Târgul Fetelor – reîntoarcerea la tradiţie
Târgul Fetelor de la Gurghiu şi-a consumat o nouă ediţie, evenimentul organizat pe Platoul Mocear, fiind organizat de Primăria şi Consiliul Local Gurghiu, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Mureş.
Au fost prezente oficialităţi locale şi judeţene, care au răspuns afirmativ invitaţiei de a fi parte din acest eveniment, fiind întâmpinate cu pâine şi sare: Peter Ferenc – preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre – cetăţean de onoare al comunei Gurghiu, Mara Togănel – consilier judeţean, Matei Dumitru – fost inspector şcolar general – cetăţean de onoare al comunei Gurghiu.
În cuvântul său de deschidere, primarul comunei Gurghiu, Laurenţiu Boar, a adus mulţumiri celor prezenţi, îndemnându-i să se bucure de această zi şi de tot ceea ce găsesc în târg şi totodată reamintindu-le băieţilor să nu uite să ofere turtă dulce fetelor şi să le dea pe hintă. „Este una dintre cele mai vechi şi mai frumoase sărbători cu o vechime cu mult peste o sută de ani. Astăzi încercăm să readucem la viaţă ceea ce a fost odată specific al acestei sărbători: portul popular, jocurile tradiţionale, obiceiul de nuntă, muzica specifică locului, voia bună şi buna dispoziţie a locuitorilor de pe aceste meleaguri, indiferent de naţionalitate şi de haina pe care o purtăm. Unii spun că ploaia spală tot. Eu spun că ploaia nu poate spăla chiar tot, nu poate spăla portul, obiceiul şi tradiţia noastră populară” a declarat Laurenţiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu.
Preşedintele CJ – prima dată la Târgul Fetelor
Peter Ferenc „Mă simt onorat să mă aflu aici, printre dumneavoastră şi într-adevăr sunt prima dată la Târgul Fetelor de la Gurghiu. Mi se pare un eveniment deosebit de frumos şi deosebit de important. Cred că un eveniment care datează de mai bine de o sută de ani trebuie păstrat şi îi felicit pe reprezentanţii acestei comunităţi că într-adevăr doresc să păstreze aceste tradiţii. Este important şi frumos să vedem atât de mulţi oameni în straie populare pentru că este o valoare cu care ne mândrim şi pe care trebuie să o păstrăm”.
Alexandru Cîmpeanu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean
„Soare sau ploaie – Bucuraţi-vă! Ce ne-am face fără soare şi ce ne-am face fără ploaie? Numai Dumnezeu ştie când trebuie să avem un cer însorit ori când trebuie să plouă. Vă încurajez să fiţi fericiţi şi să vă bucuraţi de această sărbătoare. Se implinesc zece ani de la intrarea în vigoare a Convenţiei pentru Conservarea Patrimoniului Cultural Imaterial. Convenţie semnată la UNESCO şi vă propun ca în spiritul unităţii, simbolizat de Centenarul României să acţionăm în unitate şi să conservăm patrimoniul Cultural Imaterial şi nu numai, aşa cum ne-a fost lăsat de înaintaşii noştri, şi la rândul nostru să îl ducem mai departe, să îl predăm generaţiilor viitoare aşa cum este el în adevărata sa identitate şi valoare.”
Ovidiu Dancu – vicepreşedintele Consiliului Judeţean
„Cu mare plăcere revin la Târgul Fetelor de la Gurghiu. Obiceiurile, tradiţia, portul popular reprezintă rădăcina românismului. Sunt convins de acest lucru. Acest eveniment are loc într-o zi în care suprapunem mai multe aniversări, una dintre ele, ziua mondială a Iei, dar este şi sărbătoarea dumneavoastră, care dăinuie de mai bine de o sută de ani. Suntem datori să păstrăm, să conservăm şi să promovăm aceste tradiţii”.
50 de ani de căsătorie
Cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie nu au fost uitate nici în acest an, administraţia locală oferindu-le o atenţie şi diplomă pentru aceşti mulţi ani de convieţuire. „După câte am povestit în cei 14 ani de mandat, majoritatea celor care i-am sărbătorit şi premiat pe această scenă la această sărbătoare frumoasă cu ocazia „Târgului Fetelor” au spus că s-au cunoscut aici, la acest târg ori mai exact în centrul localităţii Gurghiu, locul unde se ținea în acele vremuri acest târg. Datorită amplorii mari a trebuit să se mute pentru că de la an la an, a crescut publicul interesat pentru această manifestare. Așa că dacă s-au cunoscut la „Târgul Fetelor de la Gurghiu” ne-am gândit să-i premiem în semn de respect, să le urăm în continuare multă sănătate și fericire, să se bucure de copiii, nepoții, strănepoții lor și de tot ce îi înconjoară” a precizat primarul Laurenţiu Dumitru Boar.
Nouă familii au fost premiate în acest an, şi-anume: familia Șipoș Ioan și Rozalia, Benko Ioan Gașpar și Susana Elisabeta, Mera Simion și Felicia, Muntean Ioan și Ana, Desculțu Emil și Elisabeta, Șerdean Ioan și Floarea, Chiciudean Petru și Floarea, Menyhart Emerich și Brigita, Tălmăcean Ioan și Maria – Caşva.
„Cei 50 de ani au trecut cu rele şi cu bune. Nu, nu este niciun secret pentru o căsnicie fericită, trebuie doar înţelegere. Avem împreună patru copii şi nepoţi. Eu am 66 de ani, iar el 78. M-am căsătorit de tânără, aşa erau vremurile atunci” a spus Felicia Mera, la coborârea de pe scenă.