S-a decis: Ziua Naţională a Tineretului va fi marcată şi la Reghin

Ziua Naţională a Tineretului este un eveniment care a împărţit, putem spune, Reghinul în mai multe tabere: pro, contra şi indiferenţă, după ce s-a decis ca această zi să fie marcată şi la Reghin. Asta au votat consilierii locali în şedinţa extraordinară din data de 18 aprilie, în urma căreia a fost aprobată suma de 90.000 de lei pentru desfăşurarea evenimentului. Cu toate că proiectul a fost unul controversat, cu discuţii şi cereri de amendamente, proiectul a trecut de votul consilierilor locali, fiind votat de 12 consilieri. Au votat împotrivă şi cu abţineri şase consilieri locali din cei 18 prezenţi: Făgărășan Iulius (PNL), Cengher Ionuț (PNL), Bîndilă Claudiu (PNL), Rus Dan Dorul(PMP), Nagy Andras (UDMR) și Gyorfi Stefan (UDMR).

Amendamentul consilierilor PNL a fost de a diminua costurile de organizare ale evenimentului cu 90%, iar artiştii care ar urca pe scenă să fie exclusiv locali, dar acesta nu a trecut de votul majorităţii, proiectul fiind votat în forma propusă de executiv.

 WhatsApp Image 2018-04-20 at 15.48.41(2)

 Andra – subiect de discuţii aprinse în CL Reghin

 

Cum a decurs şedinţa de consiliu şi care a fost schimbul de replici, citiţi în rândurile de mai jos:

 

„Nu voi vota acest punct de pe ordinea de zi şi o să vă explic şi de ce. Nu mi se pare normal să circule în mediul online cu o lună înainte de acest eveniment, costurile şi artiştii care participă, iar consilierii locali din opoziţie să nu participe la discuţii, fiindcă pot să aibă şi ei idei, să vină cu propuneri. Nu sunt împotriva acestui eveniment. Atenţie! Dar modalitatea de punere în aplicare a executivului şi discuţiile purtate doar în arealul puterii, cele două partide PSD-UDMR nu mi se pare normal. Şi noi suntem aleşi la fel ca şi dumneavoastră. Mi se pare normal ca la aceste activităţi unde se cheltuie banul public, al cetăţeanului din Municipiul Reghin şi noi, cei din opoziţie să le putem răspunde la întrebări. Nu voi mai vota niciun proiect de o asemenea anvergură la care nu sunt consultat. Nu sunt împotriva serbării şi marcării Zilei de 2 mai, însă a serba şi marca o zi, nu este numai un spectacol. Sunt împotriva programului pe care l-aţi adoptat. Sunt o grămadă de Municipii, similare Reghinului ca şi potenţă financiară ori al numărului de locuitori, care au târg de job-uri pentru tineri de Ziua Tineretului, întâlniri între oamenii de afaceri şi tineri. Nu toţi acceptă spectacolul şi au ca şi solist preferat pe Andra” Rus Dan Dorul, consilier PMP.

 

„Am un amendament pentru acest proiect: solicit reducerea bugetului pentru acest eveniment cu 90% şi exclusivitate pentru artiştii locali. Nimic din afara judeţului” Iulius Făgărăşan, consilier PNL.

 

„Trebuie să clarific o problemă ridicată de colegul Rus Dan Dorul. Să ştiţi că alianţa (PSD-UDMR n.r.) funcţionează în urma unor discuţii aprige şi intense şi nu suntem de acord cu tot. Uneori venim noi, UDMR-ul cu idei, alteori PSD-ul. Nu întotdeauna ideile noastre se întâlnesc şi nu au aceaşi direcţie de convergenţă… Sunt de părere că se putea lărgi domeniul de activitate pentru această zi de 2 mai cu activităţi sportive de la mic până la mare şi să nu ne rezumăm la un concert de Ziua Tineretului şi nu pentru o sumă aşa de mare pentru un singur cântăreţ. Şi noi am avut aceste discuţii. Şi nu întotdeauna se iau hotărâri aşa cum se dictează” Nagy Andras, consilier UDMR.

 WhatsApp Image 2018-04-20 at 15.48.41(1)

„Cred că tinerii din Reghin merită un asemenea eveniment. Într-adevăr, costurile sunt mari, dar să nu uităm că toţi artiştii consacraţi şi de amploarea acestui artist invitat sunt scumpi. Dacă o comună din acest judeţ îşi permite artişti de acest nivel, eu cred că nu ne putem coborî mult sub nivelul acesta. Sunt într-un an de zile trei evenimente în Municipiu de asemenea amploare… Nu cred că este aşa de mult. Să nu uităm că facem asta nu pentru noi, ci pentru copiii noştri, care ar trebui să se bucure şi cred că o fac având în vedere că la asemenea evenimente vin mii de oameni. Aşa cum spunea o colegă, aceste statistici nu sunt făcute de către consiliul local sau administraţia locală, ci de către jandarmerie. Ei au statistici realiste pe un număr de mii de oameni. La ultimul eveniment au participat tineri şi din alte părţi, au venit sute de kilometri să vadă un spectacol… În concluzie, eu cred că acest eveniment trebuie susţinut pentru că sunt sigur că se vor bucura mult mai mulţi oameni decât cei care acum critică într-un mod total obscen şi în neregulă pe anumite medii” Marian Ovidiu, consilier PSD.

 

„Vreau să vă spun că această alegere nu este făcută de PSD şi nici colegii mei nu au fost consultaţi. Este un răspuns la cererea tinerilor din Municipiul Reghin, care de patru ani ne cer acest artist. Andra nu a putut ajunge la Zilele Municipiului Reghin pentru că era ocupată. Noi şi acum am încercat să o aducem de Zilele Municipiului, dar nu este liberă. Nu a fost niciodată în Reghin la evenimentele noastre. Noi am încercat să îi aducem pe toţi şi foarte puţini sunt cei care nu au fost în Reghin, iar Andra este una dintre ei. Vă rog să mă credeţi că nici colegii mei din partid nu au fost consultaţi. Împreuncă cu compartimentul de cultură şi achiziţii am luat catalogul, preţurile sunt din catalog, deci este transparenţă totală pentru că facem contracte cu ei şi nu este nimic de ascuns. Sunt preţurile de pe piaţă, încercăm să negociem ce putem. Este un răspuns la cererea tinerilor din Reghin, în niciun caz nu este sugestia PSD-ului. Nu aducem pentru noi şi pentru consilierii noştri, ci aducem pentru tineri” Maria Precup, primarul Municipiului Reghin.

 

„Cred că explozia s-a făcut în urma telefonului meu pentru că am cerut ca raportul de specialitate să fie complet. Acolo pentru data de 2 mai, trebuiau trecute şi activităţi culturale, sportive. Fiindcă  laptopul meu este mic şi are memorie mică, am crezut că într-adevăr în ziua de 2 mai se vor organiza activităţi în centrul oraşului, în parc, cum era trecut în raportul de specialitate. Eu nu am avut intenţia de a fi împotrivă, dar acest raport de specialitate este o varză. Nici până la ora 3:00 nu am primit un desfăşurător cu acest program” Győrfi Stefan, consilier UDMR.

 

„Din punctul meu de vedere, cred că sunteţi de acord, că pe foarte mulţi consilieri i-am auzit vorbind că Reghinul are o problemă cu tinerii, că nu au unde să se distreze, că nu au ce să facă, că nu le-am creat divertisment, că nu le-am creat piscină, una, alta. Toate lucrurile acestea sunt adevărate şi trebuie să ne gândim mai mult la ei ca să le facem locuri în care să se poată distra, pentru că aşa considfer eu, îi putem ţine în oraş.

Trebuie să înţelegem că oraşul nostru este un oraş mic şi avem concurenţă. În jurul nostru este Clujul, Tg-Mureş, Bistriţa. Dacă vă uitaţi la toate aceste oraşe, nu cred că că veţi găsi niciunul care să nu organizeze activităţi culturale, să nu investească în tineri, să nu facă concerte. Trebuie să vedem cum merge lumea şi să mergem pe aceasi direcţie. Nu mi se pare mult ca noi, ca Primarie si Consiliul Local să organizăm trei eveninte care se fac peste an, vorbesc despre Ziua Tineretului, Zilele Reghinene şi 1 Decembrie. Dacă vrem să schimbăm sistemul trebuie să avem o discuţie şi să stabilim toate partidele că nu le mai facem, să ne punem de acord că nu mai facem nicio manifestare de genul acesta. Tăiem bugetele cu 80%, cu 90%, rămânem cu 1%, cântăm noi, consilierii… dar trebuie să vedem ce se întâmplă şi în oraş şi dacă vrem să ţinem tinerii aici, zic că trebuie să şi investim„ Mihai Pădurean, consilier PSD.

WhatsApp Image 2018-04-20 at 15.48.41

„Zic să limităm puţin bugetul ăsta de pe scenă, să luăm artiştii locali, tineri. Suntem şi într-o perioadă în care nu prea avem bani şi să găsim o formă prin care să angrenăm nu numai în ceea ce priveşte scenă şi muzică, ci şi alte activităţi cum ar fi cele  sportive” Iulius Făgărăşan, consilier PNL.

 

„Nimeni nu vrea să zică că nu are tineretul nevoie de un concert, deşi îi cam învăţăm la concerte gratis. Aici este marea problemă şi cred că dacă un artist, oricât de mare ar fi el, ar vrea ca într-o zi să vină într-o sală de spectacole într-un oraş micuţ cum e şi Reghinul, cred că va avea o sală goală. Pentru că autorităţile locale, nu doar Reghinul, ci la nivel naţional, au devenit, de zici că sunt impresari: concerte gratis. Şi cred că asta este o problemă pentru viitor” Ionuţ Cengher, consilier PNL.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*