
Ionuţ Cengher „Sunt vocea cetățenilor cu care mă întâlnesc zilnic”
Aflat la primul mandat, Ionuţ Cengher este consilier local din partea PNL. Despre funcţia pe care o are şi despre cum s-a acomodat cu aceasta, aflăm în rândurile de mai jos:
Rep.: Sunteți la primul mandat. Cum v-ați acomodat cu această funcţie?
Ionuţ Cengher: Acomodarea cu funcția de consilier local nu a fost una dificilă, având în vedere că știam în mare parte ce înseamnă, datorită relațiilor cu colegii din partid care dețin sau au deținut această funcție și prin participarea la deciziile partidului privind adoptarea hotărârilor de consiliu local din trecut.
Rep.: Când ați preluat această funcţie, ați găsit ceea ce ați sperat în cadrul CL Reghin?
I.C.: La preluarea mandatului speram să existe o comunicare și o colaborare mai bună, dar calitatea de consilier local în opoziție nu îți oferă foarte multe oportunități în care să îți pui în practică ideile și viziunea asupra dezvoltării municipiului.
Rep.: Ce vă place la consiliul din acest mandat?
I.C.: Îmi place că suntem mulți consilieri tineri care ar trebui să reușim să colaborăm și să gândim o dezvoltare sustenabilă a orașului, deoarece, din păcate Reghinul devine, pe zi ce trece, un oraș care oferă foarte puține soluții pentru tineri.
Rep.: Ce vă displace?
I.C.: În politică nu sunt lucruri care au voie să nu îți placă, nu faci politică pentru plăcerile și interesele personale. Orice disensiune apărută, trebuie tratată cu înțelepciune și cu gândul că cetățeanul ne-a mandatat în acest Consiliu pentru dezvoltarea municipiului, nu pentru dezvoltarea personală.
Rep.: Faceți parte din Comisia de studii, prognoze economico-sociale, buget, finanţe, administrarea domeniului public şi privat al Municipiului Reghin, servicii și comerţ. O denumire lungă ce e drept. Concret, care este menirea acestei comisii şi care vă sunt atribuţiile?
I.C.: Menirea acestei comisii este de a analiza toate proiectele de hotărâre ale Consiliului Local din punct de vedere economic. Avizează studii, prognoze și programe de dezvoltare economică, dar și participă la orice dezbatere privind alte domenii atunci când este cerut avizul comisiei de către alte comisii pe domenii.
Rep.: Cum ați caracteriza actualul Consiliu Local din care faceți parte?
I.C.: Consiliul actual este unul echilibrat, un consiliu format din oameni tineri, cât și oameni cu experiență în administrația locală. Cred totuși că activitatea acestuia poate fi mult îmbunătățită, prin stabilirea unei strategii ferme de dezvoltare a municipiului: crearea unor strategii de facilități fiscale pentru investitori, investiții ferme în infrastructura orașului, reglementarea zonelor urbanistice și cel mai important, investiții serioase în învățământ și în calitatea acestuia.
Rep.: Există proiecte propuse de dumneavoastră ori colegii din PNL, care au devenit HCL?
I.C.: Din păcate, la nivelul administrațiilor locale s-a format o cutumă prin care proiectele de hotărâre sunt inițiate de către primar. Fiind în opoziție e foarte greu să îți impui o anumită viziune asupra administrației publice locale, dar am susținut întotdeauna ideile bune care au venit din partea colegilor din consiliu, iar acest lucru uneori a fost reciproc.
Rep.: Sunteți o voce importantă în Consiliul Local, credeți că reuşiți să vă faceți auzit? Asta având în vedere că sunteți în opoziţie?
I.C.: Sunt vocea cetățenilor cu care mă întâlnesc zilnic, mă bucur că dumneavoastră spuneți că sunt o voce importantă, asta înseamnă că acele sesizări ale cetățenilor au ajuns pe masa discuțiilor, deși știu că nu întotdeauna și-au găsit și rezolvare. Cum ar fi cazul cetățenilor de pe strada Muncitorilor, care locuiesc pe o stradă ce se află în construcție de mai bine de un an și jumătate. Un alt exemplu este cel al cetățenilor de pe strada Salcâmilor, care nu au canalizare și le crapă imobilele din cauza traficului greu sau cetățenii de pe strada Câmpului care așteaptă asfaltarea de dinainte de alegerile locale din 2016. Un alt exemplu sunt cetățenii din cartierul Unirii care au o mare problemă cu locurile de parcare și trecerile de pietoni care din punctul meu de vedere sunt un pericol constant, atât pentru participanții la trafic, cât și pentru pietoni, iar lista continuă cu multe sesizări adresate executivului.
Rep.: Apropo de opoziţie… cum e să fiți din primul mandat în opoziţie, având în vedere că restul colegilor au majoritatea?
I.C.: Eu să vă spun sincer, nu am o atitudine diferită pentru cele două cazuri, opoziție și putere, diferența între unii consilieri de la putere și consilierii din opoziție este că, mai mult ca sigur, cei din opoziție își citesc materialele de ședință mai atent, pentru a putea să își aducă contribuția mult mai bine în discuțiile din comisii sau chiar din plen.
Rep.: În calitate de consilier local, sunteți mai aproape de cetăţean. Care credeți că sunt principalele probleme din Municipiul Reghin?
I.C.: Problemele Municipiului Reghin sunt din ce în ce mai mari și din ce în ce mai multe. Împreună cu colegii din Partidul Național Liberal, am încercat mereu să găsim soluții pentru acestea, dar nu întotdeauna aceste idei au fost împărtășite de către executiv, din diverse motive. Din punctul meu de vedere, educația ar trebui să fie prioritatea zero a administrației locale, prin renovarea și dotarea instituțiilor de învățământ. Din păcate, la fiecare cerere de acest gen venită din partea mea sau a colegilor mei, răspunsul executivului a fost că facem proiecte, acest lucru îl aud de la începutul mandatului, dar l-am auzit și în ședințele mandatului 2012-2016, iar dacă mă uit la fiecare instituție de învățământ observ că niciun proiect cu finanţare europeană nu a fost implementat. Nu știu câtă răbdare putem să mai avem.
O altă problemă semnificativă a Municipiului Reghin este degradarea peste măsură a rețelei de distribuție a apei, acest tenis între administrația locală și operator, pare interminabil, nu mai putem fugi de răspunderea comună cu operatorul în ceea ce privește calitatea apei potabile pe care o furnizează. Spun asta deoarece proprietarul rețelei este Consiliul Local, iar printr-un parteneriat serios cu operatorul, cred că am putea găsi cele mai bune soluții pentru înlocuirea rețelei de apă, dar asta înseamnă un proiect serios, un proiect care ar însemna un adevărat șantier pe cele mai importante artere de circulație a orașului, lucru greu de asumat atât de fosta administrație locală, cât și de actuala.
Calitatea drumurilor din Reghin a fost până anii precedenți una satisfăcătoare, dar din lipsa de tratamente, din cauza tonajului care depășește în foarte multe cazuri capacitatea drumurilor, din cauza lipsei de strategie de dezvoltare și apariția branșamentelor noi la utilități care au dus la spargerea drumurilor publice, au apărut anumite porțiuni de-a dreptul impracticabile. Pe această cale trag un semnal de alarmă în privința drumurilor naționale care traversează municipiul nostru, dacă nu vom lua măsuri urgente de reparații calitative și de tratamente riscăm să devenim un oraș ca după bombardament.
Problemele sunt multe și diverse, de la calitatea serviciilor spitalului municipal, la calitatea drumurilor lăturalnice (ex. Ierbuș, Apalinei, Câmpului, Salcâmilor, Axente Sever, Duzilor etc.), acestea au nevoie de reparații urgente sau chiar covoare asfaltice noi. Lipsa locurilor de petrecere a timpului liber este una acută pentru Reghin, dar mai ales pentru reghineni. Neavând unde să îți petreci o după-masă sau un sfârșit de săptămână, majoritatea cetățenilor aleg să se deplaseze în alte localități, acolo unde ei mănâncă, se cazează, consumă și produc plus valoare pentru alte orașe decât al nostru, până și Toplița a reușit să ne depășească la acest aspect, având o pârtie de schi și un centru SPA. La noi nu s-a putut. E trist să vezi atâția tineri și prieteni care părăsesc acest oraș fără nicio intenție să se întoarcă, doar cu o urmă de regret în suflet pentru locurile natale. Iar pânâ la urmă, în privința acestor lucruri vom fi sau ar trebui să fim judecați, cei care ne-am asumat să luăm deciziile pentru acest oraș.
Rep.: În urma şedinţelor la care am participat, am observat discuţii mai aprinse între consilieri şi conducere. Totuşi chiar şi aceste „mici dispute” să le spunem aşa, sunt tot un dialog. Atmosfera din cadrul şedinţelor este una vie, dacă se comunică şi se clarifică unele neînţelegeri. După discuţiile din cadrul şedinţelor, reuşiţi să păstraţi bune relaţii cu ceilalţi colegi în viaţa de zi cu zi?
I.C.: Disputele pe care le creez sunt bazate pe argumente, eu îmi susțin argumentele într-un mod civilizat, dacă cineva ia aceste dispute în mod personal și se supără, înseamnă ca locul lui nu e în politică. Eu personal pot să spun că am o relație bună cu fiecare coleg din Consiliul Local.
Rep.: La şedinţa ordinară în care bugetul Municipiului Reghin pentru anul 2018 a fost aprobat, dumneavoastră, alături de colegii din PNL v-aţi abţinut de la vot. Care au fost de fapt motivele care au dus la această decizie?
I.C.: Votul pentru bugetul Muncipiului Reghin a fost unul de abținere din cauza principiilor de la care noi, Partidul Național Liberal încercăm să nu ne abatem. Înaintea ședinței de Consiliu Local au fost anunțate consultări pe formarea bugetului, acestea nu au mai avut loc din anumite motive care au fost expuse doar după ședința propriu-zisă. Am fi dorit mai multe investiții în școli și grădinițe, deoarece de ani buni doar cârpim în fiecare vară. Am fi dorit să investim mai mult în ceea ce înseamnă crearea de locuri de petrecere a timpului liber, am fi dorit să ne îndreptăm mai mult spre cetățean, în ceea ce privește confortul lui în oraș, dar mai ales în ceea ce privește siguranța cetățeanului, aici fiind grav deficitari din cauza lipsei de reacție a tuturor autorităților în ceea ce privește comportamentul și atitudinea unei anumite părți din societate. Bineînțeles am fi dorit reducerea bugetelor de asistență socială și cheltuielilor inutile, având în vedere haosul fiscal creat de guvernările actuale, care a dus la anumite instabilități în bugetele administrațiilor locale.
Rep.: Care sunt planurile de viitor din punct de vedere politic?
I.C.: Viitorul este un termen impredictibil în politica românească. Îmi doresc acel loc din care să pot influența în bine viața măcar a unui om. Dacă acest lucru va fi în administrația locală sau centrală, la putere sau în opoziție, nu contează foarte mult, atâta vreme cât ți-ai împlinit menirea. Viitorul meu în politică vreau să fie fiecare zi în care pot să mă uit demn în ochii celor care m-au ales, fără a fi nevoit să trec pe partea cealaltă a drumului. Îmi doresc viitorul demn și lângă oameni!