Nu tăiem copaci fără aviz de la Primărie!

Copacii înfrumuseţează oraşul, însă pot deveni periculoşi în anumite situaţii. Problemele apar în cazul copacilor bătrâni ori a celor foarte înalţi care sunt amplasaţi în zonele blocurilor. Tocmai din acest motiv, trebuie cunoscute anumite aspecte când vine vorba despre îndepărtarea acestora în situaţii de risc. Dacă sunt pe domeniul public, tăierea şi îngrijirea acestora intră în atribuţiile primăriilor. Ceea ce este important de ştiut este faptul că acei arbori care ar necesita tăiere, trebuie mai întâi verificaţi de un specialist din cadrul primăriei, care va face constatarea.
În cadrul compartimentului administrare zone de agrement din Municipiul Reghin există un serviciu specializat pe intervenţii în caz de necesitate pentru tăieri arbori la înălţime. Acest lucru înseamnă fasonat sau doborât arbori pentru a elimina anumite evenimente neplăcute care pot apărea în urma unor furtuni ori a altor factori de mediu. „În mare parte, exemplarele care ar putea produce vătămări sau pagube materiale sunt identificate de specialişti din cadrul acestui serviciu. Totodată, apar şi sesizări din partea cetăţenilor cu privire la anumite situaţii periculoase, care se ivesc datorită prezenţei unor arbori cu o morfologie periculoasă. În special preşedinţii asociaţiilor de proprietari în zonele pe care ei le administrează, în cadrul şedinţelor cu locatarii centralizează date cu referire la arbori periculoşi, apoi întocmesc adrese către Primărie. Avem numeroase adrese pe care în mare parte le-am soluţionat. Mai sunt unele mai dificile, să zic aşa, ori care implică măsuri mai speciale” ne-a declarat inginerul Călin Albu.
Deasemenea, după identificarea problemei, pentru ca cei de la Primărie să poată interveni, au nevoie de avize de la APM. „Pentru tăierile de arbori este nevoie de obţinerea unor avize de la Agenţia pentru Protecţia Mediului, avize de tăiere, pentru că legislaţia spune că trebuie să fie specialişti care să constate evenimentele, ca mai apoi datele adunate să fie trimise la organele abilitate cum este APM sau Direcţia Agricolă. În funcţie de caz, perioada în care se poate interveni fizic durează de la caz la caz pentru rezolvarea situaţiei” spune inginerul Călin Albu.

(C.R.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*