„Haine” noi pentru unităţile de învăţământ din Reghin

„Haine” noi pentru unităţile de învăţământ din Reghin

 

Începutul de an şcolar a adus cu sine schimbări în mediul în care elevii, dar şi cadrele didactice îşi desfăşoară activitatea didactică. Consiliul local şi conducerea unităţilor de învăţământ din municipiul Reghin, au reuşit să ducă la bun sfârşit planurile de reabilitare şi modernizare a sălilor de clasă şi igienizarea grupurilor sanitare, pentru ca elevii să se bucure de cele mai bune condiţii.

Pentru Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan” din Reghin, cele mai importante lucrări, au  fost renovarea completă a grupurilor sanitare şi raşchetarea parchetului din sălile de clasă. Băile nu au avut parte de modificări majore de 30 de ani, schimbarea completă a acestora, fiind imperios necesară. Lucrările sunt o schimbare majoră de care se bucură nu doar elevii, ci şi cadrele didactice şi părinţii. Astfel de lucrări de reabilitare sunt solicitate de directorii de instituţii, care le consideră întotdeauna bine venite „mai mult decât altă dată, am reuşit să definitivăm absolut tot ceea ce ne-am propus, începând de la parchetat, zugrăvit, lavabilă şi foarte importante sunt punctele sanitare. Acolo totul este nou-nouţ, de la vasul de toaletă până la pereţii despărţitori. Ne-am bucurat să primim finanţare şi eu zic că am valorificat fiecare bănuţ, iar pentru asta mulţumim, întreaga gratitudine a colectivului, a părinţilor, a elevilor pentru ajutorul primit. Cu siguranţă elevii vor aprecia toată munca depusă, nu am avut probleme în acest sens şi i-am văzut chiar foarte entuziasmaţi”  a declarat Camelia Boariu, director Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan”.

Toate şcolile din municipiul Reghin au beneficiat de fonduri alocate de către Consiliul Local Reghin pentru reabilitare şi igienizare. „Mă bucur mult pentru că toate sălile de clasă sunt la un standard ridicat şi investiţiile care au avut loc sunt benefice, sperăm că şi copiii vor avea grijă de investiţiile pe care consiliul local, împreună cu direcţiunea şcolii le-am făcut aici, pentru că dacă nu vom reuşi să păstrăm aceste lucruri, în fiecare an va trebui să le refacem, iar asta cred că vine din educaţia de acasă, dar sper că în fiecare zi copiii vor realiza şi vor înţelege că aceste lucruri se fac pentru ei” a declarat Ionuţ Cengher, membru în consiliul de administraţie și totodată consilier municipal. Următoarea lucrare majoră necesară, va fi reabilitarea termică a Şcolii Gimnaziale „Florea Bogdan”. Elevii au fost încântaţi de noile haine ale şcolii, care i-au făcut să se bucure și mai mult de prima zi de şcoală.

 

Grup sanitar nou și la Grădinița P.P.Nr. 2

În urma unui concurs desfășurat de un important furnizor de obiecte de curățare și igienă, la care au participat cadre didactice și preșcolari de la Grădinița P.P.Nr. 2 din Reghin, aceștia au obținut premiul III, constând în rechizite pentru cei mici, produse de curățenie și dezinfectare, dar și alocarea sumei de 3000 de euro pentru reabilitarea sau construirea unui grup sanitar nou. Cadrele didactice au solicitat sprijin de la Primăria și Consiliul Local Reghin, lucru concretizat prin construirea unui grup sanitar nou la parterul unității de învățământ, la standarde europene, cu toalete speciale pentru preșcolari, baterii cu senzori, dar și o construcție nouă. Genul acesta de proiecte nu fac altceva decât să îi incite atât pe dascăli, cât și pe preșcolari și elevi, înspre performanță și câștig. Elevii și dascălii reghineni au dat dovadă de acest lucru de-a lungul timpului, câștigând o serie de proiecte prin care au reușit să doteze instituțiile școlare cu diverse obiecte, avându-i ca parteneri pe cei din administrația locală reghineană.

 

Finanțări pentru toate instituțiile de învățământ din Reghin

Potrivit proiectului de hotărâre din 11.07.2017, instituţiilor şcolare din municipiul Reghin le-au fost aprobate sumele astfel:

Şcoala Gimnazială „Alexandru Ceuşianu” (unde aparţine şi clubul sportiv şcolar) reparaţii: 85.000 lei, investiţii: 50.000 lei, igienizare: 70.000 lei.

Şcoala nr. 4 Apalina reparaţii: 48.000 lei, igienizare: 25.000 lei.

Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan” reparaţii: 104.000 lei, igienizare: 40.000 lei.

Şcoala Gimnazială „Augustin Maior” (unde aparţin şi Gimnaziul „Mirona” şi Şcoala de Muzică) reparaţii: 97.000, investiţii: 3.000 lei, igienizare: 97.000 lei.

Liceul Tehnologic „Petru Maior” reparaţii: 117.000 lei, igienizare: 97.000 lei.

Liceul Tehnologic „Lucian Blaga” reparaţii: 108.000 lei, igienizare: 65.000 lei.

Liceul Tehnologic „Ioan Bojor” (unde aparţine şi grupul sportiv şcolar) reparaţii: 40.000 lei, igienizare: 40.000 lei.

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4 (unde aparţin şi G.P.P. nr. 4, G.P.P. nr. 3, G.P.P. Nr 2, G.P.N. nr. 3) reparaţii: 67.000 lei, investiţii: 7.000 lei, igienizare: 50.000 lei.

Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 5 (unde aparţin G.P.P. nr. 5, G.P.P. nr. 1, G.P.N. nr. 2) reparaţii: 50.000 lei, investiţii: 14.000 lei, igienizare: 50.000 lei.

Administrația reghineană este una dintre cele care își asumă statutul de deținător al spațiilor în care își desfășoară activitatea instituțiile de învățământ, aspect subliniat și de inspectorul școlar general, prof. Ioan Macarie, care a precizat că „la Reghin, aveți parte de un bun gospodar care apreciază și susține activitatea instituțiilor de învățământ. Condițiile create la Reghin sunt dintre cele mai bune, iar rezultatele copiilor nu fac decât să aducă mulțumire pentru tot ceea ce se face la Reghin. Mult succes și sper să colaborăm la fel de bine ca și până acum”. Cu un total al investiţiilor şi reparaţiilor de 4.205.000 lei, pentru cele  9 centre bugetare, administrația locală a precizat că fondurile alocate nu au fost totuși suficiente „sunt instituţii care au nevoie de completarea bugetului alocat, astfel sumele necesare se vor afla pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de consiliu”. De precizat este faptul că lucrările de reparații, precum și investițiile necesare la fiecare instituție de învățământ sunt realizate conform solicitărilor directorilor de unități, aceștia fiind cei mai în măsură, alături de cadrele didactice și Consiliile de Administrație, să realizeze lista de necesități a instituțiilor de învățământ, dar care au și libertatea de a alege prioritizarea fondurilor primite sau a rectificărilor necesare.

Lucrările de reabilitare au fost binevenite, iar şcoala şi-a primit elevii în noul an, cu un aer proaspăt.

 

Dora PATRON

Alexandra COTOI

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*