Numărul avorturilor în creştere

Peste 850 de persoane există în evidenţele cabinetului de planificare familială din cadrul Policlinicii din Reghin, care beneficiază de o metodă contraceptivă. Toate acestea au o fişă de observaţie, la prezentare la cabinet, pacientei îi este măsurată tensiunea, este cântărită, se face şi un examen ginecologic şi ecografic şi ulterior pacienta este consiliată în alegerea unei metode contraceptive.
Dacă în prima partea a anului, elevii ofereau interes pentru a ajunge la cabinetul de planificare familială, iată că adresabilitatea a scăzut începând cu luna iunie 2017. Pe de altă parte se arată o creştere vertiginoasă a numărului de avorturi la cerere la vârste fragede.
„Din anul 2014 de când sunt aici la cabinet, am avut şi câteva acţiuni la liceele din oraş. A fost o perioadă în care a crescut numărul elevelor care veneau cu probleme, dar care din timiditate refuzau să discute în cadrul programului implementat în şcoală. În acelaşi timp, am constatat că a crescut şi numărul de avorturi la cerere, la vârste cuprinse între 15 şi 17 ani. Debutul vieţii sexuale este undeva la 13 – 14 ani şi de la această vârstă vin pentru consiliere şi alegerea unei metode contraceptive, dar multe dintre ele vin cu o sarcină nedorită. Eu recomand şi prescriu medicamente contraceptive doar în urma unui control ginecologic amănunţit şi în urma unor investigaţii şi analize de laborator, evident acestea sunt trecute pe foaia de observaţie care este întocmită fiecărei paciente care se adresează la noi. Tot acolo sunt trecute şi antecedentele personale, inclusiv antecedentele heredocolaterale” spune medicul ginecolog Dorin Mărginean.

Nu luăm contraceptive după ureche
În niciun caz nu vom merge în farmacie şi nu vom cumpăra de capul nostru medicamente contraceptive. De ce? „Pentru că după cum se ştie, contraceptivele au şi ele anumite riscuri, administrarea lor poate să aibă anumite efecte adverse şi este important ca odată ce o pacientă şi-a ales o metodă contraceptivă să fie informată asupra avantajelor şi dezavantajelor, plus efectele adverse pe care le poate genera. Mergând la farmacie ea alege un produs. Am avut şi cazuri în care prietena lua un anumit produs şi prietenei respective îi merge foarte bine, aşa că s-a gândit să ia şi ea. Astfel s-a prezentat la noi cu tulburări şi probleme care au necesitat întreruperea metodei contraceptive şi alegerea alteia pe baza unor analize. Sunt paciente care tolerează greu anumite contraceptive, şi-atunci vin la noi pentru consiliere” adaugă medicul ginecolog Dorin Mărginean.

Ore de educaţie sexuală în şcoli

„Recomand orele de educaţie sexuală în şcoli pentru că în România nu doar numărul avorturilor a crescut, ci şi al bolilor cu transmitere sexuală. Pun această creştere şi pe lipsa de informare a femeilor, dar şi din lipsa de cunoaştere, vis-a-vis de bolile ori afecţiunile la care ele se pot expune nefolosind o metodă contraceptivă” precizează medicul specialist, obstetrică-ginecologie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*