Testul Babeş Papanicolau gratuit pentru femeile între 25 şi 64 de ani
Testul Babeş-Papanicolau este esenţial în depistarea cancerului de col uterin, dar poate identifica şi infecţii ori boli cu transmitere sexuală. În această perioadă se desfăşoară a doua etapă a campaniei naţionale gratuite de testare – Papanicolau. Pe această temă, am purtat discuţii cu Dorin Mărginean, medic specialist, obstetrică-ginecologie la cabinetul de planificare familială din cadrul Policlinicii Reghin.
Rep: În această perioadă se desfăşoară campania gratuită de testare Papanicolau.
Dr. Dorin Mărginean: Da, programul naţional pentru depistarea cancerului de col uterin prin testul Papanicolau îşi desfăşoară în această perioadă cea de-a doua etapă din cursul acestui an. De acest program gratuit pot beneficia femeile cu vârsta cuprinsă între 25 – 64 ani. Lucrul îmbucurător este tocmai faptul că femeile din mediul rural conştientizează importanţa acestui test şi se prezintă pentru a le fi recoltate probele.
Rep: Arată pacientele interes?
Dorin Mărginean: Acest program se derulează la noi în policlinică de aproximativ jumătate de an, din luna iunie a acestui an. Pot spune că adresabilitatea este în creştere pentru că în ultima perioadă tot mai multe paciente vin şi se adresează pentru recoltare. Am observat în această perioadă o problemă, şi-anume faptul că sunt femei care nu au mai făcut un Papanicolau de şapte ani ori sunt paciente care nu l-au efectuat niciodată. Noi, în calitate de medici ginecologi recomandăm examenul Papanicolau o dată pe an, iar o dată cu intrarea la menopauză, o dată la şase luni.
Nu pot spune că acest lucru ţine de indiferenţă, ci mai de grabă de o lipsă de informare. Ori poate nu cunosc centrele unde se efectuează acest screening de col uterin. Noi am luat legătura cu coordonatorul programului şi ni s-a spus că programul nu are o limită. În Reghin acest test se realizează aici la noi, la cabinetul de planificare familială, dar şi în cadrul Spitalului „Eugen Nicoară” secţia obstetrică-ginecologie. Nu este nevoie de bilet de trimitere de la medicul de familie, pacientele trebuie doar să aibă asupra lor un act de identitate.
Rep: Care dintre paciente sunt mai prezente în cabinetul dumneavoastră? Cele din mediul rural ori cele din mediul urban?
Dr. D.M: Am rămas suprins să observ că majoritatea pacientelor care vin să-şi facă examen Papanicolau şi care respectă mai mult regula aceasta a screening-ului sunt cele din zonele limitrofe. Avem foarte multe paciente din Deda, Răstoliţa, Ideciu, Brâncoveneşti! Probabil adresabilitatea celor de la sate este mai mare tocmai pentru că atunci când se prezintă la noi aduc cu ele şi pe vecina şi o soră, o mătuşă! Între 40 şi 55 ani este frecvenţa de vârstă cea mai ridicată a persoanelor care se adresează la cabinetul nostru pentru acest screening. Avem şi paciente sub 30 de ani, dar proporţia cea mai redusă este a femeilor cu vâsta de 55 – 64 de ani!
Rep: Aţi putea să ne spuneţi câte persoane s-au prezentat la dumneavoastră pentru acest test?
Dr. D.M: În jur la 200 de paciente au călcat pragul cabinetului de planificare familială pentru acest test, o creştere începând cu luna august.
Pacientele nu se prezintă după rezultate
Rep: Care este procedura?
Dr. D.M: Procedura este că în momentul în care pacienta vine la noi, i se recoltează acest examen citologic, acea secreţie, lasă un număr de telefon, este trecut în registru, iar în momentul în care avem rezultatele, pacienta este sunată să le ridice. Analizele nu sunt trimise la medicul de familie, ele sunt ridicate de la noi pentru că eu, fiind medic ginecolog, acele rezultate trebuie interpretate şi discutate pentru că eu explic fiecărei paciente în parte care este conduita într-o afecţiune, ce trebuie să facă, când trebuie să repete examenul citologic. Pacienta trebuie informată cum au ieşit rezultatul şi dacă într-adevăr nu este un rezultat bun, trebuie să fie informată. Acolo unde sunt descoperite probleme le putem îndruma ori trata. Însă, cu toate astea este un procent de 20 – 25% care nu vin să-şi ridice rezultatele, asta în ciuda faptului că au fost sunate de nenumărate ori. Avem rezultate inclusiv din luna august care nu au fost ridicate. Avem paciente pe care le-am sunat de două – trei ori pentru interpretarea rezultatelor pentru că acestea nu sunt în limite normale, dar nu au venit după ele! Foarte puţine sunt cele care conştientizează că există probleme şi foarte puţine sunt cele care au fost tratate după o anumită afecţiune şi revin pentru investigaţie de specialitate şi un tratament.
Rep: Despre ce probleme vorbim?
Dr. D.M: Sunt foarte puţine rezultate bune, având în vedere că 80% dintre acestea sunt cu probleme. La majoritatea sunt infecţii cu transmitere sexuală, dar sunt şi modificări displazice.