Casa Fluturilor şi-a deschis porţile la Festivalul Văii Gurghiului

Cu o vastă experienţă în grădinărit, moştenită din generaţie în generaţie, profesorul Laszlo Levente de la Colegiul Silvic din Gurghiu a impresionat şi de această dată publicul prezent la Festivalul Văii Gurghiului.

Dacă în fiecare an, standul comunei Gurghiu s-a evidenţiat prin colorit şi prin aptitudinile de grădinărit ale profesorului, cum ar fi cele două personaje, bărbat şi femeie, create din flori, în acest an la Festival am putut vedea ceva inedit: fluturi exotici vii.

Laszlo Levente
Fluturi vii
Chiar la intrarea în Festival, un cort mare, albastru s-a transformat timp de două zile în „Casa Fluturilor” de la Festivalul Văii Gurghiului. Doritorii au putut pătrunde în lumea fluturilor, unde au avut ocazia să urmărească şi să vadă 30 de specii de fluturi exotici vii şi peste 50 de specii de plante. De grijă le poartă profesorul Laszlo Levente, care a oferit indicaţii celor interesaţi, legate despre aceste vieţuitoare colorate. În Casa Fluturilor amplasată la intrarea în Satul Alegoric de pe Platoul Fâncel, le-a asigurat provizii adecvate de hrană prin prezenţa plantelor şi le-a creat un habitat propice pentru speciile pe care le deţine.

Primul contact
„De multă vreme încerc să trăiesc puţin mai sănătos prin eliminarea chimicalelor, nu stropesc legumele, preferând să am recoltă puţină, dar sănătoasă, fiindcă am copii şi nu pot să-i „otrăvesc” conştient pentru că ştiu ce implică folosirea unor pesticide pe mâncare. În sere suntem obligaţi să folosim anumite substanţe pentru a combate dăunătorii, dar afară, în grădină nu. Nefolosind, în curte, primăvara târziu, spre începutul verii scoatem florile noastre. Dimineaţa şi seara când le udăm, e plin de musculiţe, de fluturi, de greieri şi alte insecte tocmai pentru că nu le stropim. Ceea ce vedeam era splendid, o întâlnire a insectelor. Totul s-a legat, şi-atunci am zis că trebuie să facem o Casă a Fluturilor. Trebuia să fie ceva modular pentru că la noi în Gurghiu n-ar rezista” a povestit Laszlo Levente. De la primul gând şi până la punerea în practică au trecut trei ani. Poate mai trecea ceva vreme, dacă fata lui Levente, adolescentă fiind nu l-ar fi tras de mânecă „eu, dorind să fiu un exemplu pentru copiii mei, tot timpul le-am vorbit despre corectitudine şi la un moment dat, fata cea mare mi-a spus „tată, nici anul acesta nu l-ai făcut!” Fiind o adolescentă căreia îi explic despre reguli şi despre ţinerea de cuvânt, despre perseverenţă, m-a impulsionat, dorindu-mi astfel să-i dovedesc că mă ţin de promisiune. Această amânare se contrazicea cu felul meu de a fi” povesteşte Laszlo Levente

Susţinerea familiei
Familia are un rol important pentru Laszlo Levente, tocmai pentru că a susţinut şi încurajat orice nebunie avută, indiferent despre ce proiecte a fost vorba. „Spre fericirea mea, soţia a acceptat fluturii din capul meu” spune râzând Levente, adăugând faptul că susţinerea familiei are un rol important în viaţa lui.
A început să caute foarte multe informaţii despre ceea ce înseamnă fluturii, refuzând să demareze proiectul până când nu are un habar despre viaţa şi creşterea lor. „Oricum doar un sfert am aflat din toate documentările mele. Adevărata lecţie şi adevăratele învăţături le-am descoperit abia prin practică, după ce am intrat în posesia primelor pupe. E puţin greoi. Dacă ai o locaţie fixă, nu este nicio problemă, dar în momentul în care ai o locaţie mobilă e o adevărată provocare. Chiar şi pentru acest Festival a fost o muncă continuă, o adevărată provocare şi trebuie să recunosc că a trebuit să ne dăm peste cap pentru că este vorba despre vieţuitoare. Nu e ca şi cum ai lua câteva păpuşi pe care le montezi şi gata treaba. E important mediul în care sunt duşi, dacă le place ori ba. Am adus aici la Festival incubatorul pentru a vedea cei interesaţi modul în care se dezvoltă şi ies fluturii, dar din păcate din pricina temperaturii scăzute am fost nevoit să îl duc acasă pentru că aici nu sunt condiţii optime. Are nevoie de 28 grade flux continuu şi o anumită umiditate” declară Laszlo Levente.
E cu adevărat o experienţă unică, a sta preţ de câteva minute în compania unor asemenea fiinţe, a fi înconjurat de fluturi viu coloraţi, care zboară pe lângă tine. Este o modalitate inedită de a cunoaște îndeaproape un grup de animale cu un mod de viață fascinant. Din pupe ies fluturi în aproximativ 3 – 5 zile, iar media de viaţă a fluturilor diferă în funcţie de specie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*