AGERPRES lansează la Reghin documentarul video Marea Unire – România, la 100 de ani și expoziția de fotografie România: Evoluție

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES, în parteneriat cu Municipiul Reghin, lansează, la Reghin, în data de 11 iulie 2018, începând cu ora 20:00, documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani.

Proiecţia va avea loc la Casa de Cultură „Eugen Nicoară” din Reghin, iar în deschiderea acesteia va fi prezentată și expoziția de fotografie, numită „România: Evoluție”, cu cele mai bune fotografii realizate de către fotoreporterii agenției în ultimii ani, imagini din arhiva AGERPRES, dar și din cea a Associated Press.

La eveniment va participa unul dintre realizatorii documentarului „Marea Unire – România, la 100 de ani”, Marilena Stănescu, alături de care se vor afla vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Alexandru Cîmpeanu, primarul municipiului Reghin, Maria Precup, şi istoricul Liviu Boar, care va prezenta o selecţie din studiul său „Ideea de unitate a românilor”, cu referire la fotograful Marii Uniri.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” prezintă mărturii ale urmaşilor celor care au luptat în primul Război Mondial, dar şi o colecţie de momente istorice importante în naşterea acestui stat. Echipa AGERPRES a mers pe urmele celor care au înfăptuit Unirea: în Basarabia, Bucovina de Nord şi Transilvania, iar descendenții celor care au pus umărul la reîntregirea ţării deschid culisele celui mai important moment istoric. Prin vocea celor care povestesc, descoperim că suntem o naţiune fără graniţe. România, la 100 de ani aduce cu sine o istorie care continuă să se scrie.

Documentarul „Marea Unire – România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alexandru Vintilescu.

Agenția Națională de Presă AGERPRES a lansat, oficial, la data de 22 februarie 2018 documentarul video „Marea Unire – România, la 100 de ani”, special conceput pentru sărbătorirea Centenarului.

Pe parcursul anului 2018, AGERPRES a organizat și va organiza mai multe evenimente, în România și în străinătate, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Trailerul documentarului poate fi accesat la: https://goo.gl/3V2Xfa.

Despre România: Evoluție

Expoziția de fotografie România: Evoluție cuprinde imagini din arhiva istorică a agenției AGERPRES, cele mai bune imagini care ilustrează evoluția României, realizate în ultimii ani de către fotoreporterii Agenției Naționale de Presă, dar și imagini din arhiva agenției de presă Associated Press, care înfățișează personalități precum Regele Ferdinand I și Regina Maria, Regele Mihai I, Eugen Ionesco, Nadia Comăneci. Fotografiile din arhiva AGERPRES reflectă viața cultural-artistică, politică și sportivă a țării, înfățișând personalități precum Maria Tănase și George Enescu. Totodată, AGERPRES a realizat și un album cu același nume, o ediție specială pentru Centenarul Marii Uniri, care conține 100 de fotografii din România, grupate în trei capitole: Arhivă, Revoluție, Evoluție.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*