
Tabăra „Minte, trup şi suflet” – un nou succes pentru participanţi
În 6 iulie 2018 a avut loc festivitatea de închidere a taberei de vară ,,Minte, trup și suflet”, aflată la cea de-a IV-a ediție. Tabăra a fost organizată de Școala Gimnazială ,,Alexandru Ceușianu”, la care au participat nu doar copii din județul nostru, ci și din alte 6 județe: Bistrița Năsăud, Iași, Suceava, Cluj, Alba și Sibiu. Fie că vorbim de copii de vârstă preşcolară, fie că vorbim de elevi de şcoală gimnazială sau chiar liceeni, Tabăra de vară „Minte, trup şi suflet” a reuşit să atragă tinerii din ziua de azi înspre o altfel de şcoală, un alt mod de a petrece timpul liber, cu mult mai plăcut şi cel mai important, constructiv din punct de vedere al abilităţilor pe care şi le dezvoltă pe parcursul acesteia. La tabără au participat şi doi elevi de la CSI Nr. 3 Reghin, cu nevoi speciale. Alina Moldoveanu, profesor învăţământ preşcolar la Grădiniţa P.P.Nr. 4 din Reghin ne-a vorbit despre felul în care s-a desfăşurat tabăra, dar totodată şi despre implicarea ei în întregul proiect, încă de la începuturi.
Rep.: Participați de mult la acestă tabără?
Alina Moldoveanu: Am participat la toate edițiile acestei tabere, ca organizator, dar și coordonator de atelier, iar în acest an sunt unul dintre coordonatorii de proiect.
Rep.: Sunteți alături de organizatori încă de la începuturile acestei școli de vară. Cum a evoluat în timp ?
A. M. În fiecare an sunt organizate șase ateliere pe care copiii le frecventează, iar activitățile pregătite de cadrele didactice diferă de la an la an. Numărul copiilor participanți diferă, dar mereu sunt în jur de 100-120 de copii.
Rep.: La ce atelier v-ați implicat de-a lungul anilor?
A. M.: Am coordonat întotdeauna atelierul ,,Prichindeii pricepuți”și am desfășurat activitățile cu copiii alături de cadrele didactice care au dorit să se implice la desfășurarea acestui atelier. Anul trecut și anul acesta am lucrat alături de prof. Șerban Ionela, colega mea de la Grădinița PP4 Reghin.
Rep.: Ce vârstă au avut copiii și ce activități le-ați pregătit?
A.M.: Copiii de la ,,Prichindeii pricepuți” au avut între 4 și 7 ani, doar doi copii de la CSI Nr. 3 Reghin care li s-au alăturat sunt de clasa a II-a. Spre deosebire de cele 5 grupe de copii care s-au rotit în fiecare zi la alt atelier, cei de la ,,Prichindeii pricepuți” au desfășurat activități doar la atelierul nostru. Le-am pregătit activități de desen, colorare, pictură, cântece și dansuri populare. Preșcolarii au desfășurat activități împreună cu școlarii, s-au familiarizat cu mediul școlar ce îi așteaptă, cei doi copii de la CSI Nr. 3 Reghin s-au integrat foarte bine în grupul nostru și au obținut rezultate foarte bune în cadrul activităților desfășurate, la jocul popular și interpretarea cântecelor populare.Toate lucrările copiilor au avut tematică populară, au fost expuse pe panouri și admirate de părinți, colegi mai mari și cadre didactice care veneau zilnic, curioși fiind să vadă ce au mai realizat cei mici.
Rep.: Ce ați pregătit pentru festivitatea din ultima zi a taberei?
A.M.: Împreună cu colega mea, Șerban Ionela, am pregătit strigături și cântece populare, joc ,,De-a lungu” și ,,Învârtită”. Momentul artistic prezentat de prichindei a fost foarte apreciat de părinți, bunici și alți spectatori. Toți copilașii au avut costume populare și pălării de paie cu tricolor pe ele, speciale pentru dansurile populare, iar în piept au avut cocarde tricolore pregătite special pentru festivitate de cei de la atelierul ,,Mâini dibace”.
Rep.: Să ne spuneți și numele celor mai mici participanți la tabăra din acest an.
A.M.: Prichindeii de anul acesta au fost în numar de 19 și o să încep cu cei mai mici: Ungur Tudor, Man Maia, Dogariu Dragoș, Suciu Gabriel, Mărginean Radu, Bologa David, Moldovan Denisa, Ceușan Maria, Ungur Diana, Andone Iulia, Bîclea Matei, Doca Valentin, Blaga Covrig Delia, Naste Loredana, Grama Oana, Bumbu Bianca, Fulop Cristian, Feier Georgiana și Szanto Peter. Unii dintre ei vor putea participa anul viitor la celelalte ateliere, căci nu vor mai fi ,,prichindei”.
Rep.: La ce ateliere au participat ceilalți copii mai mari?
A.M.: Cele cinci ateliere pregătite pentru ei au fost: Mâini dibace, Artă culinară, Cântec, joc și voie bună, Exploratorii și Jurnaliștii. În fiecare zi, grupele de copii s-au rotit și astfel toți au desfășurat activitățile atelierelor. Jurnaliștii au luat interviuri în fiecare zi copiilor prezenți la atelierele de lucru și au trecut și pe la grupa noastră de copii. Cei mici au dat interviuri, spunând ce au realizat în tabără și cum s-au simțit.
Rep.: Care e feedback-ul venit din partea părinților și al copiilor?
A.M.: Copiilor le-au plăcut activitățile, au așteptat cu nerăbdare să treacă pe la fiecare atelier, să se joace în curtea școlii când au avut pauze, să își petreacă timpul cu prieteni vechi pe care i-au întâlnit aici sau cu prieteni noi pe care și i-au făcut acum. Am avut în grupa de anul acesta și o fetiță din județul Bistrița-Năsăud care s-a integrat foarte bine și s-a împrietenit cu copiii de la Reghin. Și anul trecut am avut copii din alt județ și alții din zona rurală, din apropierea Reghinului. Părinții au fost mulțumiți de rezultatele copiilor din această săptămână și de prestația lor de la festivitatea de încheiere a taberei, au fost emoționați când i-au văzut dansând jocuri populare și nu au mai contenit cu felicitările. La plecarea din tabără, toți copiii și-au luat acasă lucrările realizate, ca să le aibă ca amintire, și una din fete m-a întrebat dacă poate să vină și săptămâna viitoare.
Rep.: Cum reușiți să îi mențineți în lumea artelor, acum când au atâtea alternative care au acaparat marea majoritate a tinerilor din ziua de azi?
A.M.: Prin activitățile organizate. Ei se bucură de tot ceea ce realizează în cadrul taberei, de atmosfera de joc și distracție, deși tabăra se desfășoară într-o școală, și acum e vacanță….Activitățile nu sunt organizate ca la școală, au un alt format, au și pauze, dar totul e diferit. Și e uimitor cât de creativi sunt și implicați în activitățile taberei. Vin an de an și elevi care sunt acum deja la liceu și ar putea să își petreacă timpul în alt mod, dar doresc să contribuie prin voluntariatul lor, alături de cadrele didactice, la buna desfășurarea a taberei.
Alexandra COTOI