
Anul 2018 se arată un an roditor pentru administraţia locală din Reghin
Maria Precup, primarul Municipiului Reghin poate face bilanţul după un an pe care-l consideră greu. Despre realizări, dar şi ce proiecte urmează să fie demarate, ne-a vorbit într-un interviu pe care vi-l prezentăm mai jos.
Rep: Ne apropiem de sfârşitul de an. Cum a fost acest an pentru dumneavoastră în calitate de primar?
Maria Precup: 2017 a fost un an foarte greu! Am avut proiecte multe şi am fost blocaţi de birocraţie şi de obţinerea avizelor. Cu toate acestea s-a lucrat mult în Reghin, chiar dacă nu la nivelul aşteptărilor. Am avut proiecte, care din nefericire nu au putut fi finalizate, cum este strada Muncitorilor, care este licitată din 2016, era finanţarea asigurată, dar când ne-am apucat să asfaltăm, am constatat că trebuie să schimbăm şi reţelele. Am avut probleme pentru că strada este foarte joasă, iar pânză freatică foarte sus, aşa că a trebuit să schimbăm toate reţelele de utilităţi. La toată investiţia a fost nevoie de lucrări suplimentare, pe care trebuie să le facem noi, am făcut inclusiv branşamente pentru apă-canal. Au fost probleme şi cu reţelele de gaz, dar din fericire cei de la gaz şi-au remediat singuri problemele. Pe Muncitorilor cea mai mare problemă este colectarea canalului pluvial pentru că strada este îngustă şi nu avem loc să facem şanţuri colectoare, aşa că a trebuit să găsim variante. Noi trebuie să ne asigurăm că atunci când asfaltăm, apa nu mai intră în pământ. Şi pentru că strada se ridică, lucrarea fiind de foarte bună calitate, foarte serios făcută, pentru a nu inunda curţile oamenilor unde unele sunt mai jos faţă de stradă, a fost extraordinar de greu să găsim variante de colectare a canalului pluvial mai ales că lumea a renunţat la şanţuri ori au fost blocate, iar cele din zona industrială de la fosta Metalurgica au dispărut.
Cetăţenii de pe strada Muncitorilor sunt supăraţi, dar îi rog să ne înţeleagă pentru că toate aceste lucrări sunt în interesul lor. Le înţeleg supărarea, dar toate aceste amânări au fost spre binele lor şi investiţiile au fost foarte mari şi-atunci şi lucrările trebuie să fie de bună calitate. După ce faci o asfaltare, nu mai poţi sparge drumul să rezolvi problemele, tocmai de aceea, ele trebuie rezolvate înaintea asfaltării. Am făcut inclusiv video-inspecţie, ceea ce nu se făcea până acum, pentru a vedea dacă căderea este bună pentru canal pentru a nu întâmpina probleme. Aşa că la primăvară, cum începe să iasă soarele şi vremea ne va permite, vom trece şi la asfaltare.
Rep: Ce alte proiecte mai aşteaptă rezolvare?
M.P.: Pentru Piaţa Agroalimentară sunt depuse ofertele pentru licitaţie, unde Compania Naţională pentru Investiţii (CNI) se ocupă de licitaţii. La începutul anului sperăm să se apuce de lucru.
Suntem la final şi pentru obţinerea avizelor pentru cinematograf. Tot CNI finanţează această lucrare pentru care sper să ne ajute Dumnezeu să obţinem finanţarea.
Pentru Parcul Central am dat termen celor de la achiziţii, având arhitect şef, să se ocupe să obţinem aviz şi să alegem o variantă din proiectele pe care le avem pentru ca în primăvară să ne apucăm de lucru. Este un parc foarte frumos şi are nevoie de reamenajare totală. Fiind centru istoric, motivul pentru care a fost amânată investiţia a fost legat de faptul că cei de la Monumente Istorice nu ne-au dat avizul şi aşa a trecut un an şi nu am reuşit să facem nimic.
Suntem blocaţi cu blocul social pentru conducta de apă de pe strada Salcâmilor. Singurul loc unde am găsit teren pentru construcţia acestui bloc este lângă sediul fostului IFET, dar pe acolo trece magistrala de apă şi reţeaua de energie electrică. Din acest motiv trebuie să deviem pentru a putea face săpături pentru a începe blocul social, care-l puteam face anul acesta dacă nu aveam blocaj din partea operatorilor.
Pentru străzile Margaretelor şi Cimitirului a avut loc licitaţia, dar tot din pricina vremii şi a avizelor am rămas să asfaltăm anul viitor. Tot anul viitor sperăm să putem cuprinde în buget şi strada Câmpului, Ierbuș, Pasarela Pietonală de pe strada Băii, care în prezent reprezintă un pericol.
Pentru strada Salcâmilor avem bani de la Guvern, unde am primit autorizaţia de construcţie pentru că aici trebuie să refacem toată canalizarea pentru că acolo este o problemă. Apoi noi vom face asfaltarea pentru că e o stradă cu trafic greu şi este necesar să fie lucrări de bună calitate. Acelaşi lucru urmează şi pe Apalinei şi Castelului, iar pe viitor asfaltarea.
În cadrul programului POR 2014-2020, urmare a Planului de Mobilitate Urbană Durabilă finalizat în acest an, vom depune proiecte pentru achiziționarea de autobuze noi și construirea, modernizarea, reabilitarea infrastructurii rutiere pentru creșterea nivelului de siguranță și eficiență în circulație, având ca termen de depunere 20 martie 2018.
Proiecte pentru şcoli
Rep: Cum stăm la capitolul învăţământ?
M.P: S-a deschis finanţarea pe fonduri europene şi urmează să semnăm contractul cu firma pentru proiecte unde vom reabilita instituţiile de învăţământ, inclusiv schimbarea de reţele de utilităţi, tâmplărie şi tot ce este necesar la şcolile din Reghin. Vom face o listă cu toate şcolile în urma căreia vom stabili priorităţile.
În ceea ce privește unitățile de învățământ obligatoriu, profesional și tehnic, am inițiat demersuri pentru alegerea datelor și scrierea cererilor de finanțare pentru modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurilor educaționale pentru învățământul preșcolar(grădinițe), obligatoriu, profesional și tehnic, axe de finanțare deschise în cadrul Programului POR 2014-2020 Axa 10.-10.1
Rep: De curând s-a terminat sensul giratoriu de la intersecţia străzilor Iernuţeni şi Gurghiului. Mai există în plan alte lucrări pentru fluidizarea traficului?
M.P: Avem proiect pentru lărgirea străzii Axente Sever, la urcarea pe pod, vis-a-vis de IRUM. Proiectul este făcut, urmează să avem o întâlnire cu proiectantul şi să trecem la expropiere pentru demolarea caselor de pe colţ. Acolo va fi o zonă relaxată pentru circulaţie aşa cum este necesar pentru că momentan se blochează din pricina traficului greu.
Suntem în negociere cu un proiect pentru schimbarea mijloacelor de transport în comun, de aceea trebuie să ne grăbim cu Planul de Mobilitate Urbană pentru că scrierea de proiecte pentru mijloacele de transport este legată de acest Plan, care este în derulare şi sper să-l obţinem cât mai repede.
Deszăpezirea cu forţe proprii
Rep: Iarna şi-a făcut simţită prezenţa. Este pregătită administraţia locală pentru acţiunile de deszăpezire?
M.P: Ca de obicei, pentru a nu irosi resursele financiare şi pentru că avem 40 de oameni la drumuri, ne-am dotat cu utilaje, cu lame şi cu tot ce este nevoie, aşa că o facem ca de fiecare dată cu echipa noastră. În cazul în care vor fi zăpezi mai mari şi pentru a nu intra într-un blocaj al circulaţiei în sezonul de iarnă, eu sunt convinsă că la fel ca în anii trecuţi ne vor ajuta agenţii economici care au posibilitatea. Pentru că ştim că este o problemă cu sarea şi materialul antiderapant, am făcut achiziţia din timp, aşa că avem stoc depozitat, pregătit pentru iarnă.
Am făcut permanenţă, am făcut chiar şi un grup online cu toate serviciile subordonate primăriei, înclusiv poliţia unde se raportează în timp real toate problemele ivite şi se pare că funcţionează foarte bine.
Se intenționează a se scrie și depune o cerere de finanțare în cadrul Programului Operațional Regional AP.37.I.3.1- înlocuirea corpurilor de iluminat cu un consum ridicat de energie electrică, reabilitarea instalațiilor electrice în zonele din oraș.
Sănătatea în vizorul primarului Municipiului Reghin
Rep: Ce consideraţi că îi lipseşte Reghinului?
M.P: Ca cetăţean al acestui oraş, îmi doresc în primul rând un spital nou pentru care am contractat şi facem proiect. Sper să obţinem finanţarea pentru acesta de la Compania Naţională de Investiţii. Având în vedere că actualul spital este retrocedat, nu se pot face investiţii. Este lăsat prin testament Episcopiei Ortodoxe Alba Iulia de către dr. Eugen Nicoară. Chiar dacă l-am câştiga noi, tot nu l-am putea adapta la necesităţile de astăzi, motiv pentru care este nevoie de un spital nou.
Pentru centrul de primiri urgenţe s-au început lucrările. Acolo trebuie doar făcută asamblarea pentru că este deja proiectul, avem avizele. Nu este construcţie, este vorba despre un container aşa că se poate lucra chiar dacă este mai frig.
Rep: Sărbătorile de iarnă sunt aproape. Un gând pentru reghineni!
M.P: În prag de sărbători vreau să le urez tuturor linişte, pace, bunăstare, căldură în casă şi în suflet. Să-şi petreacă sărbătorile alături de cei dragi, să le vină toţi copiii şi părinţii acasă şi să stea împreună lângă brad. Să uităm de lucrurile neplăcute şi să ne bucurăm de zilele care ni le-a dat Dumnezeu la naşterea lui Iisus.