RAGCL motiv de discuţii în CL Reghin
Unul dintre punctele de pe ordinea de zi din cadrul şedinţei ordinare de consiliu local din data de 27 martie, a fost „aprobarea studiului de oportunitate, în vederea stabilirii modalităţii de gestiune a transportului public local de călători în Municipiul Reghin.”.
Înainte de a trece la proiectul de hotărâre, Maria Precup, primarul Municipiului Reghin a comunicat câteva adăugări „domnul Ionuţ Cengher a sesizat o problemă cu numărul de curse pe care le face la ora actuală RAGCL. Am vorbit cu cei de la transport şi vreau să spun că vom schimba anexa; este din Planul de Mobilitate, nu din statistica şi din realizările RAGCLului, deci pe Câmpului, Ierbuşului 12 curse, Iernuţeni – 20 de curse, Apalina – 20 de curse, Pandurilor – 3, Beng – 9, Gară – 2, Unirii – 3. Acestea sunt cursele actuale, indicatorii vor fi modificaţi”.
Şedinţa a continuat cu intervenţia consilierului Ionuţ Cengher, care s-a arătat nemulţumit deoarece „Am primit o statistică pentru 2012 – 2016. În 2016 veniturile au fost undeva la 730.000 lei, pe 2017 sunt 849.000 lei, din care să înţeleg că au crescut veniturile cu 120.000 lei. Tot aici avem număr de călători transportaţi: 970.714; aproape un milion de persoane. Asta este pe patru ani ori pe un singur an? Că dacă e pe un an de zile, vine 3750 pe o zi, la o capacitate de 3402. Zici că suntem ca la nebuni! Doamna Portik mi-a spus că cei aproape un milion de persoane transportate sunt pe patru ani ori pe un an! Sâmbăta şi duminica nu circulă. La venituri, avem aproape 850.000 lei şi cheltuieli cu personalul de 812.000 lei. Şi apă de 60.000 lei. 60.000 de lei la transport? Le dăm apă la oameni?” a întrebat consilierul Ionuţ Cengher.
„E vorba de consumul de apă de la atelierul de la RAGCL. Acolo sunt toate mijloacele de transport. Probabil şi salubritatea, că nu este spălătorie separat, nu este externalizat serviciul, îşi spală fiecare maşinile” a fost răspunsul primarului Maria Precup.
Discuţiile au continuat, oarecum în contradictoriu „Se transportă 3750 de persoane în condiţiile în care capacitatea este de 3402, asta mie mi-a demonstrat ce performanţă are RAGCL-ul în trasport de persoane. Zic că 11 ani să mai prelungit lucrul acesta, e mult” a adăugat Ionuţ Cengher.
Consilierul Iulius Făgărăşan a dorit să intervină şi el, cerând în intervenţia sa un amendament la proiectul de hotărâre, dar care nu a trecut de votul consilierilor locali. „La toate şedinţele pe care le-am avut în legătură cu RAGCL am susţinut şi susţin în continuare că la RAGCL avem o problemă managerială. Este o gaură neagră. În contextul în care ni se prezintă un studiu de oportunitate neasumat, pentru că deocamdată nu ştiu cine l-a făcut. Acest studiu zic că ar fi trebuit să intre în procedură de dezbatere publică pentru că până la urmă discutăm de transport în comun. Nu sunt de acord cu prelungirea şi doresc să depun un amendament la hotărârea de consiliu prin care să externalizăm către o societate deţinută integral de comunitatea reghineană, deci de primărie, dar cu o structură managerială separată de cea a RAGCL-ului. Cred că vom obţine rezultate mai bune pe o nouă structură managerială, unde se vor ocupa doar de transport în comun şi nu de alte lucruri şi unde teoretic, bugetul RAGCL-ului rămâne la RAGCL, iar de la trasport persoane să rămână pe transport persoane. Alocăm bani, dar vreau să ştiu că banul va fi gestionat corect!” a fost amendamentul cerut de consilierul Iulius Făgărăşan.
„Acest proiect de hotărâre l-am iniţiat pentru că suntem într-o formă finală de a accesa fonduri europene pentru mijloacele de transport electrice şi pentru o parte din infrastructură pentru a extinde transportul în comun. Trebuia să facem acest demers, este necesar pentru depunerea proiectului european. Am auzit ce a spus domnul Făgărăşan, această societate este una a Consiliului Local unde suntem majoritari, unicul acţionar şi nu consider că este necesar să externalizăm serviciul şi să îl dăm la firme private pentru că ştiu ce înseamnă. Să mai facem încă o societate comercială înseamnă altă logistică, altă conducere şi se suprapun foarte multe cheltuieli. Oricum era mult mai bine când era şi apa pentru că cheltuielile generale şi comune se repartizau pe mult mai multe elemente de cheltuieli. Aşa, cu cât vom restrânge mai mult activitatea, cu atât cheltuielile generale şi comune vor fi o componentă esenţială în preţul de cost”.
Conform materialului de şedinţă, RAGCL Reghin dispune de şapte autobuze, vechimea parcului auto fiind cuprinsă între 14 şi 22 de ani, autobuzele având normă de poluare Euro 2 şi nonEuro, cu o capacitate cuprinsă între 55 şi 100 de locuri. (C.R.)