Unităţile de cult din Reghin au primit sprijin financiar

Un număr de 20 de unităţi de cult din Municipiul Reghin vor primi sprijin financiar acordat din bugetul local în valoare totală de 250.000 de lei. Acest lucru a fost aprobat în şedinţa de consiliu local din data de 28 iunie, cu 16 voturi pentru şi două abţineri.
Fiecare unitate de cult va primi suma de 12.500 de lei, fiind vorba despre: Parohia Ortodoxă „Sfântul Lazăr”, Parohia Ortodoxă „Înălţarea Domnului”, Parohia Ortodoxă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, Parohia Greco Catolică din Apalina, Parohia Reformată Reghin II, Parohia Reformată Iernuţeni, Parohia Ortodoxă „Sfântul Gheorghe”, Parohia Reformată I, Parohia Reformată Apalina, Parohia Greco-Catolică, Biserica Penticostală „Betel”, Parohia Ortodoxă Română Apalina, Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime”, Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, Parohia Greco-Catolică Iernuţeni, Parohia Romano-Catolică, Biserica Adventistă, Parohia Evanghelică CA, Parohia Ortodoxă „Sfântul Nicolae”, Parohia Ortodoxă Română Iernuţeni.
Acest subiect a fost unul discutat în şedinţa C.L. Reghin, consilierii care au votat cu abţinere acest proiect, motivându-şi votul astfel: „Astăzi o să mă abţin de la acest punct pentru că Ordonanţa de Guvern la care faceţi referire ne dă dreptul de a ajuta financiar cultele, dar nu e obligativitate. O fac din două motive: primul pentru că este un an precar în care noi nu avem bani, dar ne-am făcut un obicei în a subvenţiona toate bisericile, biserici care câştigă bani de pe urma noastră. O să dau un exemplu, fără a folosi nume, închiriem o şcoală, unde am dat o sumă considerabilă de bani ca să se renoveze pentru că ei nu au resurse, spitalul îl avem cu o altă biserică în litigiu unde nu putem investi bani şi nu găsim pârghii de dialog. Mie mi se pare că în momentul de faţă, generaţia tânără pleacă din oraş, dar băgăm o sumă considerabilă, 250.000 de lei, bani pe care i-am putea băga în şcoli, grădiniţe ori spital. Trebuie să ne gândim puţin cât de uşor eliberăm banii către culte, zic eu, într-un scop electoral mai mult” a declarat consilierul Iulius Făgărăşan, în cadrul şedinţei.
Tot cu abţinere a votat şi consilierul Ionuţ Cengher, care a adăugat că „Am citit în materialul de şedinţă că sunt două zeci de poziţii cu unităţi de cult care vor primi o subvenţie. 19 sunt cu reparaţii, înlocuiri, una singură este în construcţie. Vi se pare normal ca o biserică, un locaş de cult care este în construcţie să primească aceeaşi sumă cu una care e gata construită, care a beneficiat atâţia ani, pentru că în fiecare an aceste unităţi de cult beneficează de sprijin financiar? Au fost ani în care această biserică poate nici nu era gândită să fie construită, alte biserici au primit bani în acei ani. Cred că ar trebui să prioritizăm puţin. Am mai discutat şi în alte şedinţe… e singura biserică în construcţie din Municipiul Reghin”.
„Consider că la constituirea bugetului, noi am alocat o sumă pentru acest capitol şi atunci am fost cu toţii de acord. Mai mult, există o comisie, aprobată tot de noi, care verifică documentele şi actele depuse. Ceea ce votăm astăzi este propunerea acestei comisii” a ţinut să precizeze consilierul Nagy Andras.
Consilierul Iulius Făgărăşan a răspuns precizării făcute de Nagy Andras, „E adevărat că am votat acest buget, dar dacă vă aduceţi aminte au fost puncte unde noi ne-am abţinut pe motivul că era supraestimat acel buget pentru tot anul. Din punctul meu de vedere banii nu sunt exact aşa, dacă îi comparăm cu execuţia bugetară de anul trecut. Faptul că noi, ca responsabili în ceea ce priveşte patrimoniul şi bugetul, putem să reevaluăm în funcţie de ce bani avem şi ce priorităţi avem, banii alocaţi, de aceea sunt rectificările bugetare, în momentul de faţă zic că sumele sunt puţin mari şi puteau fi împărţite în două-trei eşaloane, nu să alocăm toţi banii dintr-o dată. Eu nu pun în discuţie modul în care comisia a evaluat, ci prioritizez faptul că avem grădiniţe, şcoli care încă nu sunt pregătite să intre în iarnă, iar dacă noi cheltuim banii în felul ăsta încă din iunie, vă daţi seama ce o să fie în toamnă” a concluzionat Iulius Făgărăşan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*