Drepturi şi obligaţii pentru elevi conform noului Regulament Şcolar

De săptămâna viitoare, odată cu întoarcerea elevilor din vacanţă, şcoala începe cu noi reguli. Asta după ce luni, 8 ianuarie, a fost aprobat noul Regulament Şcolar de către Ministrul Educaţiei, Liviu Pop.

Printre articolele modificate şi completate, este şi cel cu privire la folosirea telefonului mobil în timpul orelor. Conform noii modificări „în timpul orelor de curs, al examenelor şi al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepţie de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situaţia folosirii lor în procesul educativ sau în situaţii de urgenţă”. În rest, telefoanele vor urma să fie păstrate în locurile special amenajate din sala de clasă.

Regulamentul mai prevede faptul că este interzis ca elevii să efectueze serviciul de şcoală, cunoscut ca fiind elevul de serviciu al şcolii, tocmai pentru a nu-i mai fi limitat accesul la educaţie. De asemenea este interzis ca profesorii să sancţioneze elevii care nu poartă uniforma unitatii de învăţământ.

Articolul 182 a fost modificat şi are şi el următorul cuprins „Consiliul reprezentativ al părinţilor este o structură, fără personalitate juridică, a cărei activitate este reglementată  printr-un regulament adoptat prin hotărârea adunării generale a preşedinţilor comitetelor de părinţi pe grupă/clasă din unitatea de învăţământ, care nu are patrimoniu, nu are buget de venituri şi cheltuieli, nu are dreptul de a colecta cotizaţii, donaţii şi a primi finanţări de orice fel de la persoane fizice sau juridice. Se poate aplica în activităţile unităţii de învăţământ prin acţiuni cu caracter logistic – voluntariat. La nivelul fiecărei unităţi de învăţământ se poate constitui Asociaţia de părinţi în conformitate cu legislaţia în vigoare privind asociaţiile şi fundaţiile, care reprezintă drepturile şi interesele părinţilor din unitatea de învăţământ, membri acesteia”.

Părinţii iresponsabil ce nu îşi trimit copiii la şcoală pentru perioada învăţământului obligatoriu riscă amenzi între 100 şi 1000 de lei ori muncă în folosul comunităţii.

Regulamentul complet îl găsiţi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*