
„Minerale, roci, fosile” proiect finanţat de Fondul Ştiinţescu Mureş
„Minerale, roci, fosile” proiect al Gimnaziului „Florea Bogdan” din Reghin este unul dintre cele 14 proiecte care au câştigat finanţare în ediţia a II-a a Fondului Ştiinţescu Mureş. Proiectul a primit suma de 7000 de lei, bani care au fost folosiţi pentru achiziţionarea a două stereomicroscoape și pentru alte materiale care ajută la procesul educativ.
În acest context, elevii clasei a VII-a A de la Gimnaziul „Florea Bogdan” au participat, joi, 29 martie, la o activitate interactivă de laborator, având ca temă „Mijloace optice de observare în mineralogie”. „Săptămâna „Şcoala Altfel” consider că este cea mai bună perioadă pentru a desfăşura activităţile din cadrul proiectului „Ştiinţescu”. Tema generală este „minerale, roci, fosile”, o abordare educativă pluridisciplinară. Este un proiect finanţat prin fondul Ştiinţescu în parteneriat cu Fondul Comunitar Mureş. Acest proiect educativ este împărtit în opt teme printre care folosirea stereomicroscoapelor, la care aţi asistat astăzi, iar copiilor le place foarte mult” spune profesorul de geografie-istorie, Szabo Arthur.
În cadrul aceluiaşi proiect, urmează câteva excursii în ţară, la Cheile Turzii, la Muzeul de mineralogie din Cluj şi din Gheorgheni, dar şi o deplasare pe Valea Gurghiului după mostre de sare şi apă sărată. Toate acestea activităţi pentru ca elevii să înveţe şi ce înseamnă munca de teren. „Au fost derulate acţiuni legate de experimente de fizică şi chimie legate de minerale şi roci. Se mai derulează şi o temă ce ţine de lemn fosil şi dinozauri. Intenţionăm să ajungem cu un grup de elevi şi la Noaptea Muzeelor la Târgu-Mureş. Până la urmă cei care au e câştigat sunt elevii pentru că încercăm să-i apropiem de acest domeniu, pentru că majoritatea oamenilor, dar în special copiii, sunt impresionaţi atunci când ies din muzee şi poate nu le vine să creadă că există şi astfel de eşantioane, de piese” a adăugat profesorul Szabo Arthur.
Acesta a dorit să aducă ceva din frumuseţea naturii în faţa elevilor, astfel încât a adus obiecte ce ţin de mineralogie din colecţia personală, tocmai pentru ca şi elevii să se bucure de aceste valori ale mediului natural. „Elevii au putut vedea eşantioane, agat de gurasada, calcedonii, cristale, lemn fosil, eşantioane de nisip din insulele Maldive şi insula Bali, dar şi multe altele” a conchis profesorul de geografie-istorie, Szabo Arthur.
(C.R.)