Elevii au învăţat din tainele meseriei de hornar

sdrAproximativ 29 de elevi din clasa zero, grupa Fluturaşilor de la Şcoala „Florea Bogdan” din Reghin însoţiţi de învăţătoarea Daniela Pescăruş s-au prezentat la primele ore ale dimineţii, la sediul Asociaţiei ASFOCH unde au fost întâmpinaţi de preşedinţele Asociaţiei, Mircea Bălşoianu şi Cristian Simion, directorul Academiei ProHornar din Reghin. Acţiunea a fost organizată în cadrul Săptămânii Școala Altfel.
„Este o activitate deosebită, foarte reuşită mai ales că în momentul în care le-a fost propusă pauza de suc, copiii şi-au arătat dorinţa de a continua. Asta dovedeşte că este o activitate palpitantă, care le place foarte mult, tocmai pentru că totul este explicat la nivelul lor de înţelegere. Având în vedere că este Săptămâna Altfel ne dorim să facem ceva diferit, copiii să intre în contact cu ceva cu ce nu se întâlnesc în fiecare zi, iar această meserie este din păcate o meserie puţin cunoscută, mai ales în rândul copiilor” a declarat Daniela Pescăruş, cadru didactic.
S-a lucrat interactiv cu toţi copiii prezenţi, iar meseria de hornar a fost explicată copiilor, ca o poveste, care a prins foarte bine în rândul micilor şcolari. Le-au fost arătate diferite unelte indispensabile coşarilor profesionişti, iar unealta care a fost tare apreciată în rândul celor mici a fost camera de videoinspecţie.

sdr
„Le-am prezentat micuţilor, atât cât pot ei să asimileze la această vârstă de 6 – 7 anişori şi spre surprinderea mea au fost destul de atenţi. La un moment dat, când am vrut să iau o pauză pentru ca micuţii să poată bea un suc, spre surprinderea mea nu au ales pauza, ci au dorit să continuăm. Important este să ştie şi să înveţe minimul de informaţii la această vârstă legat de foc, de căldură şi de munca coşarului ca şi prevenţie. Le-am prezentat şi o parte din uneltele de lucru cu ajutorul cărora se poate curăţa o sobă, periile mai uzuale. Astfel de acţiuni sunt benefice şi ne dorim să fie cât mai multe, cu cât mai mulţi copii implicaţi. Cine ştie, poate în viitorul apropiat, poate fi o alternativă de viitor pentru cei mici, pe latura profesională” a declarat Mircea Bălşoianu, preşedintele Asociaţiei ASFOCH.
Povestea hornarilor şi a uniformei pe care aceştia o poartă a fost expusă de către Cristian Simion, directorul Centrului de instruire şi perfecţionare a membrilor ASFOCH, Academia ProHornar. Copiii au învăţat care este istoria eşarfei purtată la gât de hornari la ţinuta de gală, cât şi povestea jobenului.
Copiii nu au plecat cu mâna goală de la hornari, ci au primit dulciuri, sucuri şi chiar hornari în miniatură pentru a le purta noroc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*