Şcoala de Vară la Castel

Comunicat de presă

arche

Astăzi, 20 iulie 2018, începe cea de-a treia ediție a programului cultural „Școala de Vară la Castel”, o serie de workshop-uri pluridisciplinare ce au loc anual la Castelul Teleki din Gornești. Organizat de Asociaţia ACHE împreună cu Asociația Castel Teleki, programul își propune să ofere studenților și tinerilor profesioniști oportunitatea de a deprinde, în echipe interdisciplinare și sub coordonarea unor specialiști cu competențe în diverse domenii asociate protejării și conservării patrimoniului (arhitectură, inginerie structurală, peisagistică, arheologie, istoria artei etc.), cunoștințele teoretice și abilitățile practice necesare pentru a iniția intervenții responsabile de revitalizare a obiectivelor de patrimoniu. Facem acest lucru printr-un exercițiu realist, ancorat în contextul național și internațional al protejării, conservării și reabilitării patrimoniului cultural, ce va avea ca finalitate realizarea documentației ce va sta la baza unui proiect de restaurare și a unui unui plan integrat de management pentru domeniului Teleki din Gornești.
Workshop-ul „Școala de Vară la Castel”, ediția 2018 va avea loc în perioada 20-29 iulie și va reuni arhitecți, istorici, arheologi și peisagiști precum și un fotograf ce va căuta o nouă interpretare artistică a vechii reședințe nobiliare. Anul acesta ne propunem să rafinăm releveul de arhitectură, să aprofundăm studiul cetății medievale ce a precedat actualul castel baroc și să continuam studiul peisajului. Cei 20 de participanți, ce vor petrece 10 zile în frumosul decor al ansamblului de la Gornești, vor avea ocazia de a învăța de la unii dintre cei mai buni experți în cele trei domenii de interes, dar și de a participa la „Ziua Castelului” sau de a vizita, cu îndrumare de specialitate Cetatea de refugiu de la Saschiz, Ansamblul fortificat din Sighișoara și Ansamblul castelului Bornemisza precum și Situl arheologic din Ghurghiu.

Anul acesta vor fi alături de noi, ca lectori și îndrumători ai modulelor de studiu:

 •  Makay Dorottya, doctor inginer și specialist atestat în restaurarea monumentelor
 • istorice
 •  Soós Zoltán, doctor în istorie și director al Muzeului Județean Mureș
 •  Sergiu Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al
 • Patrimoniului
 •  Raluca Iosipescu, doctor în istorie și expert arheolog în cadrul Institutului Național al
 • Patrimoniului
 •  Diana Culescu, doctor peisagist și președinte al Asociației Peisagiștilor din România
 •  Alexandru Mexi, drd. Peisagist

precum și doi invitaţi surpriză!

Prin proiectul nostru, contribuim la derularea Anului European al Patrimoniului Cultural în România, acțiune a Comisiei Europene ce se desfășoară în toate statele membre ale Uniunii. Proiectul a fost selectat de către coordonatorul național, Institutul Național al Patrimoniului, ca fiind relevant pentru:

 •  promovarea unor soluții care să facă patrimoniul cultural accesibil tuturor
 •  promovarea cercetării și inovării privind patrimoniul cultural, facilitarea însușirii și a exploatării rezultatelor cercetării de către toate părțile interesate, în special de către autoritățile publice și sectorul privat și facilitarea diseminării rezultatelor cercetării către un public mai larg.

„Școala de Vară” de la Gornești este un proiect derulat de Asociaţia ARCHÉ și Asociația Castel Teleki, în parteneriat cu: Muzeul Județean Mureș; Ordinul Arhitecțiilor din România, Filiala Transilvania; Asociația Peisagiștilor din România, Filiala București; Grupul PONT și S.C. IROD-M Srl. Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Departamentul pentru Relații Interetnice.

 

PROGRAMUL complet îl puteţi găsi AICI

AFIS_SVC 2018

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*