Comuna Gurghiu pe primul loc la accesare de fonduri la nivel de judeţ
Comuna Gurghiu, este o comună foarte mare, cu zece localităţi. Dar de curând s-a făcut remarcată prin faptul că este prima pe judeţul Mureş în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene.
Este vorba despre patru proiecte aprobate prin fonduri europene, în valoare de 3.500.000 de euro: reabilitarea şi modernizarea Colegiului Silvic în valoare de 500.000 de euro, DC 10 Gurghiu – Comori şi o stradă laterală din Glăjărie, plus centrul civic în Glăjărie pe măsura 7.2 proiect în valoare de un milion de euro. Drumurile forestiere pe zona locuită, ]n valoare de 1,5 milioane euro şi reabilitarea Grădiniţei din Gurghiu cu extindere în valoare de 500.000 de euro.
„A fost o muncă titanică şi este în continuare pentru că proiectele sunt în curs de derulare. Unele sunt în faza de execuţie, altele sunt în faza de licitaţie. Am obţinut aceste fonduri datorită oamenilor din jurul meu, datorită seriozităţii lor. Înainte de a face un studiu de fezabilitate, trebuie consultate ghidurile pentru că dacă nu ai punctaj cât de cât eligibil nu ai nicio şansă şi rămâi cu banii daţi pe aceste studii. Pot să spun că am avut şi puţin noroc pentru că la DC 10 discutând cu firma de consultanţă, care este serioasă, ne-a spus că nu prea avem şanse pentru că punctajul este mic. M-am dus pe principiul că dacă vrei să faci ceva, se poate realiza. Le-am spus: dumneavoastră vă faceţi treaba cu seriozitate, şi o să vedeţi că o să fie proiectele finanţate. Şi într-adevăr aşa a fost. O surpriză mare atât pentru mine, cât şi pentru întreaga comunitate şi pentru cei cu care lucrăm” a declarat Laurenţiu Dumitru Boar, primarul comunei Gurghiu.
Drumuri întreţinute
Întreţinerea drumurilor este unul dintre lucrurile pe care se axează, edilul comunei Gurghiu, tocmai de aceea, din doi in doi ani, se pune un tratament bituminos. „Încă de la primul meu mandat, am observat că cea mai mare problemă a oamenilor din comună sunt drumurile. Am reuşit să le reabilităm, Gurghiu – Glăjărie, Gurghiu – Orşova, dar datorită faptului că nu au o structură bine definită, din doi în doi ani trebuie să refacem acel tratament bituminos pentru că apar fisuri şi dacă le ţi două ierni aşa, cu îngheţ şi dezgheţ, o să le readucă în starea în care le-am găsit în 2004, când circulai cu viteza întâi spre Glăjărie ori Orşova. Nu este uşor ca din bugetul local să întreţi aceste drumuri pentru că ultimul tratament pe care l-am făcut acum doi ani a costat 700.000 de lei. Urmează din nou anul acesta, dar o să facem pe porţiuni, acolo unde este cazul pentru că ne-a fost tăiat din cotele defalcate, aşa că anul acesta stăm mai prost cu bugetul faţă de anul anterior” a adăugat primarul comunei Gurghiu.
Chiar dacă bugetul nu este unul lăudabil, se vor face şi în acest an câteva investiţii din bugetul local, investiţii semnificative, iar aici ne referim la străzi ce vor fi asfaltate pentru care suntem în curs de achiziţie. „Menirea unui primar nu este să vină să stea pe scaun, să-şi ia salariul şi să plece acasă, ci trebuie să lase ceva în urma lui. Fondurile europene se accesează foarte greu, foarte anevoios, birocraţia mare, stufoasă, dar alte surse nu prea sunt pentru că nu am primit de la bugetul de stat, de la Hotărârea de Guvern din 2009, nu am mai primit bani. Aşa a fost norocul meu. Sunt primar PNL şi sunt în opoziţie, iar banii se dau politic. Pe PNDL am depus un singur proiect, modernizare iluminat public, dar nu a avut finanţare. Pe când alţii au depus pentru două, trei, patru proiecte şi li s-a aprobat. Şi aici stau şi mă gândesc fără a face politică şi fară a ataca pe cineva, oare locuitorii şi agenţii economici din comuna Gurghiu nu plătesc taxe şi impozite la stat pentru ceea ce pleacă de pe teritoriul comunei? Ar tebui să se vină înapoi aproximativ 40%” a precizat Laurenţiu Dumitru Boar.