
Primar nou şi planuri măreţe pentru conducerea comunei Solovăstru
Rep: A trecut mai bine de un an şi jumătate de când aţi preluat mandatul. Cum a fost începutul dumneavoastră în această funcţie?
Tătar Ilie Chirilă: Cu toate că am venit complet din altă lume să zic aşa, cu ajutorul celor din primărie am început să îmi dau seama despre ce este vorba şi chiar îmi place ce fac. M-am implicat foarte mult şi prin implicare nu pot decât să învăţ multe lucruri pe care, venind de la un alt loc de muncă, nu aveam de unde să le ştiu. Fără sprijinul fiecărui compartiment, evident nu poţi să duci la bun sfârşit niciun lucru pe care-l începi. Contează foarte mult şi situaţia politică şi situaţia de la nivel naţional, pentru implementarea proiectelor şi atragerea de fonduri.
M-am străduit să aduc cât mai mulţi bani europeni, ceea ce am şi reuşit. Ca şi primărie de gradul trei, să ai două investiţii de două milioane şi jumătate de euro, zic că nu e la îndemâna oricui. Din punct de vedere al proiectelor de viitor, voi încerca pe cât posibil să mulţumesc pe toată lumea, voi sta în continuare la dispoziţia oricărui cetăţean din comună, le voi asculta părerile, proiectele şi tot ce ţine de viitorul comunei şi voi încerca să le pun ideile în practică, dacă acestea sunt bune. Consiliul Local al comunei Solovăstru trebuie să înţeleagă că tot ceea ce facem este pentru comunitate, pentru cetățeni.
Rep: Cu ce proiecte aţi intrat în noul an?
T.I.C: Extinderea reţelei de apă şi canalizare în comuna Solovăstru este în faza de evaluare a ofertelor. Am avut şapte participanţi la licitaţie dintre care unul a fost exclus, aşa că au rămas şase. Se evaluează partea tehnică a ofertelor, iar în circa o lună de zile vom cunoaşte şi câştigătorul. Valoarea lucrării este de 1.460.000 de euro şi este finanţată din fonduri europene. Odată cu implementarea acestui proiect, aproximativ 95% din populaţia comunei Solovăstru va avea acces la aceste utilităţi. O estimare a lucrărilor nu aş putea să vă dau, cert este că până în anul 2020 trebuie să fie finalizat acest proiect, deoarece sunt bani europeni, ne-am asumat şi un termen de execuţie a lucrării.
Rep: Există proiecte ce vizează infrastructura rutieră?
T.I.C: Un alt proiect pe care-l avem în derulare pe măsura 7.2, în valoare de un milion de euro este tot din fonduri europene. Aici avem şi o cofinanţare în valoare de 260.000 de euro din buget propriu. Este vorba despre 9,4 kilometri de asfalt şi un pod peste râul Gurghiu, care va face legătura între drumul judeţean 153C şi 154E. Va fi de utilitate pentru că va scoate o mare parte din traficul greu, care străbate localitatea Solovăstru. Acest proiect este la faza de licitaţie a proiectului tehnic, iar dacă toate lucrurile decurg normal şi acest proiect va putea ajunge la faza de începere a lucrărilor în toamna acestui an.
Rep: Trecând prin satul Jabeniţa, am văzut lucrări la un nou Cămin Cultural. Despre ce este vorba?
T.I.C: Aici este vorba despre o investiţie de circa 200.000 de euro. Este în totalitate pe bani guvernamentali, mai precis prin Compania Naţională de Investiţii, lucrare ce se va finaliza până la mijlocul lunii martie. În cadrul acestui proiect, Căminul Cultural va fi unul care va corespunde din punct de vedere al utilităţilor şi al confortului, la cerinţele zilelor noastre. Va avea băi, încălzire centrală, apă, instalaţie electrică nouă, va fi dotat cu un număr de 130 de scaune, izolat termic pentru a fi eficient din punct de vedere al costurilor şi un plus de siguranţă pe situaţii de urgenţă, respectiv în caz de incendiu are o trapă care se va declanşa automat, cu senzori de fum. Intenţionăm ca după recepţia finală a lucrărilor să îi facem şi o inaugurare, ne gândim undeva în luna aprilie.
Rep: Ce alte proiecte mai aveţi în derulare?
T.I.C: Mai avem un proiect depus la Electrica legat de extinderea reţelei electrice în zona de locuinţe de pe Mocear şi zona Obrejuţă. Se pare că în ultima săptămână a fost aprobat la Braşov, aşa că va fi implementat. Va fi o linie de medie tensiune adusă până pe Obrejuţă, de unde se va extinde până unde sunt casele construite pentru a-i încuraja pe cei care au terenuri în zona respectivă să construiască.
Rep: Iarna se ţine cu dinţii de noi încă. Cum stați cu întreţinerea drumurilor în comuna Solovăstru?
T.I.C: Drumul Judeţean este sub contract cu Consiliul Judeţean, iar cele comunale şi străzile interioare le deszăpezim şi întreţinem cu utilajele noastre, respectiv un tractor cu lamă cu plug tractat şi un buldoexcavator cu lamă. Materialul antiderapant îl avem în stoc tot timpul, pentru că ne facem singuri amestecul de nisip cu sare pentru a reduce costurile. Astfel că am reuşit de fiecare dată să fim prezenţi pe drum pentru ca cetăţenii să nu simtă că a căzut zăpada şi să nu îngreunăm traficul.
Rep: Sunteţi foarte activ pe facebook. Vă simţiţi astfel mai aproape de cetăţean, distribuind informaţii în timp real legate de comuna?
T.I.C. Facebook-ul este o sursă de informaţie pentru o parte din cetăţenii comunei.
Pentru ceilalţi sunt adunările cetăţeneşti, care cel puţin de două ori pe an le-am făcut în fiecare localitate, prin care am informat populaţia despre ceea ce intenţionăm să facem. Întorcându-ne la facebook, o parte dintre cei care-mi urmăresc postările, sunt chiar încântaţi pentru că, probabil prin alte surse nu ajunge informaţia la ei.
Rep: De ce credeţi că mai are nevoie comuna Solovăstru? Ce îi lipseşte?
T.I.C: Îmi doresc să pot să construiesc două parcuri cu locuri de joacă pentru că majoritatea cetăţenilor din comună au această doleanţă. Într-adevăr, copiii nu au unde să se joace. Totodată, un fix al meu, să-i zic aşa, este curăţenia, iar aici am încercat de când am preluat funcţia şi se pare că am şi reuşit, să transmit oamenilor mesajul că o comună curată este asemeni unei haine noi. Aşa că am montat coşuri de gunoi în toată comuna şi aşa au început să dispară hârtiile şi pet-urile aruncate la voia întâmplării.
Îmi mai doresc trotuare, toate şanţurile curăţate şi betonate pentru că dacă dispare mizeria ne simţim mai bine. Tot legat de dorinţe şi planuri de viitor, aş investi într-o sală de sport pentru copii şi chiar un bazin de înot pentru că în zonă nu este aşa ceva şi cred că ar fi binevenit.