Persoanele de vârsta a treia îşi petrec timpul liber la Clubul Pensionarilor

M-am tot întrebat ce fac pensionarii, cum îşi petrec timpul liber, aşa că primele zile din noul an m-au găsit poposind la poarta Clubului Pensionarilor din Reghin.

Deşi nu se simte nimic din stradă, în interior e mare activitate. Unii râd, alţii stau atenţi în faţa televizorului, urmărind cele mai noi ştiri, în timp ce alţii preferă să se implice în diverse jocuri de societate cum ar fi table, şah, rummy. Mă privesc pe furiş când eu, la 30 de ani, pătrund în sanctuarul lor, în locul lor de relaxare.
Aici se leagă prietenii, toţi se cunosc între ei şi nu ratează nicio zi fără a se vedea, lipsesc doar în cazuri excepţionale.
1100 de membrii sunt înregistraţi, dintre care 600 activi şi cu plata cotizaţiei la zi, care participă la toate activităţile desfăşurate de Liga Pensionarilor, filiala Reghin. Pentru a fi parte din Club, doritorii trebuie să prezinte actul de identitate și cuponul de pensie ori şomaj.

Distracţii pentru vârsta a treia

pensionari 5
Cele 50 de locuri de la mese, sunt ocupate aproape zilnic. Mai ales acum în perioada sezonului rece, când timpul trece parcă altfel, iar temperaturile de afară nu le permit să stea prea mult prin frig. Vara, în schimb, e altfel, o parte din ei stau în parc, profitând de razele soarelui. „Sunt câteva persoane ce nu lipsesc de la Club şi vin aici zilnic, ca şi cum ar avea abonament. Tare mult mă bucură asta, îmi place să-i văd aici pe toţi şi că nu stau prin baruri. Vin aici şi discută, se joacă” ne-a declarat Vian Bonţ, preşedintele Ligii Pensionarilor, filiala Reghin.
Azi, mare parte dintre ei joacă table. Sunt cu privirile atente la masa de joc. Stau cu mâinile pe masă, nu fac prea multe gesturi. În sală e linişte, poate de la prea multă concentrare.
Discuţii peste discuţii, ştiri, bârfe; orice îi face să se simtă bine. Un lucru nu pot face la acest club: politică. Şi poate aşa e cel mai bine. „Politică nu se face pentru că le-am spus că asta duce la supărări şi certuri. Aşa că se uită la televizor, la meciuri ori citesc ziare şi reviste şi dezbat ultimele ştiri. Se râde, se spun bancuri” a adăugat Vian Bonţ.
Clubul nu este lipsit de activităţi. Anul ce tocmai s-a încheiat a fost unul plin, cu diferite evenimente organizate în funcţie de preferinţele grupurilor de oameni ţintă. „Anul trecut am încheiat un an foarte bogat în activităţi. În preajma sărbătorilor de iarnă am fost cu ansamblul nostru format din 15 femei „Crenguţă de Brad” la Mănăstirea Recea unde am fost primiţi cu deosebită căldură. De acolo am mers la Valea Izvoarelor la aşezământul pentru bătrâni. Am găsit acolo trei persoane din Reghin, care au fost membri ai clubului. Le-am făcut o mare bucurie tuturor” spune Vian Bonţ.

pensionari 6
Deşi aproape trei sferturi din totalul membrilor sunt femei, acestea nu prea frecventează clubul, însă sunt implicate în restul acţiunilor organizate. „Avem promisiuni de la administraţia locală că ne va sprijini în găsirea unui spaţiu pentru a face un club al femeilor pe care-l vom numi „Clubul Femina” pentru ca acolo să-şi poată şi ele desfăşura activitatea, să socializeze, să-şi ţină zile de naştere” a precizat Vian Bonţ.
Din programul de activităţi pentru 2018, cele mai apropiate ca perioadă sunt „ora de psihologie” unde un specialist se va prezenta în data de 19 ianuarie de la ora 16:00 în faţa membrilor clubului, pentru a purta discuţii cu aceștia privind importanţa activităţilor şi socializarea în rândul pensionarilor şi în special a persoanelor văduve şi combaterea anxietăţii.
În 3 februarie la Banfy – Topliţa, conducerea va organiza Cupa Municipiului Reghin la sky şi săniuş pentru copii, tineret şi seniori, unde premiile vor consta în cupe şi diplome. Acest eveniment va fi organizat în colaborare cu Asociaţia Sportul pentru Toţi.
Ziua Femeii va fi marcată şi în acest an la un restaurant din oraş, unde vor lua parte doamnele însoţite de partenerii de viaţă. Aici vor avea parte de multe suprize muzicale, dar şi de o tombolă cu premii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*