Hipoterapie oferită de Club Rotary Reghin copiilor cu deficienţe

Un proiect iniţiat în urmă cu patru ani de Clubul Rotary din Reghin în parteneriat cu Anca Perşa – psiholog continuă să dea roade. Proiectul a fost derulat şi în acest an, la centrul de echitaţie condus de Barabasi Zoltan, unde un grup de zece copii cu deficienţe au beneficiat de hipoterapie, tratament care îi ajută în dezvoltarea psiho-somatică.
Progresele sunt vizibile, iar aceste lucruri sunt observate mai ales de părinţii copiilor care participă la hipoterapie. „Am văzut îmbunătăţiri în primul rând pe partea de concentrare, se relaxează, îi place, iubeşte caii. Rezultatele le vedem acasă, e mai atentă, liniştită. Vrem să continuăm terapia, de câte ori vom avea ocazia, pe lângă toate celelalte terapii, asta este ceva care ne ajută pe partea de relaxare” spune Ana Covrig, mama Ştefaniei, diagnosticată cu autism.

 

sdr
Efectele hipoterapiei sunt uimitoare, ajutând la integrarea copiilor în societate. Anca Perşa, se ocupă de reîntregirea grupului la fiecare şedinţă şi este voluntar în cadrul taberei de hipoterapie. „Tabăra s-a desfăşurat cu sprijinul celor de la Rotary, cărora le mulţumim a nu ştiu câta oară. Am încercat de această dată să schimbăm grupul de copii, am păstrat şi din vechiul grup, cei care mai aveau nevoie de terapie, dar am luat şi copii de la grădiniţă, asupra cărora terapia a avut un efect uluitor. Pe lângă copiii cu deficienţe, întâmplător, aşa a ieşit că au venit însoţiţi de aparţinători, care sunt copii din învăţământul de masă. Unul din copii prezintă tulburări de limbaj, care s-au corectat foarte bine, cu toate că el nu a participat la tot stagiul, doar la câteva şedinţe de călărie în absenţa altui copil şi care acum vorbeşte foarte bine. Copiii şi-au îmbunătăţit încrederea în sine, iubesc şi mai mult animalele, sunt mult mai ataşaţi, au învăţat să le dea mâncare, să-i plimbe, călăresc singuri sub supravegherea antrenorului. Au avansat foarte mult, chiar dacă unii au avut nevoie de terapie îndelungată, dar rezultatele se văd” declară Anca Perşa.
Pe de cealaltă parte, iniţiatorii proiectului se arată satisfăcuţi pentru că acesta este unul dintre proiectele de suflet în care sunt implicaţi, fiind bucuroşi că munca depusă de copii şi hipoterapeut a dat roade. „Este al patrulea an când Clubul Rotary din Reghin se implică în sprijinirea şedinţelor de hipoterapie pentru copiii cu deficienţe. Au existat rezultate deosebite şi pentru noi a fost cea mai mare bucurie să putem ajuta copiii cu deficienţe în acest sens. Într-unul dintre ani, proiectul a fost realizat şi împreună cu Rotary Club Maris din Târgu-Mureş. Până la urma urmei, paşii mici însumaţi în astfel de boli, duc la rezultate deosebite în evoluţia copiilor” a declarat Ducu Ilisan, purtător de cuvânt al Clubului Rotary din Reghin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*