Vara Arhanghelilor la Idicel

Tradiția spune că de Arhangheli, caii și plăieșii de pe Valea Idicelului trebuie să se adune între Păraie, pentru a sărbători Vara Arhanghelilor, o zi în care Mihai Moldovan, îndrăgitul rapsod popular cu rădăcinile de pe aceste meleaguri, le-a dat întâlnire tuturor celor care au dorit să afle cum își petreceau zilele tinerii atunci când mergeau cu animalele la păscut, lipsiți fiind de tehnologiile moderne actuale. Invitația a fost onorată de zeci de persoane, mai ales pentru că ziua de duminică a fost o zi cu cer senin, cu soare,  plină de multă voie bună și momente inedite puse la cale de Mihai Moldovan „astăzi o să le arătăm prietenilor noștri cum ne jucam atunci când eram noi copii, cum ne întreceam în forță, dar și cum reușeam să cărăm trei găleți de apă la animale, pentru că izvorul nu era aproape de stână, iar ca să adăpăm animalele era nevoie de apă multă. Mă bucur că soarele e sus pe cer, că e o zi frumoasă de toamnă, dar mai ales mă bucur să văd că oamenii au venit la noi acasă, aici la Idicel, între Păraie” a precizat rapsodul Mihai Moldovan, care a reușit să alunge grijile concetățenilor săi preț de o zi, înlocuindu-le cu momente care au stârnit hazul și au adus zâmbete pe chipurile celor prezenți la Vara Arhanghelilor.

idicel parada cai

Cei prezenți a fost ademeniți de organizatori să participe la competiții care mai de care mai năstrușnice: aruncatul bolovanului, trasul frânghiei, căratul găleților de apă, trecerea peste botă fără să îți iei mâna de pe ea, dar și multe pozne ca odinioară. La final, participanții au fost recompensați cu diplome, dar și obiecte tradiționale, care să le amintească în timp de momentele frumoase petrecute pe meleagurile de la Idicel.

Cei prezenți au putut degusta din mâncăruri făcute la ceaun, balmoș, tonănițe, dar și cozonaci și scorușe, un păhărel de țuică și bineînțeles, multă voie bună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*