
Festivalul Cepei de la Suseni, o reuşită
Ediţia cu numărul cinci a Festivalului Cepei de la Suseni s-a consumat în weekend-ul 18-19 august pe terenul de fotbal din localitate. Lume multă, mâncare tradiţională din nelipsita ceapă şi un program conceput în aşa fel încât gusturile celor prezenţi să fie mulţumite.
Duminică, parada portului popular, cu cai şi căruţe, a pornit din centrul localităţii Suseni, până la locul de desfăşurare a evenimentului.
Deschiderea a fost realizată în prezenţa oficialităţilor locale, urmând ca în jurul orei 16.30 să fie prezente pe scenă şi oficialităţi judeţene şi reprezentanţii judeţului în Parlamentul României.
Au urcat pe scenă Grigore Huza – primarul comunei Şincai, Sorin Pădurean – primarul comunei Petelea, Feier Lucian – primarul comunei Ideciu de Jos, Lucreţia Cadar – primarul comunei Deda, consilierii judeţeni – Mara Togănel, Ervin Molnar, Ionela Balaş şi Ovidiu Ilieş, Gabriel Toncean – preşedintele Federaţiei Române de Culturism şi Fitness, Cristian Chirteş – senator, Marius Paşcan – deputat.
„Mă bucur că avem oaspeţi de seamă în comuna noastră, ceea ce mă bucură că şi-au făcut timp să fie alături de noi. Mesajul meu către dumneavoastră este unul de unitate, de pace, de linişte şi sănătate. Dacă mai apucăm încă o sută de ani să mai sărbătorim un centenar aș vrea să fiu tot cu dumneavoastră şi tot cu această formulă în spatele meu care m-a susţinut şi mă susţine” a precizat Mircea Mariş, primarul comunei Suseni.
Senatorul Cristian Chirteş, prezent la Suseni, a adus aprecieri primarului Mircea Mariş. „Cu mare drag am răspuns invitaţiei prietenului meu Mircea Mariş, un primar destoinic, apreciat de locuitorii comunei şi de cei de la judeţ. Este un om aprig câteodată, dar cu suflet mare. Îl meritaţi şi vă merită. Este anul Centenarului şi cred că mesajul pe care vi l-a transmis domnul primar este de datoria noastră a celor care-l susţinem să îl transmitem. De ce? Vedem ce se întâmplă la nivelul ţării, lumea este din ce în ce mai dezbinată. Cei care muncesc în străinătate, dacă la Bucureşti au fost întâmpinaţi cu bastoane şi gaze, aici Mircea i-a întâmpinat cu pâine şi sare, cu ceapă şi slănină. Este important ca noi, ca ardeleni, să demonstrăm că suntem altfel decât consideră mulţi din această ţară şi Europa”.
Deputatul Marius Paşcan a făcut o incursiune în istorie, amintindu-le celor prezenţi de importanţa Fibulei de la Suseni. „E un moment de bucurie. Vreau să vă spun că dumneavoastră sunteţi unici în lume. Unici şi ca repere identitare ale României pentru că aici în Suseni s-a găsit cel mai vechi obiect arheologic, care dovedeşte şi demonstrează prezenţa străbunilor noştri pe aceste meleaguri, încă din secolul XII î.Hr. Fibula de la Suseni este un reper identitar al tuturor românilor. Mă bucur că primarul Mircea Mariş a gândit această manifestare ca un specific al zonei, al locului. Nu este niciun fel de ruşine, ba chiar este o mândrie că aici se cultivă ceapa. Aceste lucruri care ţin de a cultiva terenul, a cultiva munca şi respectul pentru agricultură şi muncă, trebuie să ne călăuzească şi de acum încolo. Şi dacă ar fi ca fiecare comunitate să găsească un astfel de element de identitate pentru fiecare dintre noi şi pentru fiecare primărie, sigur ne-am pune în valoare în acest an de referinţă. Trebuie să arătăm ce este valoros şi nu conflictualitatea exacerbată, care caracterizează din păcate România zilelor noastre” a declarat deputatul Marius Paşcan.
Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, a răspuns prezent invitaţiei la Festivalul Cepei, primar care a vorbit în discursul său despre dezvoltarea vizibilă a comunei Suseni. „Sunt deosebit de onorată să fiu astăzi la acest eveniment al comunei dumneavoastră. Vin cu plăcere pentru că de fiecare dată observ că Suseniul se schimbă şi este în plină dezvoltare, iar acesta este meritul domnului primar care accesează fonduri europene, face multe proiecte. Dumneavoastră trebuie să îl susţineţi pentru că Suseniul cunoaşte o dezvoltare pe care nu a avut-o înaintea domniei sale, care nu are alt scop decât bunăstarea comunei Suseni” a precizat Lucreţia Cadar.
Un moment emoţionant şi care a plăcut publicului a fost prezenţa pe cer a doi paraşutişti, care au purtat cu ei steagul României, dar şi un steag cu însemnele Festivalului Cepei.
Administraţia locală din Suseni nu a uitat nici de cuplurile care au serbat în acest an 50 de ani de căsnicie, fiind astfel premiate două cupluri: familia Grigoraş Ilie şi Iuliana din Luieriu şi familia Bompa Dorinel şi Floarea din Luieriu. De asemenea, cei mai vârstnici locuitori ai comunei au primit atenţie, fiind vorba despre trei cupluri care au împlinit în acest an 90 de ani şi 11 cupluri cu vârste cuprinse între 91 şi 95 de ani.
După lăsarea întunericului, cerul Suseniului a fost luminat de un frumos foc de artificii, care a încheiat ediţia din acest an.