Lavandă Victor – între pasiune şi afacere

Miros delicat de lavandă mă atrage spre standul lor. Privesc câteva clipe multitudinea de produse create manual, în care lavanda are rol principal. Buchetele mov aranjate în vaze emană o mireasmă aparte la atingere. Perne, apă cu lavandă, uleiuri, jucării pentru cei mici sub diferite forme, săculeţi umpluţi cu florile mov, îmbietoare, toate tronează pe standul celor care au făcut o afacere de familie cultivând lavandă. Numele nu este ales întâmplător, ci a fost ales după primul băiat al familiei: Victor.

Începuturi…
Totul a început în toamna anul 2014, când Marieta şi Paul s-au hotărât să-şi înfiinţeze o cultură de lavandă din dorinţa de a-şi rotunji veniturile, având un teren pe care nu a mai fost cultivat nimic de ani buni. Au citit informaţii pe internet, au urmărit câteva reportaje TV legate despre lavandă, aşa că au considerat că ar fi timpul să se apuce de treabă. Lucrul interesant e tocmai faptul că nu ştiau nimic despre această plantă, ci au învăţat secretele cultivării pe parcurs. Aveau să intre într-o lume a necunoscutului, înfiinţând o cultură de 5000 de metri pătraţi, la periferia oraşului Reghin.

sdr
La doar un an de la înfiinţarea culturii au avut parte de primele flori. „Toată lumea ne spunea că în primul an nu o poţi numi recoltă în adevăratul sens al cuvântului, dar eu m-am văzut pusă în situaţia în care trebuia să fac ceva cu acele flori. Am dat ce am dat pe la rude şi vecini, dar rămăseseră destul de multe, aşa că primul lucru care mi-a venit în minte a fost să pun florile sub formă de bucheţele şi m-am dus cu un coş plin cu lavandă la florăriile din Târgu-Mureş. Le-am bătut la uşă, le-am spus ce şi cum, le-am lăsat câte un bucheţel, în ideea în care atunci când vor avea nevoie să mă contacteze. Am crezut iniţial că va fi ceva la modul că întreţinem cultura, când vor fi momentele de recoltat, o s-o tăiem pur şi simplu aşa cum este, o s-o ducem la un plafar şi-o s-o dăm la kilogram. În ideea de a ne rotunji veniturile, pentru că nu asta este meseria noastră. Dar nu a fost aşa pentru că preţurile oferite la cantităţi mari erau mici, ba aveau deja furnizorii lor. Astfel că am fost pusă iarăşi în situaţia de a căuta variante de a o valorifica. Partea bună este că nu este perisabilă, putând să o păstrăm de pe un an pe altul pentru că îşi păstrează mirosul, proprietăţile” spune Marieta Niomati.
Aşa că au început să se informeze mai mult despre ce produse pot face din şi cu lavandă. Îmbucurător a fost faptul că Marieta este la bază educatoare, aşa că nu duce lipsă de imaginaţie şi înclinaţie spre lucrul manual. În primă fază a ieşit pe piaţă cu buchete, săculeţi cu lavandă, inimioare, lucrate de mână şi câteva decoraţiuni. Prima ieşire în public cu produsele a fost la Festivalul Văii Mureşului, în urmă cu 3 ani de unde s-au întors cu un feed-back pozitiv din partea celor care s-au oprit la standul lor. A început să pună mai mult accent pe decoraţiuni, diversificând paleta de produse. „Mi-am cumpărat diverse materiale pe care le-am accesorizat cum am vrut. Acum, avem jucării pentru copii, pisicuţe, raţe, bufniţe, girafe, care au o umplutură hipoalergenică şi o porţiune unde au floare de lavandă. În momentul în care se frământă între degete se activează eliberarea uleiurilor volatile. La un moment dat, ai impresia că şi-au pierdut mirosul şi că miroase doar a iarbă, dar trebuie puţin frământat” ne lămureşte Marieta Niomati.
dav
Recoltarea
Recoltarea lavandei o fac manual, însă datorită volumului de muncă, membrii familiei nu sunt suficienţi pentru toată această treabă. Aşa că, atunci când începe să înflorească, merg însoţiţi de câteva femei pentru a culege mai întâi flori frumoase pentru buchete. „E multă muncă, la 50 de ari cum avem noi, nu poţi să lucrezi singur. Avem oameni, dar e greu să găseşti persoane seriose care să te ajute. Având în vedere că pe o tufă sunt flori care au înflorit, altele care sunt îmbobocite ori care deja au înflorit prea mult. E o muncă destul de migăloasă, pentru că fir cu fir, cu foarfeca se alege fiecare floare. Le transportăm în lădiţe până acasă unde vor fi legate. Am un spaţiu unde le uscăm, se agaţă cu capul în jos. Pentru uscare este nevoie de zonă umbroasă, ferite de razele directe ale soarelui pentru că acesta le schimbă culoarea. Trebuie de asemenea ferite de curenţi de aer, altfel prind mucegai şi umezeală. Înfloreşte de două ori pe an, totul depinde foarte mult de vreme.
După ce se culeg cele mai frumoase flori, restul florilor sunt folosite pentru ulei şi apa de lavandă, care sunt obţinute prin extragere la o distilerie din Cluj” ne povesteşte Marieta.
Promovarea…
Marieta, preferă lucrurile originale, tocmai din acest motiv nu lucrează în serie. După ce pune cap la cap şabloanele şi materialul, pentru partea de cusut colaborează cu o doamnă, urmând ca apoi să creeze produsul finit prin umplere.
În ceea ce priveşte promovarea produselor, consideră târgurile ca fiind primele ca importanţă pentru că acolo, clienţii pot vedea, mirosi, pipăi fiecare produs în parte. Însă, nu ignoră nici promovarea în online, motiv pentru care a creat o pagină de facebook, Lavandă Victor, unde puteţi vedea produsele realizate de ei.

Beneficiile lavandei
Lavanda este des folosită în industria cosmetică şi farmaceutică. Ceaiurile şi tincturile au rol benefic asupra organismului, fiind recomandate pentru reglarea tensiunii, a sistemului imunitar, împotriva stresului şi insomniei. Uleiul de lavandă are proprietăţi antiseptice, antibacteriene şi antiinflamatorii. Uleiul mai este folosit pentru fabricarea parfumurilor şi alte cosmetice. Marieta îmi dezvăluie şi faptul că lavanda înlătură ţânţarii, iar apa de lavandă se poate folosi după bărbierit pentru calmarea, hidratarea şi tonifierea pielii, dar şi pentru arsuri solare.
dav

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*