
Avântul Transilvania a cucerit Cupa Mondială la volei amatori
Echipa de Volei Avântul Transilvania a cucerit Cupa Mondială la volei amatori din Scoţia. Evenimentul sportiv s-a desfăşurat în perioada 27 – 28 mai, unde au participat peste 150 de echipe împărţite pe 36 de terenuri. La categoria la care echipa Avântul Transilvania a participat, s-au înscris 75 de echipe de volei. Este pentru prima dată când România este reprezentată la acest turneu, care are în spate o tradiţie de peste 30 de ani, fiind astfel o premieră binevenită. „Este singurul campionat care întruneşte echipe de pe toate continentele, un campionat peste nivelul nostru pentru că am jucat contra sportivilor de divizia B. Noi, fiind jucători amatori, eram cotaţi mult sub nivelul lor. Cred că am câştigat noi, tocmai datorită faptului că nu am fost luaţi în serios. A fost o experienţă minunată, ceva de vis. N-am văzut niciunde, nici măcar la televizor atât de multe echipe care să joace în acelaşi timp” spune Daniel Radu, coordonatorul echipei Avântul Reghin.
Vârsta celor nouă voleibalişti români ce s-au deplasat în Scoţia este cuprinsă între 20 şi 70 de ani.
„Am reuşit să câştigăm acest Campionat pentru că eram priviţi cu superioritate şi nicio echipă nu a crezut că îi vom putea bate, având în vedere că majoritatea erau foşti sportivi de performanţă, iar media de vârstă a echipelor de acolo nu depăşea 40 de ani. Am ajuns în finală cu echipa Canadei, echipă cu sportivi de doi metri. Ei se dădeau cu creme cu protecţie solară, ne priveau şi nu dădeau doi bani pe noi. La un moment dat, Irimeş a suferit o întindere, iar Aurel Beica, care era cu noi şi pricepându-se, a început să-l maseze în timp ce Toma Cotoi, dădea indicaţii dirijând din mâini. După finalul meciului, am aflat că cei din Canada povesteau că „eh, cum să nu câştige când ei şi-au adus staf tehnic, maseur, antrenor”. Asta ne-a amuzat foarte tare având în vedere că noi nu aveam nimic din ce credeau ei” povesteşte Daniel Radu.
Auzim foarte mult vorbindu-se despre fotbal şi baschet la nivel local, dar iată că, astăzi putem vorbi cu mândrie şi despre volei. Deşi joacă la nivel de amatori, se comportă asemeni profesioniştilor. Membrii echipei sunt din Reghin şi Spermezeu. Dar cum au ajuns aceştia să se unească, vă povestesc în continuare.
Începuturi
Bazele echipei de volei din Reghin au fost puse în urmă cu aproximativ opt ani de către Daniel Radu. La început a fost o singură echipă, apoi, cu timpul s-a divizat, astfel încât s-a împărţit în două: Volei Reghin şi Avântul Transilvania, din care fac parte cei mai valoroşi voleibalişti. „Facebook-ul a fost de ajutor de data asta pentru că am stat şi căutat echipe să avem cu cine să jucăm. La început erau trei echipe, Reghin, Sărmaş, Iernut. Apoi am aflat că sunt echipe la Bistriţa şi Cluj, aşa că am mers acolo pentru discuţii. Mă urcam în maşină şi mergeam acolo unde aflam că sunt echipe de volei şi îi invitam la Reghin la turnee. La un moment dat s-a mărit aria de prieteni, şi-am zis să invităm şi de prin Moldova, echipă care la început ne-a bătut. Atunci când te bat, nu te mai prea cheamă la ei pentru că nu eşti de nasul lor. Am mers la un turneu în Bistriţa unde am dat de cei din Spermezeu. La momentul respectiv, cea mai bună echipă de volei amatori erau cei din Ocna Mureş, foşti jucători de Divizia A şi foşti componenţi ai echipei naţionale. Eh, iar cei de la Spermezeu i-au bătut acolo la Bistriţa. Atunci am văzut cea mai tare echipă. Şi-atunci mi-am spus: trebuie să îi iau la Reghin. Ulterior, membri din echipa lor au plecat prin străinătate, rămânând puţini jucători, astfel că acela a fost momentul în care ne-am unit. A urmat o omogenizare a echipei, vreo doi ani am tot luat bătăi, până am început noi cu victoriile, devenind din ce în ce mai cunoscuți. Lucrul acesta a adus cu sine și diferite invitaţii la turnee” îşi aminteşte Daniel Radu.
De ce Avântul Transilvania?
Fără a avea vreo legătură cu echipa de fotbal Avântul Reghin, numele echipei Avântul Transilvania vine de la unirea membrilor din Reghin şi Spermezeu. Cum echipa celor din Spermezeu, Avântul Spermezeu, era descoperită numeric s-au unit cu cei din Reghin şi-au ales să reprezinte zona Transilvaniei, formând astfel Avântul Transilvania.
Niciunul dintre membrii echipei nu a jucat volei de performanţă, ci au învăţat mare parte din tehnicile puse la dispoziţie de Ioan Irimeş din Spermezeu. „Ioan Irimeş este un fenomen, fost jucător de Divizia B. Este din Spermezeu, are 67 de ani şi duce un campionat întreg de la început la sfârşit. El a făcut acum câţiva zeci de ani, un teren de volei în mijlocul comunei, a format voleibalişti şi a plantat plopi în jurul terenului, care acum sunt de 20 de metri şi se joacă încă pe terenul respectiv” spune Daniel Radu.
Din Polonia în Slovacia, până în Scoţia
Aventurile nu s-au terminat aici după formarea noii „trupe de elită” pentru că Daniel Radu a continuat să caute echipe împotriva cărora să joace. Aşa că a luat legătura cu cei din Polonia de la echipa Lesko, pe care i-au adus în Reghin. „Am mers cu ei la Lăpuşna, le-am arătat obiceiurile, apoi noi le-am întors vizita unde erau invitate cele mai bune echipe din Polonia, reuşind să-i bătem pe toţi. Acolo am fost descoperiţi de o echipă care organiza Campionatul European din Levoca – Slovacia. La prima participare am reuşit să batem doar Ungaria, neieşind din grupe. Însă anul acesta, la cea de-a doua participare, am reuşit să câştigăm mai multe meciuri” povesteşte cu drag, Daniel Radu.
În Slovacia, cei din Scoţia urmăreau rezultatele, aşa au dat de românii noştri, astfel încât au primit invitaţia de a participa în Scoţia la Campionatul Mondial de Volei pentru Amatori.
Distanţa lungă nu i-a oprit să ajungă la destinaţie. S-au urcat în maşină şi au parcurs cei peste 3000 de kilometri pentru a lua parte la cea mai frumoasă experienţă de când s-au închegat ca echipă, fără a se gândi că se vor întoarce acasă victorioşi.
Frumuseţea acestor peripluri prin lume, a făcut ca echipa să devină unită, să se creeze o
relaţie frumoasă între colegii de la Avântul Trasilvania.
Povestea continuă…