Elevi din Nagykőrös – vizită în Reghin

O delegaţie de aproximativ 25 de elevi din Nagykőrös – Ungaria oraş înfrăţit cu Municipiul Reghin au poposit miercuri în Reghin. Grupul a ajuns joi, 15 martie la sediul Primăriei unde s-au întâlnit cu Mark Endre, viceprimarul Municipiului Reghin, ocazie cu care s-au purtat diverse discuţii legate de prezenţa lor în oraşul nostru.

În toamna anului trecut s-a semnat un parteneriat între Colegiul Reformat „Arany János “ din Nagykőrös şi Liceul „Petru Maior” din Reghin. „ Am fost chemaţi şi am participat cu ocazia zilelor „Arany János “ cu un grup de elevi de la liceul nostru în oraşul Nagykőrös, astfel încât în prezent un grup de acolo este în vizită în oraşul nostru. Elevii din Nagykőrös au scris un proiect, care a fost aprobat de Ministerul Resurselor Umane din Budapesta, în urma căruia au câştigat o sumă importantă pentru a menţine această legătură cu titlul de „Moştenirea literară comună”. Având în vedere că Arany János a trăit şi la noi, apoi s-a mutat la Nagykoros unde a fost profesor, copiii au pregătit proiecte pe teme literare, care au fost prezentate acolo şi cu care au participat şi la un concurs. Am venit astăzi la primărie unde s-a povestit despre oraş şi despre aceste parteneriate care funcţionează şi în rândul elevilor, dar şi în rândul adulţilor, respectiv între cele două Primării” a declarat Martha Crişan, director adjunct al Liceului „Petru Maior” din Reghin.

 

„Ne bucurăm că am avut ocazia de a primi aceşti copii, chiar cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Aceste schimburi de experienţă între elevi sunt importante, deoarece copiii sunt viitorul nostru. Avem înfrăţiri cu mai multe oraşe din mai multe ţări şi schimb de experienţe între elevi din Polonia, Olanda, Moldova” a declarat Mark Endre, viceprimarul Municipiului Reghin.

De la sediul Primăriei, elevii au plecat spre Liceul „Petru Maior” pe care l-au vizitat, fiindu-le prezentată oferta acestei instituţii de învăţământ.

Astfel de parteneriate vor mai continua între elevii reghineni şi cei din Nagykőrös, mai ales că este deja stabilită următoarea vizită pe care Reghinul o primeşte în luna mai, de această dată elevi de gimnaziu, urmând ca abia anul următor un grup de elevi reghineni să întoarcă vizită. „Consider că va fi o relaţie care se va dezvolta în timp. Mă bucur că am avut această oportunitate de a crea relaţii. Avem scrise proiecte pentru mobilitate, proiecte Erasmus, însă nu ştiu dacă vom primi fondurile necesare pentru a putea merge şi în alte ţări” a adăugat Martha Crişan, director adjunct la Liceul „Petru Maior”.

Delegaţia de elevi din Nagykőrös vor rămâne în Reghin până sâmbătă, timp în care vor vizita mai multe obiective turistice şi vor face o excursie la Cheile Bicazului, Sovata şi Gurghiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*