaptă invitaţii. „Sigur că termenul este de 31 august la aceste dezbateri, dar noi suntem deschiși şi după această dată pentru că vom face tot posibilul să ajungă propunerile până la sfârşitul lunii septembrie, pentru că până la sfârşitul lunii octombrie trebuie să aibă o formă finală”. Proiectul urmează să intre în dezbatere parlamentară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*