Reghinul a găzduit Conferinţa Naţională de Turnătorie

Pentru prima dată, Reghinul a găzduit a XXIV-a  ediţie a Conferinţei Naţionale de Turnătorie şi Expoziţie cu participare internaţională, eveniment găzduit de Irum şi organizat de Asociaţia Tehnică de Turnătorie din România. Evenimentul s-a desfăşurat în perioada 21 – 23 iunie, fiind organizat din doi în doi ani, unde au fost prezente aproximativ 120 de firme din domeniu.

preşedintele ATTR - Ioan Carcea.

preşedintele ATTR – Ioan Carcea.

Există o tradiţie în organizarea acestei Conferinţe. Dacă până în acest an, aceste conferinţe erau prezente în centre industriale puternice, în oraşe mari cum ar fi Braşov, Câmpina, Alba Iulia, Cluj, Iaşi, Bucureşti, iată că anul acesta a fost pentru prima dată când a fost organizată într-o firmă privată. „Ne-am gândit ca de anul acesta ar fi oportun să se desfăşoare altfel, şi-anume, în cadrul unei firme private, care spune ceva în contextul economic românesc actual. Această firmă a venit în întâmpinarea dorinţei noastre, şi atunci când s-a terminat Conferinţa a XXIII-a de la Alba Iulia, au solicitat dacă este posibil să organizăm la Reghin cea de-a XXIV-a Conferinţă. Acesta este motivul pentru care astăzi ne aflăm aici, de aceea este pentru prima dată când Conferinţa se ţine efectiv într-o intreprindere privată, într-un spaţiu al acestei fabrici, spre deosebire de cazurile precedente când aceste Conferinţe se ţineau în spaţii publice, în Universităţi de exemplu, motiv pentru care sperăm ca acest exemplu să se multiplice” ne-a declarat Ioan Carcea, preşedintele Asociaţiei Tehnice de Turnătorie din România.
Temele abordate în cadrul Conferinţei au fost diverse, de la teme ale unor companii care lucrează pe piaţa materialelor de turnătorie, până la lucrări ştiinţifice de înalt nivel tehnic, cum ar fi lucrări din domeniul biomaterialelor, lucrări care tratează probleme de ştiinţa materialelor. În cadrul acestei Conferinţe a existat şi un pavilion expoziţional, unde firmele şi-au expus produsele, diferite echipamente pentru acest domeniu al obţineri pieselor prin turnare.

 

Despre Asociaţia Tehnică de Turnătorie din România

 

Important de menţionat faptul că, în cadrul acestor Conferinţe, se face şi o Adunare Generală pentru alegerea Comitetului Director. Astfel că şi la Reghin a avut loc o astfel de Adunare, unde a fost ales pentru al doilea mandat, consecutiv, Ioan Carcea preşedinte. „Credeam că la aceste alegeri o să vină o persoană mai tânără, dar s-a hotărât să-mi continui activitatea cel puţin până la următoarea Conferinţă. Aseară au fost aleşi şi mulţi alţi colegi în Comitet, s-au schimbat mulţi şi s-a hotărât ca pe funcţia de preşedinte să rămân eu şi domnul Băcanu ca vicepreşedinte” a menţionat, preşedintele ATTR, Ioan Carcea.
Asociaţia s-a înfiinţat în anul 1990, dar conform declaraţiilor obţinute de la preşedintele acesteia „rădăcinile se găsesc în anii 50. Primii germeni de organizare au apărut sub egida Academiei Române, când exista un colectiv care se ocupa de problemele referitoare la turnare şi elaborarea aliajelor. Ulterior în cadrul AGIR-ului s-a constituit o secţiune specială pentru acest domeniu şi s-au ţinut şi alte întâlniri pe care noi nu le-am mai contabilizat şi înainte de 1990”.

În ATTR sunt înscrise 36 de turnătorii, dar există în România mult mai multe, dar care nu sunt membre în Asociaţie. „Aici avem o durere în sensul că există multe companii de tipul acesta care funcţionează în România, dar nu au legătură cu România. Mă refer la companiile străine, în special la companiile din domeniul turnării sub presiune, unde România a devenit un pol. Noi astăzi turnăm piese prin acest procedeu mai mult decât alte ţări, dar companiile respective, fie că sunt din Italia, Franţa ori Germania, nu colaborează cu noi şi nu colaborează în general cu alte instituţii din ţară. Sigur că ele lucrează legal. Mi-am propus de multe ori să încercăm să creăm legături, dar este greu. La mine în Iaşi există o astfel de companie italiană, foarte performantă, cu un patron foarte amabil” spune Ioan Carcea.
Turnătoriile înscrise în ATTR au diferite avantaje, fie în ceea ce priveşte informaţia primită fie prin participări la diferite evenimente. „Informăm partenerii despre eventualele solicitări, despre congrese, participări la expoziţii. Am avut ani de zile vizite la târgurile internaţionale cu partenerii noştri din Asociaţie. Chiar şi solicitările de piese care apar la nivel european, de multe ori apar pe site-ul Asociaţiei şi de aici, cei care sunt înscrişi în Asociaţie pot beneficia de aceste informaţii” adaugă Ioan Carcea.

 

Piaţa pieselor turnate

 

„Piaţa pieselor turnate din România este una complexă, în sensul că există cerere atât pe piaţa internă, cât şi de la extern. Noi am evoluat nefiresc în sensul că s-au închis foarte multe capacităţi din domeniul acesta, unele probabil că meritau să fie închise pentru că noi am avut o capacitate instalată exagerat de mare. România producea peste 1,5 milioane tone de piese turnate. Evident că după 1989 nu mai era nevoie de atât de multe piese turnate, dar cred că am coborât mult prea jos în sensul că se simte o cerere de piese turnate chiar şi la intern, dar în ultimul timp uniunea Europeană probabil că se orientează în a valorifica potenţialul european, inclusiv în domeniul pieselor turnate şi să reducă dependenţa de alte continente, alte ţări” precizează Ioan Carcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*