România găzduieşte pentru prima dată Congresul Federației Europene a Maeștrilor Coșari – ESCHFOE

În perioada 22 – 26 August 2018, are loc în Târgu Mureș, Congresul Federaţiei Europene a Maeştrilor Coşari ESCHFOE.

 

Comunicat de presă

Înființată  în anul 1954, numărând  în prezent 21 de membri  titulari  cu drepturi depline din Europa, federația coșarilor din Statele Unite  ale Americii având statutul de membru invitat, Federația Europeană a Maeștrilor Coșari – ESCHFOE este organizația internațională reprezentativă a breslei coșarilor. Cu  ocazia  congreselor  acestei federații,  organizate  din  doi  în  doi  ani,  sunt  prezentate  și dezbătute activitățile, care au menirea să conducă la atingerea scopurilor și obiectivelor federației, dar și alte teme de interes, cum sunt standardizarea în domeniul evacuării gazelor de ardere, siguranța în exploatare a coșurilor  de  fum,  eficiența  energetică,  protecția  mediului  înconjurător  prin reducerea emisiilor și a pulberilor în suspensie.

Apreciind activitățile desfășurate  și progresele înregistrate de  asociația de profil din țara noastră atât în plan intern cât și în plan extern, conducerea  acestei organizații internaționale a acordat dreptul de  organizare a Congresului  Federației  Europene  a  Maeștrilor  Coșari  –  ESCHFOE  din  anul  2018, Asociației Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de Fum și Șeminee  –  ASFOCH.  Astfel, pentru prima dată în istoria de peste 60 de ani a federației, un congres se va desfășura în România.

Asociația profesională  din România  a coșarilor,  producătorilor, importatorilor, constructorilor de coșuri de fum, a sobelor și șemineelor precum și a societăților specializate în mentenanța intalațiilor de ventilare a fost  înființată  în anul  2007  de  către  un  grup  de  specialiști  din  domeniile enumerate, cu ajutorul și având la bază experiența asociației similare a coșarilor din Italia.

ASFOCH are scopul de a crea cadrul organizatoric pentru membrii asociației în vederea realizării conceptelor,  măsurilor  și  acțiunilor,  care  să  conducă  la  dezvoltarea,  perfecționarea  și  creșterea contribuției  specialiștilor  asociației  la  îmbunătățirea  activităților  privind  proiectarea,  construirea, exploatarea, întretinerea  și repararea  coșurilor  de  fum,  a  instalațiilor  de  ventilare,  a  sobelor  și șemineelor în România. Astfel, asociația are un membru desemnat în Comitetul Tehnic Nr.393 – Coșuri de fum – al organismului național de standardizare, respectiv Asociația de Standardizare din Romania –ASRO.

În conformitate cu statisticile Inspectoratului General pentru Situații de Urgență,  circa 35% dintre incendiile produse la locuinţe sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. În ultimii cinci ani, în  România  s-au  produs  în  medie  6200  de  incendii  la  locuinţe,  în  urma  cărora  circa  350  de persoane au fost rănite și  alte 190 şi-au pierdut viaţa. Dintre cele 17 incendii înregistrate zilnic la nivel naţional, 6 sunt cauzate de coşurile de fum defecte sau necurăţate. Mai grav este că, în urma acestor evenimente nefericite, zilnic o persoană este rănită, iar la fiecare două zile o altă persoană îşi pierde

viaţa. Serviciile  prestate  și  activitățile  desfășurate  de  membrii  asociației  au  contribuții  majore  la funcționarea  la randament și în deplină siguranță a instalațiilor de încălzire  și ventilare, la  protejarea mediului  înconjurător,  la  reducerea  riscurilor  de  incendii  și  de  intoxicații  cu  monoxid  de  carbon.

ASFOCH  se  implică  activ  și  în  conştientizarea  populaţiei  privind  importanţa  mentenanţei corespunzătoare a instalaţiilor de încălzire și ventilare, precum și a sistemelor de evacuare a gazelor de ardere,  susține  parteneriatul  „Împreună  pentru  Siguranță”  încheiat  între  I.G.S.U.  cu  E.ON  România  -care salvat zeci de vieți în ultimii ani, prin inițiativele de informare  împotriva incendiilor  –  și s-a alăturat și campaniei „România Sigură”.

Conferință de presă

Conducerea  Federației  Europene  a  Maeștrilor  Coșari  –  ESCHFOE  și  a  Asociației  Hornarilor, Constructorilor de Coșuri de fum și Șeminee  –  ASFOCH invită reprezentanții mass-media la  conferința de presă  susținută în data de 23 August 2018, începând cu ora 10.30, în sala de conferințe a Imperial Inn Hotel din Târgu Mureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*