Peste 20 de mii de mureşeni fără acte de identitate valabile

COMUNICAT DE PRESĂ 

23.554 MUREŞENI FĂRĂ ACTE DE IDENTITATE VALABILE

Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Mureş aduce la cunoştinţa cetăţenilor faptul că nivelul judeţului Mureş sunt în prezent în evidenţe:

5596 tineri care nu au solicitat eliberarea primului act de identitate la împlinirea vârstei de 14 ani, din care: 4504 din anii anteriori şi 1092 din anul curent;

17.958 persoane care deţin acte de identitate expirate, din care:

–  3.405 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anul curent;

– 14.533 persoane cărora le-a expirat actul de identitate în anii anteriori.

În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul însoţit de părinte sau reprezentantul legal are obligaţia să solicite eliberarea primului act de identitate, prezentând documentele prevăzute de lege.

Conform prevederilor art.19 din O.U.G. nr. 97/2005 privind domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, actul de identitate se preschimbă la expirarea termenului de valabilitate.

Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite eliberarea unui nou act de identitate cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile.

Nerespectarea prevederilor legale de mai sus constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă  între 40 şi 80 lei.

Pe această cale, facem un apel la persoanele aflate în situaţiile prezentate, să se prezinte de îndată la serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor care arondează localitatea de domiciliu, în vederea obţinerii unui act de identitate valabil.

 

DIRECTOR EXECUTIV,

Codruţa Sava

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*