Balul Palatului, primul bal cu specific vienez organizat la Târgu-Mureș
Marți, 7 noiembrie 2017, s-a desfășurat prima ediție a Balului Palatului, un eveniment la care au participat mureșenii dornici de a retrăi acele vremuri de odinioară, în care muzica și dansul au fost vedetele serii. Gazda evenimentului a fost cunoscutul prezentator, Virgil Ianțu.
Noutatea absolută a evenimentului a constat în felul spectaculos în care Sala Mare a Palatului Culturii a fost reconfigurată, prin amplasarea unui podium uriaș, montat deasupra scaunelor actuale, sala devenind astfel un uriaș ring de dans, plin de eleganță și grandoare. Evoluțiile celor peste 60 de dansatori debutanți, avansați și seniori ai Clubului Sportiv Dance Art din Târgu-Mureș, acompaniați de Filarmonica de Stat Târgu-Mureș, momentele de teatru și evoluția publicului prezent la bal au oferit eleganță, grație și ineditul Balului Palatului. Actorul Nicu Mihoc a reușit să atragă atenția invitaților prin momentul teatral impecabil realizat pe scena Palatului, urmând ca oaspeții să petreacă clipe de neuitat pe acordurile Filarmonicii de Stat din Târgu-Mureș, sub bagheta maestrului Gheorghe Costin. S-a ascultat uvertura „Liliacul”, „Povestiri din pădurea vieneză”, „Dunărea albastră”, precum și recitalurile tenorului Mario Vasiliu și a sopranei Irina Iordănescu.
Oaspeții s-au delectat cu momentele prezentate în ringul de dans, dar și cu preparate culinare, asezonate de șampanie și vinuri alese. Unul dintre scopurile evenimentului a constat în organizarea unei licitații cu picturi ale artiștilor mureșeni, Asociația Mercur direcționând o parte din fondurile obținute prin vânzarea de bilete către achiziționarea picturii „Natură statică”, de Aurel Ciupe, un tablou valoros care a provenit de la un colecționar, acesta fiind donat către Muzeul Județean Mureș. Balul Palatului a devenit primul bal caritabil destinat întregirii patrimoniului cultural muzeal. Pe parcursul serii, oaspeții au putut oferi donații în scopul achiziționării altor picturi precum „Odaia copiilor” de Nicolae Tonitza, „La fereastră” de Simon Hollosy și „La pădure” de Ion Andreescu.
Următoarea ediție va avea loc în 31 octombrie 2018.
Alexandra COTOI