Veste proastă pentru oamenii fără adăpost de pe raza Reghinului
Singurul centru pentru persoanele fără adăpost din Reghin riscă să fie închis, fapt ce reiese din discursul ţinut de administratorul Ioan Ţeugea, în faţa consilierilor locali, informându-i despre situaţia în care se află.
Adăpostul a fost înfiinţat în 2010 şi oferea persoanelor fără locuinţă de pe raza Municipiului Reghin hrană şi adăpost pe timp de noapte, având o capacitate de 20 de persoane. Adăpostul a fost amenajat cu sprijinul Primăriei Municipiului Reghin.
„Nu ştiu dacă aţi fost informaţi, dar acest adăpost şi-a întrerupt activitatea. Până în data de 1 iulie m-am dus pe riscul meu, pentru că am avut controale de la Târgu-Mureş şi Bucureşti, care mi-au ridicat licenţierea. Acreditarea există, licenţierea nu mai există. În urma ridicării licenţierii pentru cantina de ajutor social, au venit şi au propus şi ridicarea licenţierii pentru adăpost din cauză că nu îndeplineşte nişte condiţii. Parametrii europeni cer alte condiţii. Problema cea mare este ISU. Adăpostul oamenilor străzii este un adăpost non-profit. Nu are bani să investească în acel proiect, pe care vi l-am depus, alături de un deviz de lucrări. Vă spun sincer că plouă înăuntru, geamurile sunt vechi. Eu fac cât fac, am făcut cât am putut, dar nu se mai poate pentru că nu am posibilităţi să investesc într-o clădire, care este destinată adăpostului oamenilor străzii. De la 1 iulie aceşti oameni nu mai au unde sta, nu o să mai poată sta acolo pentru că vor sta ilegal. Acum, dumneavoastră trebuie să găsiţi o soluţie. Într-adevăr sunt mai puţini acum pentru că e anotimp cald, dar vine perioada de iarnă şi trebuie găsită o soluţie. Este păcat ca acel spaţiu de 600 – 800 de metri pătraţi, să stea acolo. Eu plătesc concesiune pentru el, dar Hotărârea de Guvern spune că pentru adăposturi, pentru culte, nu se plătesc impozite şi taxe. Dar asta este altă discuţie. Dumneavoastră decideţi ce se va întâmpla acolo” a susţinut Ioan Ţeugea în cadrul şedinţei C.L.
Nagy Andras a solicitat executivului să prezinte în viitorul apropiat un mod de soluţionare a acestei probleme. „Da, va fi într-adevăr o problemă pentru executiv deoarece va trebui ori să înfiinţeze un serviciu propriu ori să-l externalizeze. Propunerea mea este să însărcinăm direcţia de asistenţă socială şi compartimentul juridic, serviciului de urbanism, care împreună să ne prezinte modul de soluţionare al acestei probleme. Să-l consulte pe domnul Ţeugea, este contract de concesiune pe care să-l studiaţi şi să vedeţi din punct de vedere juridic ce se poate face”.
(C.R.)